ŽVĖRIENOS RECEPTAI
BIG GREEN EGG KEPSNINEI

Žvėriena, kepta Big Green Egg kepsninėje

TRUMPI ŽVĖRIENOS GAMINIMO KURSAI

 

 

Dairotės gardaus recepto su žvėriena? Turime gausybę pasiūlymų. Big Green Egg kepsninėje įvairiausiais būdais galima paruošti skirtingų rūšių žvėrieną. Kuris jums atrodo skaniausias? O kurį patiekalą būtų smagiausia gaminti ir įdomiausia valgyti? Ką pasirinksite – šerno išpjovą ar elnio šonkauliukus? O gal užsigeisite išbandyti visus receptus ir įveikti trumpus žvėrienos gaminimo kursus?

 

Ar žinojote, kad žvėriena – bene tvariausia ir ekologiškiausia mėsa? Žvėrys gyvena gamtoje, patys ieškosi maisto ir bręsta savu tempu. Žvėriena – tai bendrinis terminas, apibūdinantis visus laukinius žvėris. Natūralus jų gyvenimo būdas atsiskleidžia mėsos skonyje.

Senovėje žvėris medžiodavo maistui, o jų mėsą kepdavo ant atviros ugnies. Šiandien žvėriena – prabangos prekė, tačiau retkarčiais vis tiek galime pasimėgauti gardžia žvėriena.

 

 

Tvari mėsa

 

 

Šiuo metu egzistuoja laukinių žvėrių perteklius. Siekiant palaikyti sveiką gyvūnų populiaciją, tam tikras rūšis būtina medžioti. Per smarkiai išaugusi populiacija keltų grėsmę žemės ir miškų ūkiui, visuomenės saugumui, be to, žvėrims pritrūktų maisto.

Žvėrių populiacija atidžiai stebima juos skaičiuojant – tai būtina norint nustatyti, kurias rūšis medžioti, o kurių – ne. Labai svarbu tokiu būdu reguliuoti populiaciją ir palaikyti pusiausvyrą.

 

 

Kaip paruošti žvėrieną

 

 

Kiekviena žvėrienos, kaip ir bet kurios kitos mėsos, rūšis išsiskiria savita struktūra, spalva ir skoniu. Nėra universalaus paruošimo būdo, tinkamo visoms žvėrienos rūšims. Paruošimas taip pat priklauso nuo naudojamos skerdienos dalies. Mėsa – tai gyvūno raumenys. Jei jam gyvam būnant raumenys dirbo nedaug, mėsa bus minkšta ir sultinga. Jei nuspręsite pasirinkti didesnius mėsos gabalus, pirma pakepkite mėsą ketaus keptuvėje, po to sumažinkite temperatūrą, įdėkite convEGGtor laikiklį ir kepkite tol, kol temperatūra mėsos viduje pasieks pageidaujamą lygį.

Galite daryti ir atvirkščiai: pirma iškepti mėsą žemoje temperatūroje, o po to apkepinti ant grotelių. Jei ketinate mėsą supjaustyti mažesniais gabalėliais arba pasirinkote nedidelius ir minkštus pjausnius, tiesiog apskrudinkite mėsą ant įkaitusių grotelių.

 

 

Žvėrienos receptai

 

 

Daug dirbę raumenys yra kieti, tvirti, bet jų skonis intensyvesnis. Tokios skerdienos dalys nelabai tinka apkepti aukštoje temperatūroje. Tačiau jei iš tokios mėsos ketaus puode pagaminsite gardų troškinį, ji bus labai minkšta ir sultinga, o skonis nuo to nenukentės!

Norėdami Jus įkvėpti, paruošėme gardžius žvėrienos receptus: kepti elnio šonkauliukai su troškintais elnio žandais ir kepta šerno išpjova su apskrudintais kopūstais bei šonine. Mėgaukites natūraliu tvarios žvėrienos skoniu drauge su šeimos nariais ir draugais. Gamindami Big Green Egg kepsninėje tapsite tikru žvėrienos ekspertu!

 

Kepti elnio šonkauliukai su troškintais elnio žandais
Kepta šerno išpjova su kepintais kopūstais bei šonine

 

 

INGREDIENTAI

 

 

Kepti elnio šonkauliukai su troškintais elnio žandais
Kepta šerno išpjova su kepintais kopūstais bei šonine

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 175–205 MIN.

IŠ VISO: 195–225 MIN.

IŠEIS: 4 PORCIJOS

 

TROŠKINIUI

6 topinambai

300 g įvairių laukinių grybų

150 g shimeji grybų

5 rozmarinų šakelės

3 šalavijų šakelės

½ ryšelio lygialapių petražolių

1 poras

1 žieminė morka

4 v. š. alyvuogių aliejaus

8 elnio žandai be plėvių

750 ml raudono vyno

ELNIENA

1 elnio šonkauliukų lankas be plėvės

Priedai:

Ketaus grotelės

Ketaus puodas

Momentinis skaitmeninis termometras

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 25 MIN.

IŠ VISO: 45 MIN.

IŠEIS: 4 PORCIJOS

 

DARŽOVĖS

1 svogūnas

5 česnako skiltelės

200 g nedidelių baravykų

1 kopūstas

2 v. š. alyvuogių aliejaus

200 g kubeliais pjaustytos šoninės

ŽVĖRIENA

4 laukinio šerno išpjovos be plėvės

Priedai:

Ketaus grotelės

Ketaus puodas

Momentinis skaitmeninis termometras

 

 

GAMINIMAS

 

 

Kepti elnio šonkauliukai su troškintais elnio žandais

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

1. Įdėkite į Big Green Egg kepsninę ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 180 °C.

2. Tuo tarpu nulupkite ir sukapokite troškiniui skirtus topinambus. Laukinius grybus supjaustykite vienodais gabalėliais, o shimeji grybus išskirstykite po vieną. Nuskabykite rozmarinų ir šalavijų lapelius ir smulkiai sukapokite. Atskirai nuskabykite ir sukapokite petražoles. Porą supjaustykite pusžiedžiais. Nulupkite morką, išilgai perpjaukite per pusę ir susmulkinkite riekelėmis.

GAMINIMAS

1. Uždėkite ant grotelių ketaus puodą ir jame įkaitinkite alyvuogių aliejų.

2. Sudėkite elnio žandus ir pakepinkite, kol apskrus iš visų pusių. Sudėkite topinambus ir kepinkite maždaug 2 min. Įmaišykite grybus, rozmarinus ir šalavijus, pakepkite 1–2 min. Po to suberkite porą, morką ir petražoles. Viską kepinkite dar 1–2 min. Retkarčiais ingredientus pamaišykite ir kaskart pamaišę uždarykite kepsninės dangtį.

3. Ant mėsos ir daržovių užpilkite raudono vyno ir, jei reikia, įpilkite vandens, kad visi ingredientai būtų pasemti. Uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir troškinkite 2,5–3 val., kol elnio žandai suminkštės.

4. Nustumkite ketaus puodą tolėliau arba visai išimkite iš kepsninės ir uždėkite dangtį, kad troškinys išliktų šiltas. Uždėkite ant grotelių elnio šonkauliukus ir kepkite maždaug 2 min. Pasukite mėsą devyniasdešimt laipsnių kampu ir kepkite dar 2 min., kad paviršiuje įsirėžtų dailus grotelių raštas. Apverskite šonkauliukus ir kitą pusę taip pat pakepkite po 2 min. vis pasukdami. Temperatūra mėsos viduje turi pasiekti 52 °C. Ją išmatuoti galite naudodami momentinį skaitmeninį termometrą.

5. Nukelkite šonkauliukus nuo grotelių ir išimkite iš kepsninės ketaus puodą, jei dar to nepadarėte. Palaikykite mėsą maždaug 5 min.

6. Supjaustykite šonkauliukus dailiais kepsniais ir pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir jūros druska. Troškinį taip pat pagardinkite pipirais bei druska ir patiekite su šonkauliukais.

 

 
Kepta šerno išpjova su kepintais kopūstais bei šonine

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

1. Įdėkite į Big Green Egg kepsninę ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 180 °C.

2. Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną. Nulupkite ir susmulkinkite česnako skilteles. Baravykus išilgai perpjaukite per pusę, o kopūstą supjaustykite juostelėmis.

GAMINIMAS

1. Uždėkite ketaus puodą ant grotelių ir jame įkaitinkite alyvuogių aliejų.

2. Sudėkite svogūną, česnakus ir šoninę ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol svogūnas taps permatomas. Sudėkite baravykus ir kepkite dar 2 min. Įmaišykite kopūstus, kepkite dar 2 min., retkarčiais pamaišydami daržoves. Kaskart uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį.

3. Nustumkite ketaus puodą tolėliau. Sudėkite ant grotelių šerno išpjovas ir kepkite maždaug 2 min. Pasukite devyniasdešimt laipsnių kampu ir kepkite dar 2 min. Pakartokite šį procesą iš kitų trijų pusių, kad mėsa gražiai apskrustų. Naudodami momentinį skaitmeninį termometrą pamatuokite temperatūrą mėsos viduje. Nustatykite 58 °C temperatūrą ir, jei reikia, mėsą kepkite ilgiau. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo išpjovų storio.

5. Išimkite iš Big Green Egg kepsninės ketaus puodą ir šerno išpjovas. Kopūstus su šonine pagal skonį pagardinkite jūros druska ir juodaisiais pipirais. Palaikykite mėsą kelias minutes, paskui dailiai supjaustykite. Šernieną pagal skonį pagardinkite jūros druska ir juodaisiais pipirais ir patiekite su kepintais kopūstais.

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

 

close