Jautienos krūtininė yra ypatingai gardi mėsa gaminimui Big Green Egg, tačiau ją iškepti tobulai yra nemažas iššūkis. Krūtininė yra jaučio aktyvaus raumens mėsa, sudaryta iš dviejų skirtingų raumenų — plokščio ir apvalaus. Plokščiasis raumuo yra daug liesesnis nei apvalusis, dėl ko šios mėsos paruošimas tampa dar sudėtingesniu. Tačiau jei įsigysite grūdais šertų galvijų jautienos krūtininę ir paruošite šią amerikietišką klasiką teisingai — low and slow — rezultatas bus nuostabiai minkštas ir beprotiškai gardus!
GAMINIMO BŪDAS: RŪKINIMAS, LĖTAS GAMINIMAS
VIRTUVĖ: AMERIKIEČIŲ
SUDĖTINGUMAS: IŠŠŪKIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.
GAMINIMAS: 720 MIN.
IŠ VISO: 740 MIN.
IŠEIS: 16 PORCIJŲ
INGREDIENTAI
JAUTIENOS KRŪTININEI ‘BRISKET’
1 jautienos krūtininė (grūdais šertų galvijų),
5-6 kg svorio
Reikalingi priedai:
Karijos medžio kaladėlės
convEGGtor laikiklis
Stačiakampė skysčių surinkimo talpa
Nerūdijančio plieno grotelės
Dvigubas nuotolinis termometras
PRIESKONIŲ MIŠINIUI
10 g kadagio uogų
25 g juodųjų pipirų (nemaltų)
30 g garstyčių sėklų
12 g pankolio sėklų
10 g kumino sėklų
30 g saldžios rūkytos paprikos miltelių
30 g „Madras” kario miltelių
20 g česnako granulių
10 g malto muskato
10 g malto imbiero
3 g maltų gvazdikėlių
300 g smulkios jūros druskos
250 g rudojo cukraus
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Savo Big Green Egg uždekite ugnis ir įkaitinkite kepsninę iki 150°C laipsnių temperatūros.
2. Per tą laiką paruoškite prieskonių mišinį. Prieskonių malūnėlyje, kavamalėje ar trintuve smulkiai sutrinkite arba sutraiškykite kadagio uogas, juoduosius pipirus, garstyčių sėklas, pankolių sėklas ir kumino sėklas. Smulkiai sumaltus prieskonius sumaišykite su kitais prieskonių mišinio ingredientais.
3. Apipjaustykite krūtininę, pašalindami nereikalingus gabalėlius ir riebalų perteklių, kad gautumėte gražų, lygios formos mėsos gabalą. Įtrinkite visą krūtininę dosniu prieskonių mišinio kiekiu, o jo likutį pasilikite sandariai uždarytame indelyje vėlesniam naudojimui.
GAMINIMAS
1. Ant žėrinčių anglių uždėkite 6 karijos medžio kaladėles. Į EGG įdėkite convEGGtor, stačiakampę skysčių surinkimo talpą (arba vienkartinę skysčių surinkimo talpą) ir nerūdijančio plieno groteles. Riebiąja puse žemyn ant grotelių dėkite jautienos krūtininę ir į mėsos vidurį įsmeikite dvigubą nuotolinį termometrą. Uždenkite EGG dangtį ir vidinę krūtininės temperatūrą nustatykite 70°C. Įkaitinkite EGG iki 100°C ir palikite krūtininę kepti apie 5½ valandos, kol ji pasieks norimą vidaus temperatūrą ir mėsa įgaus gražią, traškią plutelę.
2. Išimkite krūtininę iš EGG ir suvyniokite mėsą į kepimo popierių. Į mėsos vidurį vėl įsmeikite termometrą ir uždenkite EGG dangtį. Nustatykite vidaus temperatūrą 95°C ir palikite krūtininę kepti apie 5½ valandos, kol pasieks šią temperatūrą.
3. Išimkite krūtininę iš EGG ir suvyniotą kepimo popieriuje įdėkite į šaltkrepšį. Tai sukurs izoliuojantį efektą ir išlaikys krūtininę šiltą. Prieš pjaustydami palikite mėsą pastovėti bent 1 valandą.
4. Supjaustykite krūtininę ir patiekite su, pvz. keptomis daržovėmis.
© Big Green Egg Europe