Vis dar dairotės gardžių receptų, kuriuos galėtumėte paruošti šventėms? Šis vėlyvų pusryčių meniu tikrai sulauks pasigėrėjimo šūksnių. Žinoma, šiuos patiekalus galite patiekti ir per vakarienę – juk stalas, klote nuklotas įvairiais Big Green Egg kepsninėje paruoštais patiekalais, kuriais malonu dalytis, nuteikia labai šventiškai.
Kiaušiniai indeliuose
su rūkytu upėtakiu
Pagrindinis patiekalas
Lašiša brijošės tešloje
Desertas
Keksas su aguonomis ir apelsininiu glajumi
Patarimas: Užkandžiui reikia tik vieno rūkyto upėtakio, bet galite jų paruošti ir daugiau. Tam nereikės nei papildomų medžio skiedrų, nei anglių. Nereikės ir daugiau laiko, o EGG kepsninėje vietos tikrai pakaks.
4 porcijos (kekso pakaks 8–10)
Kiaušiniai indeliuose
100 g šviežių jaunų špinatų
1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1 šviežias upėtakis (tuo pačiu metu galite išrūkinti dar kelis upėtakius. Jiems tikrai pakaks vietos EGG kepsninėje)
200 ml grietinėlės
40 g tarkuotų krienų
4 švieži kiaušiniai
2–3 riekelės duonos (maždaug 2 cm storio)
Lašiša brijošės tešloje
1 pankolis
1 brokolio galva
4 krapų šakelės
1½ v. š. saulėgrąžų aliejaus
500 g lašišos filė be odelės
1 kiaušinis
Brijošės tešla
1 pakelis sausų mielių (7 g)
600 g miltų + pabarstyti
20 g cukraus
3 kiaušiniai
60 g minkšto sviesto
Keksas
100 g minkšto sviesto + formai ištepti
4 kiaušiniai
80 + 20 g cukraus
50 g miltų kepiniams
100 g migdolų miltų
1 ekologiška citrina
50 g aguonų
pieno (nebūtinai)
Glajus:
100 g cukraus pudros
20 ml apelsinų sulčių
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Kiaušiniai indeliuose
Užkurkite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite ją iki 180 °C. Tuo tarpu vandenyje išmirkykite saują pekaninės karijos skiedrų.
Špinatus nuplaukite ir palikite nuvarvėti. Stačiakampes porcelianines groteles ištepkite maždaug puse nurodyto saulėgrąžų aliejaus kiekio ir ant jų uždėkite upėtakį. Įkaitusias anglis apdėliokite skiedromis, apšlakstykite vandeniu. Į EGG kepsninę įdėkite convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles, ant jų uždėkite stačiakampes porcelianines groteles su upėtakiu. Uždarykite kepsninės dangtį ir 25 minutes rūkinkite upėtakį. Įdėjus convEGGtor laikiklį temperatūra nukris iki maždaug 120 °C. Pasistenkite ją tokią ir išlaikyti. Tuo tarpu keptuvėje ant nedidelės ugnies įkaitinkite likusį saulėgrąžų aliejų. Sudėkite špinatus ir kepinkite, kol jie suzmegs. Pagardinkite druska bei pipirais, sudėkite į sietelį nuvarvėti ir atvėsti.
Išimkite upėtakį iš EGG kepsninės. Jį atvėsinkite ir iškaulinkite. Padalinkite upėtakio filė gabalėliais, sumaišykite su grietinėle, špinatais ir tarkuotais krienais. Pagardinkite druska bei pipirais. Padalykite mišinį į keturis 225 ml talpos stiklainius, į kiekvieną įmuškite po kiaušinį. Uždarykite stiklainius ir, kol prireiks, laikykite šaldytuve.
Keksas
Kadangi pagrindinį patiekalą (lašišą brijošės tešloje) būtina pagaminti kuo šviežesnį, dabar patariame iškepti keksą. Įkaitinkite Big Green Egg kepsninę su convEGGtor laikikliu ir nerūdijančio plieno grotelėmis iki 180 °C. Nedidelę kekso formą ištepkite sviestu.
Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus atidėkite vėlesniam laikui. Sumaišykite sviestą su 80 g cukraus ir į mišinį įplakite trynius. Atsargiai įmaišykite miltus kepiniams ir migdolų miltus. Nutarkuokite citrinos žievelę (pačią citriną galėsite laikyti dar kelias dienas) ir kartu su aguonomis įmaišykite į tešlą. Jei ji išeis per tiršta, atskieskite šlakeliu pieno. Išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų, sudėkite 50 g cukraus ir vėl išplakite. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišykite į tešlą.
Supilkite tešlą į sviestu išteptą kepimo formą. Uždėkite formą ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Kepkite keksą maždaug 35 minutes, kol pagels.
Ištraukite kepimo formą iš EGG kepsninės, išimkite kepinį ir palikite ant grotelių atvėsti.
Paruoškite glajų – prikaistuvyje maišydami pakaitinkite cukraus pudrą ir apelsinų sultis. Užpilkite glajų ant atvėsusio kekso. Uždenkite folija, kol reikės patiekti.
Lašiša brijošės tešloje
Jei ketinate šio valgiaraščio patiekalus valgyti tą pačią dieną, toliau gaminkite lašišą brijošės tešloje. Jei patiekalus ruošiate iš vakaro, šį patiekalą geriau gaminti kitą dieną. Jei lašišą ir daržoves per ilgai laikysite nekeptoje tešloje, ji sudrėks ir patiekalas bus sugadintas. Jei neketinate visko paruošti tą pačią dieną, užgesinkite EGG kepsninę – vėliau galėsite ją vėl užkurti.
Paruoškite brijošės tešlą. 150 ml drungno vandens ištirpdykite mieles. Sumaišykite miltus su cukrumi ir viduryje padarykite duobutę. Į ją įdaužkite kiaušinius ir supilkite mieles. Viską sumaišykite ranka. Kai išeis vientisas mišinys, įminkykite sviestą ir žiupsnelį druskos. Gerai išminkykite, kad išeitų elastinga tešla. Uždenkite dubenį ir palikite tešlą pakilti šiltoje vietoje 45 minutes.
Pusę pankolio supjaustykite labai plonais šiaudeliais, kitą pusę sukapokite stambiau. Pusę brokolio supjaustykite žiedynais. Juos smulkiai sukapokite. Kitą pusę kartu su stiebu supjaustykite šiaudeliais. Sukapokite krapus. Keptuvėje ant viryklės įkaitinkite pusę valgomojo šaukšto saulėgrąžų aliejaus ir apkepkite susmulkintus pankolius bei brokolius, kol suminkštės. Palikite pravėsti. Stambiai kapotus pankolius, brokolių šiaudelius ir susmulkintus krapus uždenkite ir laikykite šaldytuve.
Pabarstykite stalviršį miltais. Iškočiokite maždaug 0,5 centimetro storio tešlos apskritimą. Sudėkite pusę keptų daržovių mišinio per vidurį. Pabarstykite lašišos filė druska, pipirais ir smulkintais krapais. Uždėkite lašišą ant daržovių, o ant viršaus sudėkite likusias kepintas daržoves. Užklokite lašišą tešla iš dviejų pusių, kad ji šiek tiek persidengtų. Jei reikia, atliekamą tešlą nupjaukite. Kočėlu pakočiokite neužlenktus tešlos kraštus. Išplakite kiaušinį. Kad tešla geriau liptų, neužlenktus tešlos kraštus ištepkite kiaušinio plakiniu ir jais uždenkite įdarą. Apverskite pyragą (kad viršuje nesimatytų siūlių) ir uždėkite ant kepimo popieriaus lakšto. Viršų aptepkite kiaušinio plakiniu, tešloje įrėžkite kryžių. Pyragą kartu su kepimo popieriumi uždėkite, pavyzdžiui, ant pjaustymo lentelės ir ilgiausiai 2 valandas laikykite šaldytuve, kol pasiruošite kepti.
PARUOŠIMAS
Kiaušiniai indeliuose
Pit Mitt BBQ pirštine išimkite iš EGG kepsninės groteles ir convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite groteles, o ant jų uždėkite pusmėnulio formos ketaus groteles lygiąja puse į viršų. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir vėl įkaitinkite iki 180 °C. Tuo tarpu supjaustykite duoną juostelėmis. Apkepkite jas ant pusmėnulio formos ketaus grotelių iš abiejų pusių, kol apskrus. Pagardinkite druska.
Išimkite pusmėnulio formos ketaus groteles. Pakelkite nerūdijančio plieno groteles, įdėkite convEGGtor laikiklį ir ant jo vėl uždėkite groteles. Sudėkite stiklainius į apvalią skysčių surinkimo talpą, ją uždėkite ant grotelių ir atsargiai pripilkite verdančio vandens, kad talpa būtų beveik pilna. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite 15–20 minučių maždaug 130 °C temperatūroje. Įdėjus convEGGtor laikiklį temperatūra turėtų nukristi iki tokio lygio. Patiekalas bus gatavas, kai kiaušiniai iškeps.
Iškelkite stiklainius iš kepsninės, atsargiai atidarykite ir pabarstykite trynius druska. Patiekite su skrudinta duona.
Lašiša brijošės tešloje
Uždėkite ant grotelių kepimo akmenį ir įkaitinkite EGG kepsninę iki 200 °C.
Uždėkite pyragą kartu su kepimo popieriumi ant kepimo akmens. Uždarykite EGG dangtį ir kepkite maždaug 25 minutes, kol pagels.
Ištraukite pyragą iš kepsninės. Pit Mitt BBQ pirštine išimkite kepimo akmenį, groteles ir convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite groteles, o ant jų uždėkite kinišką keptuvę. Suberkite į ją stambiai kapotus pankolius ir brokolių šiaudelius, apšlakstykite likusiu saulėgrąžų aliejumi, pagardinkite druska. Išmaišykite ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Daržoves kepkite maždaug 5 minutes vis pamaišydami. Jas patiekite su lašišos pyragu.
Keksas
Supjaustykite keksą gabalėliais ir skanaukite!
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu