Kokią mėsą rinktis Velingtono kepsniui ir kokioje temperatūroje kepti šį klasikinį patiekalą? Šiame Big Green Egg kepsninėje ruošto Velingtono kepsnio recepte viską nuosekliai paaiškinsime. Garnyrą, pvz., keptas bulves ir žaliuosius smidrus, taip pat galima iškepti kamado kepsninėje.
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS ANT GROTELIŲ, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
VIRTUVĖ: ANGLŲ
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 45 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 105 MIN.
IŠ VISO: 150 MIN.
IŠEIS: 10–12 PORCIJŲ
INGREDIENTAI
VELINGTONO KEPSNYS
1 jautienos išpjova (daugmaž 3 kg)
1 kg pievagrybių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
250 g Parmos kumpio (supjaustyto riekelėmis)
150 g Dižono garstyčių
4 kiaušinių tryniai
2 lakštai (po 270 g) sluoksniuotos tešlos (40 x 24 cm)
Reikalingi priedai:
Ketaus grotelės
Ketaus grotelių kėliklis
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Kepimo akmuo
Aliumininė picos ližė
Dvigubas įsmeigiamas nuotolinis termometras
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 250 °C. Jautienos išpjovą išimkite iš šaldytuvo.
2. Tuo tarpu nuvalykite pievagrybius ir susmulkinkite virtuviniame kombaine iki vientisos tyrės. Keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų ir sukrėskite grybų tyrę. Kepinkite apie 25 min. nedidelėje kaitroje, kol išgaruos drėgmė. Pagardinkite tyrę druska bei pipirais, išmaišykite šakute ir atvėsinkite šaldytuve.
3. Uždėkite išpjovą ant grotelių ir kepkite po 1 min. iš visų pusių. Išimkite mėsą iš Big Green Egg kepsninės ir įdėkite į šaldytuvą 20 min.
4. Kėlikliu išimkite ketaus groteles iš kepsninės. Į vidų įdėkite convEGGtor, nerūdijančio plieno groteles ir kepimo akmenį. Įkaitinkite kepsninę iki 220 °C.
GAMINIMAS
1. Ant stalviršio patieskite kelis persidengiančius maistinės plėvelės lakštus. Iš viso plėvelė turėtų dengti plotą, ilgesnį už išpjovą ir platesnį už jos perimetrą. Ant plėvelės stačiakampiu išdėliokite persidengiančias Parmos kumpio riekeles. Atminkite, kad vėliau turėsite jomis apvynioti išpjovą.
2. Grybų tyrę šaukštu užtepkite ant Parmos kumpio riekelių ir prispauskite. Jautienos išpjovą išilgai padėkite ant tyrės sluoksnio ir aptepkite mėsą iš visų pusių garstyčiomis. Pasitelkdami maistinę plėvelę apvyniokite išpjovą grybų ir Parmos kumpio sluoksniais.
3. Ant stalviršio patieskite mažiausiai 50 x 60 cm dydžio kepimo popieriaus lakštą. Išplakite kiaušinių trynius. Patieskite sluoksniuotos tešlos lakštus ant kepimo popieriaus. Įsitikinkite, kad ilgosios tešlos kraštinės šiek tiek persidengtų, ir tą vietą patepkite išplaktais kiaušinių tryniais. Atsargiai prispauskite, kad tešla suliptų.
4. Atsargiai nuvyniokite maistinę plėvelę nuo išpjovos ir mėsą uždėkite greta sudūrimo viršutinėje sluoksniuotos tešlos lakšto dalyje. Uždenkite mėsą tešla, lenkdami savęs link. Tešlos kraštus aptepkite trynių plakiniu. Apatine tešlos dalimi tvarkingai uždenkite likusią išpjovą, kad išeitų dailus suktinis. Tešlos šonus užlankstykite ir sulipinkite aptepę trynių plakiniu. Apverskite išpjovą, kad tešlos sudūrimas atsidurtų apačioje.
5. Tešlą aptepkite trynių plakiniu. Aštriu peiliu įrėžkite tešloje langelių raštą, bet pasistenkite tešlos neįpjauti iki galo. Peilio galiuku mažiau pastebimose vietose pradurkite apie 6 nedideles skylutes.
6. Apkirpkite arba nuplėškite didžiąją dalį kepimo popieriaus. Pasitelkę picos ližę uždėkite Velingtono kepsnį ant kepimo akmens. Į mėsą įsmeikite termometrą ir uždarykite Big Green Egg dangtį. Nustatykite, kad vidinė mėsos temperatūra būtų 50–52 °C.
7. Temperatūrai pasiekus nurodytą lygį picos liže išimkite Velingtono kepsnį iš Big Green Egg kepsninės. Kepsniui iškepti prireiks apie 60 min. Prieš prapjaudami palaikykite kepsnį 5 minutes.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu