Kalėdinis pyragas su mėsa yra laikomas klasikiniu anglišku patiekalu. Tačiau ši, Big Green Egg kepsninėje kepta, vegetariška jo versija yra ne mažiau skani. Jam pasigaminti prireiks šiek tiek pastangų, bet šį vegetarišką pyragą su laukiniais grybais galite savo kamado kepsninėje išsikepti iš anksto, kad prieš Kalėdų vakarienę jį beliktų tik pašildyti. Pasirūpinkite, kad tešla būtų minkoma kuo trumpiau. Taip ji įgis dailią tekstūrą ir taps traški. Įdaro pagrindą sudarys laukiniai grybai, sumaišyti su tokiomis daržovėmis, kaip saliero šaknis, poras ir svogūnai. Pagardinkite kreminį įdaro padažą džiovintais baravykais su sojos padažu. Taip, per Kalėdas patiekę šį gardų šventinį patiekalą, nustebinsite ne tik save, bet ir savo svečius. Galime lažintis, jog mėsos tikrai niekas nepasiges.
GAMINIMO BŪDAS: NETIESIOGINIS VIRIMAS, KEPIMAS
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 75 MINUTĖS
GAMINIMO LAIKAS: 130 MINUČIŲ
IŠ VISO: 205 MINUTĖS
KIEKIS: 8 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Tešlai
275 g šalto sviesto + minkšto sviesto formai ištepti
500 g miltų ir šiek tiek pabarstymui
5 g smulkios jūros druskos
150 ml vandens
Įdarui
200 ml plakamosios grietinėlės
200 ml vandens
50 ml sojų padažo
50 g džiovintų baravykų
600 g kitokių laukinių grybų
0,5 saliero šaknies
1 poras
2 baltųjų svogūnų
1 česnako skiltelės
50 g sviesto
1 a. š. „Madras“ kario miltelių
4 v. š. miltų
Papildomi ingredientai
1 kiaušinio trynys
Reikalingi priedai:
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Žalias ketaus indas Dutch Oven
Maža ketaus keptuvė
IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS
1. Supjaustykite tešlai skirtą sviestą kubeliais. Sudėkite visus tešlai skirtus ingredientus į dubenį ir trumpai paminkykite. Išverskite tešlą ant darbastalio ir palyginkite delnu, kol pasidarys vientisa masė. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent valandai įdėkite į šaldytuvą.
2. Tuo tarpu, uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įkaitinkite ją iki 220 °C temperatūros, įdėję convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles.
3. Užvirkite įdarui skirtą grietinėlę, vandenį ir sojų padažą su džiovintais baravykais. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir palikite atvėsti.
4. Tuo tarpu, nuvalykite įdarui skirtus laukinius grybus ir stambiai supjaustykite. Nuskuskite saliero šaknį ir supjaustykite 1 centimetro kubeliais. Išilgai perpjaukite baltąją poro dalį į keturias dalis ir tuomet jas supjaustykite maždaug 1 cm pločio gabalėliais. Nulupkite ir susmulkinkite baltuosius svogūnus ir česnaką.
GAMINIMAS
1. Ištirpinkite sviestą žaliame ketaus inde Dutch Oven. Suberkite svogūnus, česnaką, kario miltelius ir viską kepkite, kol svogūnas taps skaidrus. Tuomet supilkite salierą ir pakepinkite dar apie 3 minutes. Įmaišykite miltus ir 5 minutes pakepkite.
2. Perkoškite atvėsusį grietinėlės padažą ir supilkite į žalią ketaus indą Dutch Oven. Išmaišykite ir palaukite, kol padažas pradės tirštėti. Į padažą įmaišykite grybus, išimkite Dutch Oven indą iš EGG kepsninės ir į įdarą įmaišykite porus. Palikite atvėsti.
3. Ištepkite mažą ketaus keptuvę sviestu ir jos apačioje įklokite apskritimo formos kepimo popierių. Ant miltais pabarstyto darbastalio iš tešlos suformuokite maždaug 3–4 mm storio apskritimą, kuris būtų pakankamai platus, kad juo galėtumėte iškloti keptuvę. Naudodami kočėlą, įklokite tešlos paplotėlį į keptuvę taip, kad tešla būtų šiek tiek išsikišusi už keptuvės kraštų.
4. Įdarą tolygiai paskleiskite ant tešlos ir išlyginkite. Ant miltais pabarstyto darbastalio iš likusios tešlos suformuokite apskritimą, kurio skersmuo būtų šiek tiek platesnis nei keptuvės, kad galėtumėte juo uždengti pyragą. Sumaišykite 0,5 valgomojo šaukšto miltų su 1 valgomuoju šaukštu vandens ir šiuo mišiniu aptepkite apatinio tešlos paplotėlio kraštus. Naudodami kočėlą, uždėkite viršutinę tešlos paplotėlio dalį ant keptuvės, nupjaukite jo kraštus taip, kad jie būtų 2 cm platesni už keptuvę ir prispauskite prie apatinės tešlos dalies kraštų. Užlenkite išsikišusius tešlos kraštus ir spustelėkite šakutės dantukais taip, kad įdaras būtų sandariai sudėtas ir į vidų nepatektų oro.
5. Išplakite kiaušinio trynį ir juo ištepkite viršutinę tešlos dalį. Naudodami (5 cm skersmens) konditerinį žiedą, viršutinėje tešlos dalyje išpjaukite apskritimą ir įstatykite aliuminio folijos „kaminėlį“. Iškočiokite nupjautus tešlos kraštus ir panaudokite juos pyrago papuošimui pagal savo skonį. Aptepkite papuošimą išplakta kiaušinio trynio mase.
6. Padėkite keptuvę ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Kepkite pyragą apie 40 minučių, kol tešla taps gelsvai rudos spalvos.
7. Išimkite pyragą iš Big Green Egg kepsninės ir palikite 10 minučių atvėsti, kol galėsite jį atsargiai išimti iš keptuvės ir supjaustyti.
© Big Green Egg Europe