Rūkytų vištų kepenėlių paštetas su svogūnų duona
Pagrindinis patiekalas
Vyne troškinta višta
Desertas
Kepti obuoliai su karamele
Ingredientai, 4 porcijos
Paštetas
8 raudonieji svogūnai
500 g išvalytų vištų kepenėlių
1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
25 g obuolių sirupo
100 ml raudono porto
5 g šalavijų lapeliai
125 g maskarponės
1 v. š. konjako
Tešla:
3,5 g sausų mielių
150 ml drungno vandens
250 g miltų + šiek tiek stalviršiui pabarstyti
Vyne troškinta višta
1 višta, maždaug 1,5 kg svorio
4 v. š. saulėgrąžų aliejaus
maždaug 100 g miltų
200 g sūdytos (nerūkytos) šoninės
200 g morkų
3 saliero lapkočiai
250 g nedidelių grybų
500 g nedidelių šviežių bulvyčių
1 didelis raudonasis svogūnas
2 česnako skiltelės
1 butelis Pinot Noir vyno
100 ml konjako
500 ml vištienos sultinio
2 laurų lapeliai
5 čiobrelių šakelės
Kepti obuoliai
100 g karamelinių saldainių (Werther’s Original)
4 lakšteliai sluoksniuotos tešlos (10 x 10 cm)
1 kiaušinį
2 didelių obuolių
miltų pabarstyti
vaniliniai ledai
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Paštetas
Paštetą su svogūnų duona taip pat galima paruošti iš vakaro. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis, įdėkite nerūdijančio plieno groteles ir įkaitinkite iki 180 °C. Sudėkite svogūnus ant grotelių, uždarykite dangtį ir kepkite juos maždaug 1 valandą. Tuo tarpu išmirkykite vandenyje saują karijos skiedrų, o vištų kepenėles aptepkite saulėgrąžų aliejumi. Paruoškite tešlą – išmaišykite drungname vandenyje mieles ir palikite pastovėti maždaug 5 minutes. Dubenyje Sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Supilkite mielių mišinį ir išminkykite tvirtą, bet elastingą tešlą. Uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite kilti 30 min. kambario temperatūroje.
Nukelkite svogūnus nuo grotelių ir išimkite jas iš kepsninės. Ant rusenančių anglių uždėkite drėgnas karijos skiedras ir įdėkite convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite groteles, o ant jų uždėkite apvalias porcelianines groteles. Jas įdėkite taip, kad šone liktų vietos. Vištų kepenėles sudėkite ant porcelianinių grotelių, o greta sudėkite svogūnus. Uždarykite EGG kepsninės dangtį. Įdėjus convEGGtor laikiklį temperatūra smarkiai sumažės – taip ir turi būti. Pabandykite temperatūrą sumažinti iki 110 °C ir maždaug 15 min. rūkinkite vištų kepenėles ir svogūnus. Kepenėlės viduje turėtų likti rausvos.
Padėkite kepenėles į šalį ir atvėsinkite svogūnus, kad galėtumėte juos nulupti. Įkaitinkite Big Green Egg iki 200 °C. To tarpu suspauskite iškilusią tešlą, vėl uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti dar 30 min.
Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūnus. Sudėkite juos į apvalią skysčių surinkimo talpą, užpilkite obuolių sirupu ir portu ir uždėkite talpą ant grotelių. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir virkite maždaug 10–15 min., kol skysčio sumažės. Tuo tarpu smulkiai sukapokite šalavijus. Nukelkite talpą nuo grotelių, ant jų uždėkite kepimo akmenį ir įkaitinkite EGG kepsninę iki 240 °C.
Atvėsusias vištų kepenėles sudėkite į virtuvinį kombainą ir sumalkite iki vientisos masės. Sudėkite maskarponę, šaukštą atvėsusios svogūnų masės, smulkintus šalavijus, konjaką, druskos bei pipirų pagal skonį ir trinkite, kol gausis gardus kreminis paštetas. Sukrėskite paštetą į indą ir uždengę įdėkite į šaldytuvą. Pašteto išeis dvigubai daugiau, nei jums reikia, bet jis gardus ir užteptas ant paprastos duonos. Jį galite laikyti šaldytuve iki trijų dienų.
Pabarstykite stalviršį miltais, ant jų padėkite tešlą ir ją vėl suspauskite. Suformuokite maždaug 1 cm storio apskritimą. Uždėkite tešlą ant kepimo akmens ir aptepkite svogūnų mišiniu, palikdami maždaug 2 cm kraštelį. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 15 min., kol tešla apskrus ir iškeps. Ištraukite svogūnų duoną iš kepsninės, palikite atvėsti ir, kol prireiks, laikykite popieriniame maišelyje kambario temperatūroje. Pit Mitt BBQ pirštine iš kepsninės išimkite kepimo akmenį, groteles ir convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite groteles ir pasiruoškite troškinti vištą.
Vyne troškinta višta
Ant grotelių uždėję ketaus katilą įkaitinkite Big Green Egg kepsninę iki 230 °C. Tuo tarpu nupjaukite vištos šlauneles ir kumpelius. Nupjaukite sparnelius ir krūtinėlės filė (su kaulu). Pastarąsias perpjaukite pusiau. Galite paprašyti, kad tai padarytų mėsininkas.
Ketaus katile įkaitinkite saulėgrąžų aliejų. Miltus suberkite į lėkštę. Pagardinkite vištos gabalėlius druska bei pipirais, pavoliokite miltuose ir nupurtykite jų perteklių. Vištos gabalėlius ketaus katile apkepkite iš visų pusių, kol apskrus. Kol gabalėliai kepa, EGG kepsninės dangtį laikykite uždarytą. Išimkite vištos gabalėlius iš katilo ir padėkite į šalį. Tuo tarpu šoninę supjaustykite kubeliais. Nuskuskite morkas ir saliero lapkočius. Daržoves stambiai sukapokite. Nuvalykite grybus ir nupjaukite kotelius. Bulves nuplaukite, svogūną ir česnako skilteles nulupkite. Svogūną supjaustykite kubeliais, o česnako skilteles sukapokite.
Pakepinkite ketaus katile svogūną ir česnakus, paskui sudėkite šoninę. Kepkite kelias minutes, paskui suberkite morkas, salierus ir grybus. Užpilkite vynu bei konjaku, užvirinkite, supilkite sultinį ir suberkite žoleles. Kaskart vis uždarykite EGG kepsninės dangtį.
Palaukite, kol skystis užvirs, ir tada sudėkite į ketaus katilą vištos gabalėlius. Nukelkite ketaus katilą nuo grotelių, jas išimkite ir įdėkite convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite groteles, o ant jų uždėkite ketaus katilą. Jį uždenkite ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Įdėjus convEGGtor laikiklį temperatūra kepsninėje smarkiai nukris, leiskite jai pasiekti maždaug 150 °C. Troškinkite maždaug 45 minutes, sudėkite bulves ir troškinkite dar 15 min.
Praėjus 60 minučių nukelkite ketaus katilo dangtį, uždarykite EGG kepsninę ir troškinkite dar 30 min. Taip nugaruos skystis, o troškinys įgis gardaus Big Green Egg suteikiamo skonio. Per paskutinį pusvalandį nuolat maišykite troškinį. Atvėsinkite troškinį ir laikykite šaldytuve, kol prireiks. Užgesinkite EGG arba paruoškite gaminti paštetą.
Kepti obuoliai
Keturis karamelinius saldainius pasilikite, o likusius susmulkinkite virtuviniu kombainu. Laikykite dėžutėje, kol prireiks.
PARUOŠIMAS
Vyne troškinta višta
Pradėkite gaminti pagrindinį patiekalą. Tai bus lengva, nes temperatūra EGG kepsninėje vėl padidės. Be to, troškinys ketaus katile ilgai išlieka šiltas.
Jei reikia, uždekite kepsninėje anglis. Įdėję convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles įkaitinkite kepsninę iki 150 °C. Uždėkite uždengtą ketaus katilą su troškiniu ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Tegul pamažu sušyla.
Ištraukite ketaus katilą iš EGG kepsninės ir padėkite ant karščiui atsparaus paviršiaus. Paruoškite svogūnų duoną, kurią patieksite prie pašteto.
Paštetas
Ištraukite paštetą iš šaldytuvo, ant grotelių uždėkite kepimo akmenį ir įkaitinkite EGG kepsninę iki 240 °C. Uždėkite svogūnų duoną ant kepimo akmens, uždarykite kepsninės dangtį ir pašildykite maždaug 5 minutes.
Patiekite šiltą svogūnų duoną su paštetu ir, jei norite, su salotomis.
Vyne troškinta višta 2
Įkaitinkite Big Green Egg kepsninę iki 240 °C, kad pasiruoštumėte gaminti desertą. Tuo tarpu prisėskite ir pasimėgaukite troškiniu.
Kepti obuoliai
Kad būtų skaniau, desertą patartina ruošti paskutinę minutę. Tai bus paprasta, nes desertas iškeps greitai.
Atšildykite sluoksniuotą tešlą. Pabarstykite darbastalį miltais, ant jų sudėkite sluoksniuotą tešlą. Išplakite kiaušinį ir plakiniu patepkite sluoksniuotą tešlą. Nulupkite obuolius, išpjaukite sėklalizdžius. Nupjaukite viršų ir apačią, kad jie tvirtai stovėtų ant tešlos. Perpjaukite obuolius skersai, kad liktų keturi stori žiedai. Ant kiekvieno tešlos lakštelio padėkite po žiedą platėjančia puse į viršų. Į kiekvieną žiedą (kur buvo sėklalizdžiai) įdėkite po karamelinį saldainį, paskui pyragaičius apibarstykite smulkintais saldainiais.
Naudodami mentelę sudėkite sluoksniuotos tešlos lakštelius su obuoliais ant kepimo akmens. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite 15–20 min, kol pyragaičiai apskrus ir iškeps. Ant kiekvieno uždėkite po kaušelį vanilinių ledų ir nedelsdami patiekite.
© Big Green Egg Europe 2016, www.biggreenegg.eu