Visos šalys gali pasigirti tradiciniais troškiniais. Tokie patiekalai kaip prancūziškas vištienos troškinys su vynu, vengriškas guliašas, itališka troškinta veršiena, vokiškas rūgštusis troškinys gerai žinomi ir užsienyje, bet pasaulyje yra daug puikių troškinių, apie kuriuos žino tik vietiniai. Visus troškinius sieja vienas dalykas – juos galima gaminti Big Green Egg kepsninėje naudojant ketaus puodą.
Troškinimas – maisto gaminimo būdas, kai ingredientai pamažu troškinami skystyje neaukštoje temperatūroje. Prieš pilant skystį įprasta mėsą, žuvį arba daržoves trumpai apkepti. Tai galima padaryti keptuvėje, bet jei ketinate troškinį gaminti Big Green Egg kepsninėje, ingredientus galite pirma apkepti ant grotelių – bus labai skanu. Troškinant ingredientai nepraras vitaminų ir mineralų, patiekalas bus sveikesnis. Juk neprarasite kepant išsiskyrusių skysčių. Negana to, gaminti troškinį labai lengva, suklysti tiesiog neįmanoma. Dėl skysčio ir nedidelės temperatūros grėsmė, kad patiekalas pridegs, labai maža, be to, gaminimo laiką galima prailginti arba patrumpinti penkiolika minučių – niekas nepasikeis.
Minkšti ir sultingi
Ilgai troškinant mėsą net kieti gabalėliai, turintys daug jungiamojo audinio, taps labai minkšti. Kolagenas, esantis jungiamajame audinyje, išsilydys, pagerindamas mėsos kokybę. Kietos daug skaidulų turinčios daržovės ir tvirtesnės žuvys troškinamos taip pat taps minkštos ir sultingos. Dar vienas ilgo troškinimo privalumas – visų ingredientų skoniai turi laiko susigerti, susilieti. Daržovės, žuvis ir mėsa visiškai sugers skysčio, žolelių ir kitų prieskonių skonį, o tai pagerins galutinį patiekalo skonį.
Optimalus kaitros paskirstymas
Troškinį gaminant Big Green Egg kepsninėje patartina naudoti ketaus puodą. Kaitra pasiskirstys geriau, jei pirma įdėsite convEGGtor laikiklį, po to – groteles ir galiausiai puodą. Ketus tolygiai sugeria ir paskirsto kaitrą. Jei ketinate troškinti ilgai, stenkitės kuo ilgiau laikyti puodą uždengtą. Tai padės sulaikyti troškinantis išsiskyrusią drėgmę. Nukėlus dangtį pirmas ir paskutines 15–30 minučių patiekalas spės prisigerti gardaus Big Green Egg kepsninės teikiamo aromato.
Kapotos mėsos troškinys su lydytu sūriuGraikiškas troškinys stifado su rūkyta žuvimiVeršienos šniceliai su Stroganovo padažu
INGREDIENTAI
Kapotos mėsos troškinys su lydytu sūriu
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 15 min.
Gaminimo trukmė: 5–6 val.
5 svogūnai
100 g sviesto
200 g neriebios šoninės bryzelių
1 kg jautienos mentės
1–2 v. š. miltų
75 ml raudono vyno acto
1 x 70 g skardinė trintų pomidorų
3 lauro lapai
5 gvazdikėliai
200 ml „Leffe Tripel“ arba kito belgiško šviesiojo elio
300 ml jautienos sultinio
1 stora riekė meduolinio pyrago
1 x 250 g pakuotė epuaso
Priedai:
convEGGtor laikiklis
Ketaus puodas
Ketaus grotelės
Ketaus grotelių kėliklis
Graikiškas troškinys stifado su rūkyta žuvimi
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 15 min.
Gaminimo trukmė: 80 min.
1 kg marinuotų svogūnų arba nedidelių svogūnėlių
2 česnako skiltelės
1 ryšelis petražolių
3 pankolių lapkočiai
80 ml alyvuogių aliejaus
4 lauro lapai
5 gvazdikėliai
1 a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
150 ml (saldaus) raudono vyno, pvz. „Mavrodafni“
2 x 400 g skardinės smulkintų pomidorų
500 g žuvų filė ir jūrų gėrybių, pvz., skumbrės, jūrų ešerio, menkės filė ir didelių nelukštentų nevirtų krevečių
1 ekologiška citrina
40 ml raudono vyno acto
Priedai:
convEGGtor laikiklis
Ketaus puodas
Vyšnios skiedros
Kiniška keptuvė
Veršienos šniceliai su Stroganovo padažu
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 20 min.
Gaminimo trukmė: 60 min.
4 veršienos šniceliai
Stroganovo padažui:
2 dideli svogūnai
1 raudonoji paprika
1 žalioji paprika
1 geltonoji paprika
250 g rudųjų pievagrybių
2 česnako skiltelės
50 ml saulėgrąžų aliejaus
2 v. š. pomidorų pastos
50 ml degtinės
150 ml jautienos sultinio
1 v. š. Vusterio padažo
100 ml grietinėlės
Priedai:
Ketaus grotelės
Ketaus puodas
Ketaus grotelių kėliklis
convEGGtor laikiklis
GAMINIMAS
Kapotos mėsos troškinys su lydytu sūriu
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį ir groteles, įkaitinkite iki 80–90 °C. Kai kepsninė bus beveik įkaitusi iki reikiamos temperatūros, uždekite ant grotelių ketaus puodą, kad įšiltų.
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais.
GAMINIMAS
Išlydykite ketaus puode sviestą. Sudėkite žiedais pjaustytus svogūnus, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir maždaug valandą kepinkite svogūnus, retkarčiais pamaišydami. Kepinami žemoje temperatūroje svogūnai pamažu karamelizuosis, o tai padės sukurti ryškesnį troškinio skonį.
Išimkite karamelizuotus svogūnus iš ketaus puodo ir įdėkite į lėkštę. Puode išdėliokite šoninės bryzelius, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 10 min. Išimkite iš ketaus puodo ir išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.
Iš EGG kepsninės išimkite ketaus puodą, groteles ir convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite ketaus groteles. Tai greitai ir saugiai padarysite naudodami ketaus grotelių kėliklį. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir įkaitinkite ją iki 270 °C. Ketaus puodo neišplaukite, gaminant troškinį dar prireiks išsiskyrusių riebalų.
Uždėkite jautienos mentę ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Praėjus maždaug 30 sek. pasukite mėsą 90 laipsnių kampu ir vėl uždarykite dangtį. Praėjus dar pusei minutės mėsą apverskite ir kartokite, kol iš abiejų pusių įsirėš dailus grotelių raštas.
Išimkite jautieną iš EGG kepsninės ir vėl ant grotelių uždėkite ketaus puodą. Uždarykite kepsninės dangtį į pridarykite traukos angą bei dvifunkcį metalinį gaubtą, kad temperatūra kepsninėje nukristų iki 200 °C. Įdėjus puodą kepsninė atvės greičiau. Tuo tarpu sukapokite apkeptą mėsą maždaug 1,5 cm dydžio kubeliais. Apibarstykite druska, pipirais ir miltais.
Sudėkite mėsą į puodą, uždarykite dangtį ir kepkite, kol apskrus. Retkarčiais atidarykite dangtį ir pamaišykite. Užpilkite raudono vyno actu ir išimkite puodą iš kepsninės.
Išimkite groteles, įdėkite convEGGtor laikiklį ir vėl įdėkite groteles. Įkaitinkite EGG kepsninę iki 110 °C.
Vėl įdėkite ketaus puodą į kepsninę. Sudėkite karamelizuotus svogūnus ir įmaišykite trintus pomidorus. Tuomet sudėkite lauro lapus bei gvazdikėlius, supilkite į puodą alų ir jautienos sultinį. Uždėkite puodo dangtį, uždarykite Big Green Egg kepsninę ir troškinkite patiekalą maždaug 3 val.
Sutrupinkite meduolį ir įmaišykite į troškinį. Troškinkite dar 10 min., kad troškinys sutirštėtų.
Išimkite puodą su troškiniu iš EGG kepsninės ir padidinkite temperatūrą iki 150 °C.
Uždėkite karščiui atsparią dėžutę su epuasu (be dangtelio) ant grotelių ir uždarykite EGG dangtį. Kaitinkite 8 min., kol sūris išsilydys.
Išimkite dėžutę su sūriu iš EGG kepsninės ir patiekite greta troškinio, kad galėtumėte jį pagardinti šaukštu lydyto epuaso. Greta puikiai derės bulvių košė ir karamelizuotos morkos!
PATARIMAS
Prieš lydydami sviestą ant žioruojančių anglių išdėliokite saują vandenyje išmirkytų pekaninės karijos skiedrų. Jos suteiks sūriui gardaus dūmų aromato.
Graikiškas troškinys stifado su rūkyta žuvimi
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį bei groteles, įkaitinkite iki 140 °C. Kai kepsninė bus beveik įkaitusi iki reikiamos temperatūros, uždekite ant grotelių ketaus puodą, kad įšiltų.
Tuo tarpu nulupkite svogūnėlius ir česnaką. Česnako skilteles smulkiai sukapokite. Petražolių lapelius nuskabykite ir taip pat sukapokite. Tą patį padarykite su pankolių lapkočiais.
GAMINIMAS
Įkaitinkite ketaus puode alyvuogių aliejų. Sudėkite lauro lapus, gvazdikėlius, juoduosius pipirus ir uždarę kepsninės dangtį pakepinkite maždaug 2 minutes.
Sudėkite svogūnus ir česnaką ir pamaišykite. Uždėkite puodo dangtį, uždarykite EGG kepsninę ir kepinkite svogūnus maždaug 20 min.
Supilkite į puodą raudoną vyną ir įmaišykite pomidorus. Troškinkite dar 20–25 min., kol svogūnai visiškai suminkštės. Tuo tarpu vandenyje išmirkykite didelę saują vyšnios skiedrų.
Tuomet atidenkite puodą ir troškinkite dar 15 min., kad nugaruotų skystis. Tuo tarpu supjaustykite žuvų filė gabalėliais ir pabarstykite druska bei pipirais. Citriną perpjaukite per pusę ir pusės sultimis apšlakstykite žuvis ir krevetes. Sudėkite žuvų gabalėlius ir krevetes į kinišką keptuvę, o likusią citrinos pusę supjaustykite skiltelėmis.
Išimkite ketaus puodą iš EGG kepsninės. Supilkite raudono vyno actą, kapotas petražoles ir pankolių lapkočius, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jei pageidaujate, dalį žalumynų pasilikite papuošti. Uždėkite puodo dangtį, kad troškinys neatvėstų. Išimkite iš EGG kepsninės groteles ir convEGGtor laikiklį, išdėliokite ant žioruojančių anglių išmirkytas skiedras ir vėl įdėkite laikiklį bei groteles. Uždėkite ant grotelių kinišką keptuvę su žuvimi ir krevetėmis ir uždarykite kepsninės dangtį. Rūkinkite žuvį ir krevetes maždaug 8 min. Kepsninė vis dar bus įkaitusi iki maždaug 140 ° C.
Nuimkite keptuvę nuo grotelių ir įmaišykite į stifado žuvį bei krevetes. Papuoškite žuvų troškinį citrinų skiltelėmis ir atidėtais žalumynais.
Veršienos šniceliai su Stroganovo padažu
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 200 °C.
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Paprikas perpjaukite per pusę, pašalinkite kotelius ir sėklas, o minkštimą dar kartą perpjaukite per pusę. Didelius grybus supjaustykite ketvirčiais, vidutinio dydžio perpjaukite per pusę, o mažųjų nesmulkinkite. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite.
GAMINIMAS
Išdėliokite svogūnus ir paprikas ant EGG kepsninės grotelių ir uždarykite dangtį. Svogūnus ir paprikas apkepkite iš visų pusių, kol suminkštės ir įsirėš dailus grotelių raštas. Tai užtruks maždaug 10 min.
Nukelkite daržoves nuo grotelių ir ant jų uždėkite ketaus puodą. Paprikas supjaustykite juostelėmis, o svogūnus – pusžiedžiais.
Įkaitinkite ketaus puode saulėgrąžų aliejų ir trumpai apkepkite kapotus česnakus. Sudėkite grybus ir apkeptas daržoves, įmaišykite pomidorų pastą. Kepinkite porą minučių ir užpilkite degtine. Supilkite į ketaus puodą sultinį, įmaišykite Vusterio padažą ir uždarykite EGG kepsninės dangtį.
Palaukite, kol puodas užvirs, ir išimkite puodą iš EGG kepsninės. Grotelių kėlikliu išimkite iš kepsninės ketaus groteles ir įdėkite convEGGtor laikiklį. Įdėkite į kepsninę nerūdijančio plieno groteles, o ant šių uždėkite ketaus puodą. Uždenkite jį dangčiu ir uždarykite EGG kepsninę. Įkaitinkite iki 140 °C ir kaitinkite Stroganovo padažą maždaug 15–20 min.
Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Išimkite puodą iš EGG kepsninės. Išimkite groteles ir convEGGtor laikiklį ir įdėkite ketaus groteles. Įkaitinkite iki 200 °C. Ketaus puodas puikiai sulaiko šilumą, todėl padažas neatvės.
Pabarstykite veršienos šnicelius druska bei pipirais. Išdėliokite juos ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Praėjus maždaug 2 min. pasukite mėsą 90 laipsnių kampu ir vėl uždarykite dangtį. Praėjus dar 2 min. apverskite veršieną ir taip kartokite, kol abiejose pusėse įsirėš dailus grotelių raštas.
Patiekite Stroganovo padažą su šniceliais.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu