Antrekotas – tobulas jautienos kepsnys su kaulu. Man patinka naudoti brandintą antrekotą. Brandinimo metu mėsa netenka dalies drėgmės, dėl to turi daugiau skonio ir būna nepaprastai minkšta. Kepdami turime nepamiršti, kad mėsa neteko daug drėgmės. Be to, kepant jos išgaruos dar daugiau, todėl turime pasirūpinti, kad šis dailus mėsos gabalas neišsausėtų ir neperkeptų. Dėl to mėsą kepu vadinamojo „atvirkštinio kepimo“ būdu. Pasitelkus šį būdą mėsoje lieka kur kas daugiau drėgmės nei kepant įprastai. Rezultatas – neįtikėtinai sultingas kepsnys! Aš sugalvojau dar vieną gudrybę, kuri suteikia mėsai daugiau skonio. Tai vadinamasis „Ralf de Kok metodas“.
Ingredientai
4 porcijos
1 (airiškas) antrekotas (1 kg svorio)
rupi jūros druska
PARUOŠIMAS
1. Įkaitinkite Big Green Egg kepsninę su įdėtu convEGGtor laikikliu ir standartinėmis nerūdijančio plieno grotelėmis iki 120 °C. Nupjaukite riebalų kraštelį nuo antrekoto, atsargiai įpjaukite jį tinkleliu ir įtrinkite rupia jūros druska. Uždėkite riebalų gabalėlį ant EGG kepsninės grotelių 1–2 min., kad riebalai šiek tiek išsilydytų.
2. Įtrinkite groteles riebalais, uždėkite ant grotelių antrekotą, o ant mėsos – riebalų gabalėlį. Uždenkite EGG kepsninės dangtį ir palikite mėsą pamažu kepti 30 min. Nuimkite riebalus nuo mėsos, apverskite kepsnį ir vėl uždėkite riebalų gabalėlį ant kitos pusės. Šis būdas suteikia mėsai dar daugiau skonio. Uždarykite dangtį ir kepkite mėsą tol, kol temperatūra jos viduje pasieks 42 °C. Ją pamatuosite pasinaudoję skaitmeniniu termometru.
3. Nuimkite mėsą nuo grotelių, apvyniokite ją aliuminio folija ir pasinaudoję Pit Mitt BBQ pirštine nukelkite nuo convEGGtor laikiklio nerūdijančio plieno groteles. Įdėkite į kepsninę ketaus groteles, uždarykite dangtį ir įkaitinkite kepsninę iki 250 °C.
4. Pakepinkite antrekotą maždaug po dvi minutes iš abiejų pusių. Nukelkite mėsą nuo grotelių, pabarstykite rupia jūros druska ir palaikykite 10 min.
5. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir patiekite, pavyzdžiui, su svogūnų tyre, pagaminta iš kepinto baltojo svogūno, pagardinto sušių actu, keptais smidrais ir kepintais vyšniniais pomidorais. Paragaukite mėsos, pagardintos svogūnų tyre, ir išgirsite giedant angelus!
Skanaus!
Ralph de Kok
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu