Takai su plėšyta kiauliena

 

Ar kada esate buvę Meksikoje? Jei taip, tuomet tikėtina, jog esate ragavę tokio meksikietiško gatvės maisto, kaip plėšyta kiauliena (isp. carnitas). Šis patiekalas tradiciškai yra gaminamas iš troškintos kiaulienos sprandinės arba mentės. Amerikietiškų kepsnių mėgėjai kiaulienos mentę laiko viena tinkamiausių mėsos išpjovų, iš kurios galima pasigaminti gardžią plėšytą kiaulieną. Tačiau šiame recepte plėšytą kiaulieną gaminsite iš Big Green Egg kepsninėje troškintos šoninės, kurią patieksite kaip takus su paprastu gvakamolės ir pico de gallo šviežių daržovių įdaru, sudėtu į perlenktas mažas tortilijas. Tai skanus, namie kamado keptas gatvės maistas, kurį galėsite patiekti kaip užkandį.

 

 

GAMINIMO BŪDAS: RŪKYMAS, KEPIMAS

VIRTUVĖ: MEKSIKOS

SUDĖTINGUMAS: LENGVAS

PASIRUOŠIMO LAIKAS: 20 MINUČIŲ

GAMINIMO LAIKAS: 190 MINUČIŲ

IŠ VISO: 210 MINUČIŲ

KIEKIS: 12 VIENETŲ

 

 

INGREDIENTAI

 

 

Plėšytai kiaulienai (carnitas)

1 kg liesos kiaulienos šoninės

2 ekologiškų apelsinų

2 v. š. veršienos sultinio

 

Įtrinimui

3 v. š. smulkios jūros druskos

3 v. š. itin smulkaus rudojo cukraus

0,2 v. š. svogūnų miltelių

0,5 a. š. česnako granulių

1 v. š. rūkytos paprikos miltelių (pimentón)

1 a. š. kalendros miltelių

0,5 a. š. muskato riešuto

1 a. š. maltų kumino sėklų

1 v. š. maltų „Vadouvan“ prieskonių

0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų

Pico de gallo šviežių daržovių įdarui

1 raudonojo svogūno

0,5 agurko

1 pomidoro

1 raudonosios ispaniškos aitriosios paprikos

1 žaliosios Chalapos paprikos

4 žaliųjų alyvuogių be kauliukų

125 g fetos sūrio

10 kalendros lapelių

3 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

1 v. š. sušių acto

 

Gvakamolei

1 avokado

1 ekologiškos žaliosios citrinos

2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus

 

Patiekimui

12 kukurūzų tortilijų (10 cm skersmens)

kalendros lapelių pagal skonį

Reikalingi priedai:

(2x) perforuotos pusapvalės grotelės

(Obels) medienos kaladėlė

convEGGtor laikiklis

Vienkartinė skysčių surinkimo talpa

Nerūdijančio plieno grotelės

Žalio ketaus indo Dutch Oven ovalus dangtis

 

 

 

IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS

 

 

1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įkaitinkite iki 160 °C. Kol kepsninė kaista, supjaustykite kiaulienos šoninę, kurią vėliau plėšysite, 5 centimetrų kubeliais. Tolygiai sudėkite mėsą ant 2 perforuotų pusapvalių grotelių.

2. Sumaišykite visus mėsos įtrinimui skirtus ingredientus ir apibarstykite kiaulienos šoninę 4 v. š. šių prieskonių. Likusią jų dalį pasilikite kitam kartui.

 

 

 

GAMINIMAS

 

 

1. Ant žarijų padėkite obels medienos kaladėlę, į kepsninę įstatykite convEGGtor laikiklį ir ant jo padėkite vienkartinę skysčių surinkimo talpą. Tuomet į kepsninę įdėkite nerūdijančio plieno groteles ir ant jų uždėkite perforuotas pusapvales groteles su jose esančia kiauliena. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir leiskite kiaulienos šoninei 1 valandą išsirūkyti ir iškepti. Įstačius convEGGtor laikiklį, temperatūra EGG kepsninėje nukris iki maždaug 110 °C – pasistenkite šią temperatūrą palaikyti.

2. Po valandos pakelkite EGG kepsninės temperatūrą iki 150 °C ir kiaulienos šoninę kepkite dar 1 valandą.

3. Išimkite perforuotas pusapvales groteles iš EGG kepsninės ir tolygiai sudėkite kiaulienos šoninės gabalėlius į ovalaus žalio ketaus indo Dutch Oven dangtį. Ketvirčiais supjaustykite apelsinus ir ant mėsos išspauskite jų sultis. Dėl papildomo skonio, kartu sudėkite išspaustas žieveles ir supilkite veršienos sultinį. Padėkite puodo dangtį ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir įkaitinkite kepsninę iki 160 °C. Kiaulienos šoninę kepkite dar 1 valandą, kol mėsa taps itin minkšta.

4. Tuo tarpu pico de gallo šviežių daržovių įdarui nulupkite ir susmulkinkite raudonąjį svogūną. Nulupkite pusę agurko, perpjaukite jį ir pomidorą per pusę išilgai ir išgramdykite agurkų bei pomidorų sėklas. Supjaustykite daržovių minkštimą mažais kubeliais. Nupjaukite aitriųjų ir Chalapos paprikų stiebus, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite minkštimą. Supjaustykite alyvuoges žiedeliais. Tuomet supjaustykite fetos sūrį maždaug 1 centimetro kubeliais. Supjaustykite kalendros lapelius plonomis juostelėmis. Sumaišykite visus pico de gallo šviežių daržovių įdaro ingredientus ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.

5. Perpjaukite gvakamolei gaminti skirtą avokadą per pusę, išimkite kauliuką ir nulupkite žievę. Supjaustykite minkštimą kubeliais. Įtarkuokite žaliosios citrinos žievelę. Perpjaukite žaliąją citriną per pusę ir išspauskite jos sultis. Sumaišykite visus gvakamolės ingredientus.

6. Išimkite puodo dangtį su kiaulienos šonine iš EGG kepsninės. Išimkite apelsinų žieveles ir dviem šakutėmis smulkiai suplėšykite kiaulienos šoninę. Meksikietiška plėšyta kiauliena būna šiek tiek traški. Įdarykite tortilijas plėšyta kiauliena, gvakamole, pico de gallo šviežių daržovių įdaru ir pagal skonį pagardinkite kalendra. Patiekite šiuos takus kaip užkandžius.

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

close