Ingredientai
Užteks maždaug 20 asmenų
Reikės:
Vieno 2–2,25 kg kiaulienos gabalo
Prieskonių mišiniui:
10 v. š. rudojo cukraus
2 v. š. maltos ciberžolės
3 v. š. svogūnų miltelių
3 v. š. česnakų granulių
1,5 v. š. maltų Kajeno paprikų
7 v. š. maltos saldžiosios paprikos
7 v. š. druskos
Reikalingi priedai:
vyšnios medžio skiedros
convEGGtor laikiklis
momentinis skaitmeninis termometras arba dvigubas nuotolinis termometras
EGGmitt pirštinė
šakės mėsai plėšyti
Sumuštiniams:
acto
cukraus
vyšninių pomidorų
geltonosios paprikos
morkos
agurko
itališkų arba kaiser bandelių
kopūstų salotų
salotų mišinio
mėgstamo barbekiu padažo
GAMINIMAS
Išimkite mėsą iš šaldytuvo, sumaišykite visus prieskonius ir gautu mišiniu gausiai ištrinkite kiaulieną. Gerai įtrinkite prieskonius į mėsą. Atlikusį mišinį galite sudėti į sandarią dėžutę ir pasilikti kitam kartui.
Saują vyšnios medžio skiedrų išmirkykite vandenyje. Kelias saujas nemirkytų skiedrų sumaišykite su dar neuždegtomis anglimis. Sklendę, esančią kepsninės keraminio pagrindo apačioje, iki galo atidarykite, išdėliokite ant anglių tris uždegiklius ir juos uždekite. Big Green Egg kepsninės dangčio neuždarykite 10–12 minučių.
Išmirkytas skiedras išdėliokite ant įkaitusių anglių. Įdėkite į EGG kepsninę convEGGtor laikiklį, ant viršaus uždėkite groteles. Ant grotelių uždėkite mėsą ir uždarykite EGG dangtį. Kepsninę įkaitinkite iki 95–110 °C temperatūros. Kepant tokioje temperatūroje plėšyta kiauliena bus minkšta ir sultinga. Mėsą kepkite maždaug 8 val., kol temperatūra viduje pasieks mažiausiai 71 °C. Ją pamatuosite įsmeigiamu termometru. Temperatūra jau bus stabilizavusis ir pamažu pasieks maždaug 77 °C. Po to kurį laiką nekils, nes mėsoje esantis kolagenas bus virtęs drebučiais. Šio procesu metu išsiskiria daug drėgmės ir sulėtėja kepimas.
Temperatūrai mėsos viduje pasiekus stabilų lygį išimkite kiaulieną iš EGG kepsninės, įvyniokite į aliuminio foliją ir vėl uždėkite ant grotelių. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir palikite mėsą žemoje temperatūroje maždaug 6–8 val., kol temperatūra mėsos viduje pasieks 86–96 °C. Tiksli temperatūra nesvarbi, svarbiausia, kad ji viršytų 86 °C.
EGGmitt pirštine išimkite mėsą iš EGG kepsninės ir kelioms valandoms įdėkite į šaltkrepšį. Folija ir šaltkrepšio sienelės apsaugos mėsą ir ši išliks tinkamos temperatūros, todėl šaldymo elementų įdėti nebūtina. Tuo tarpu paruoškite viską, ko reikės sumuštiniams. Tam prikaistuvyje pakaitinkite vandenį, actą ir cukrų lygiomis dalimis, kol cukrus ištirps, ir atvėsinkite gautą saldžiarūgštį mišinį. Vyšninius pomidorus supjaustykite skiltelėmis. Geltonąją papriką perpjaukite per pusę, išimkite kotelį ir sėklas, o minkštimą supjaustykite plonais šiaudeliais. Morką nulupkite. Daržovių skustuku morką ir agurką supjaustykite plonomis plačiomis juostomis. Daržoves įmerkite į saldžiarūgštį mišinį.
Prieš patiekdami nuvarvinkite saldžiarūgštes daržoves ir specialiais peiliais suplėšykite mėsą. Bandeles perpjaukite per pusę, pagardinkite kopūstų salotomis, salotų mišiniu ir saldžiarūgštėmis daržovėmis. Gausiai prikraukite plėšytos kiaulienos ir šaukštu arba švirkštu ant viršaus užliekite barbekiu padažo pagal skonį. Ant viršaus uždėkite kitą bandelės pusę ir skanaukite!
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu