Ar kada teko Big Green Egg kepsninėje kepti suvožtinį? Šį nesudėtingą mėsainį galima lengvai pasigaminti, trumpai aukštoje temperatūroje apkepus ploną mėsos paplotėlį. Įvykus stipriai Majaro (Maillard) reakcijai, mėsa įgaus gardų karamelės skonį. Dėl trumpo kepimo laiko, suvožtinio vidus išliks sultingas, o išorė daili ir traški. Šiame recepte naudosime mėsmalę, kad į liesos jautienos faršą papildomai įmaltume riebios kiaulienos nugarinės. Neturite mėsmalės? Tuomet mėsos paplotėlius gaminkite iš įprasto jautienos faršo.
GAMINIMO BŪDAS: SKRUDINIMAS, KEPIMAS KEPTUVĖJE
SUDĖTINGUMAS: LENGVAS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 80 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 50 MINUČIŲ
IŠ VISO: 130 MINUČIŲ
KIEKIS: 6 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Mėsos paplotėliams
200 g riebios kiaulienos nugarinės
2 valgomųjų (šalotinių) svogūnėlių
800 g liesos jautienos faršo
15 g smulkios jūros druskos
2 g šviežiai maltų juodųjų pipirų
¼ a. š. malto muskato
½ a. š. „Madras“ kario miltelių
¼ a. š. česnako granulių
1 a. š. svogūnų miltelių
1 v. š. Dižono garstyčių
½ a. š. malto kumino
½ a. š. rūkytos paprikos miltelių
Bandelei ir įdarui
6 itališkų apvalių bandelių
¼ gūžinės salotos galvos
1 v. š. majonezo
1 raudonojo svogūno
2 pomidorų
4 marinuotų agurkėlių
Reikalingi priedai:
convEGGtor krepšelis
Pusapvalis convEGGtor akmuo
Pusapvalės nerūdijančio plieno grotelės
Pusmėnulio formos rantyta ketaus plokštė
Ketaus grilio presas
PASIRUOŠIMAS
1. Supjaustykite mėsos paplotėliui skirtą riebią kiaulienos nugarinę maždaug 3 x 3 centimetrų kubeliais. Uždenkite ir maždaug 1 valandai palikite šaldytuve.
2. Į mėsmalę įstatę stambaus malimo sietelį, sumalkite riebią kiaulienos nugarinę. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Į dubenį sudėkite visus mėsos paplotėlių ingredientus ir gerai suminkykite. Padalinkite mėsą į šešias lygias dalis, kurių kiekvienos svoris būtų apie 165 gramus, ir iš jų suformuokite kukulius.
GAMINIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje. Apatinėje convEGGtor krepšelio dalyje padėkite pusapvalį convEGGtor akmenį, o ant viršutinės dalies uždėkite pusapvales nerūdijančio plieno groteles. Kitoje krepšelio viršutinėje pusėje padėkite pusmėnulio formos rantytą ketaus plokštę ir tuomet įstatykite convEGGtor krepšelį į EGG kepsninę. Uždarykite kepsninės dangtį ir leiskite temperatūrai pakilti iki 250 °C. Iš kepimo popieriaus iškirpkite šešis, 20 cm ilgio kvadratus.
2. Tuo tarpu sūrio padažui nulupkite ir smulkiai supjaustykite valgomąjį (šalotinį) svogūnėlį. Per pusę išilgai perpjaukite Chalapos paprikas, nupjaukite jų stiebus, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite minkštimą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite valgomojo (šalotinio) svogūnėlio gabalėlius. Pakepkite 2–3 minutes, kol pastarieji taps skaidrūs. Įmaišykite miltus ir pakepkite dar apie 3 minutes. Maišydami, į keptuvę supilkite pieną ir užvirinkite. Užvirus pienui, viską pavirkite dar apie 1 minutę neaukštoje temperatūroje ir į padažą įmaišykite tarkuotą čederio sūrį. Palaukite, kol padažas vėl užvirs, tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies ir į sūrio padažą įmaišykite Chalapos paprikas.
3. Gamindami sūrio padažą, perpjaukite itališkas bandeles per pusę. Supjaustykite gūžinę salotą juostelėmis ir sumaišykite su majonezu. Nulupkite raudoną svogūną ir supjaustykite plonais žiedeliais. Plonai supjaustykite pomidorus ir marinuotus agurkėlius.
4. Sudėkite itališkas bandeles perpjauta puse žemyn ant pusapvalių nerūdijančio plieno grotelių ir 2–3 minutes pakepkite. Tuo tarpu, sudėkite mėsos kukulius ant rantytos ketaus plokštės, uždenkite kepimo popieriaus gabalėliu ir spustelėkite ketaus grilio presu, kad suformuotumėte mėsos paplotėlius. Nuimkite kepimo popierių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir pakepkite mėsos paplotėlius apie 2 minutes, kol jų apatinė pusė gražiai paruduos. Tuomet mėsos paplotėlius apverskite ir pakepkite dar 30 sekundžių.
5. Išimkite itališkas bandeles ir suvožtinio mėsos paplotėlius iš EGG kepsninės. Ant apatinės bandelės pusės uždėkite šiek tiek svogūnų, pomidorų ir marinuotų agurkėlių. Tuomet uždėkite mėsos paplotėlį, kelis salotų lapus ir ant viršaus užpilkite šiek tiek sūrio padažo. Galiausiai uždėkite viršutinę bandelę ir tokiu pačiu būdu pagaminkite likusius suvožtinius.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu