Ruošiatės vakarėliui arba vakarienei, kurių metu ketinate patiekti unikalų ir gardų vakaro užkandį? Tuomet metas uždegti anglis Big Green Egg kepsninėje! Patiekę šiuos skrebučius su menkės užtepėle, svečiams paliksite didelį įspūdį. Šis patiekalas yra ne tik itin gardus, bet ir šventiškai atrodo.
Įprastai gaminant užtepėlę yra naudojami gyvūniniai riebalai. Tačiau šiame skaniame žuvies patiekale jų nenaudosime. Žuvį pirmiausia išrūkysime žemoje temperatūroje, į kamado kepsninę įbėrę saują rūkymui skirtos medienos, kuri žuviai suteiks ypatingo aromato. Po to, suplėšytą mėsą pagardinsime prieskoniais, o vietoj gyvūninių riebalų įpilsime alyvuogių aliejaus. Nors realus gaminimo laikas nėra ilgas, kadangi menkė iškepa itin greitai, dėl naudojamos žemos temperatūros mes tokį gaminimo būdą laikome lėtu troškinimu. Skanaus!
GAMINIMO BŪDAS: RŪKYMAS, LĖTAS TROŠKINIMAS, KEPIMAS ANT GROTELIŲ
SUDĖTINGUMAS: LENGVAS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 15 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 55 MINUTĖS
IŠ VISO: 70 MINUČIŲ
KIEKIS: 6 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Užtepėlei
500 g menkės filė su oda
100 ml alyvuogių aliejaus
1 šalotinis svogūnas
1 v. š. kaparėlių
0,5 kornišono
1 marinuotos citrinos skiltelės
1 krapų šakelės
1 v. š. garstyčiose marinuotų daržovių (angl. piccalilli)
Skrebučiams
maždaug 20 mažų sviestinės bandelės riekelių
alyvuogių aliejaus apšlakstymui
Papuošimui
3 krapų šakelių
2 v. š. lašišos ikrų
Reikalingi priedai:
Perforuotos pusapvalės grotelės
Vyšnios medienos skiedros
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Momentinis termometras
Ketaus grotelės
IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įkaitinkite ją iki 150 °C temperatūros.
2. Sudėkite menkės filė oda žemyn ant perforuotų grotelių, apšlakstykite žuvį 2 valgomaisiais šaukštais alyvuogių aliejaus ir apibarstykite druska ir pipirais.
GAMINIMAS
1. Ant žėrinčių anglių užberkite nedidelę saują vyšnios medienos skiedrų ir įdėkite convEGGtor laikiklį su nerūdijančio plieno grotelėmis. Ant jų padėkite perforuotas groteles su menkės filė ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Temperatūra kamado kepsninėje nukris iki maždaug 100 °C. Palikite žuvį išsirūkyti maždaug 20 minučių, kol jos vidaus temperatūra pasieks 64 °C. Ją galite išmatuoti, naudodami momentinį termometrą.
2. Išimkite menkę iš EGG kepsninės ir palikite atvėsti. Išimkite groteles su convEGGtor laikikliu, į EGG kepsninę įstatykite ketaus groteles ir įkaitinkite ją iki 200 °C temperatūros. Tuo tarpu, nulupkite ir sukapokite šalotinį svogūną. Susmulkinkite kaparėlius ir per pusę perpjaukite kornišoną. Nupjaustykite žievelę nuo marinuotos citrinos skiltelės ir susmulkinkite. Nuskinkite krapų lapelius nuo šakelės ir smulkiai sukapokite.
3. Suplėšykite atvėsusią menkės filė (be odelės) ir sumaišykite su smulkintu šalotiniu svogūnu, kaparėliais, kornišonu, krapais, citrinos žievele, garstyčiose marinuotomis daržovėmis, likusiu alyvuogių aliejumi bei pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite užtepėlę į dailų indą.
4. Patepkite mažas sviestinės bandelės riekeles alyvuogių aliejumi ir sudėkite ant grotelių. Paskrudinkite jas apie 30 sekundžių, kol paviršiuje atsiras dailios grotelių žymės. Tuomet riekeles apverskite ir paskrudinkite dar 30 sekundžių.
5. Užtepkite pagamintą užtepėlę ant skrebučių ir papuoškite krapais bei lašišos ikrais.
© Big Green Egg Europe