Norite, kad Big Green Egg kepsninė jus lydėtų atostogų metu? Palikite vietos automobilyje Mini arba MiniMax modelio kepsninei. Nedidelės kepsninės puikiai tinka stovyklaujant, bet mūsų Mini ir MiniMax bet kokią iškylą pavers vakarėliu! Kaip jums toks vakaro meniu – rūkytos ančių krūtinėlės su kuskuso salotomis, keptos vištų šlaunelės su daržovėmis ir gardūs uogų pyragaičiai su ant grotelių keptais mangais?
UŽKANDIS
Rūkytos ančių krūtinėlės su kuskuso salotomis,
burokėliais ir keptomis daržovėmis
PAGRINDINIS PATIEKALAS
Keptos vištų šlaunelės su daržovėmis
DESERTAS
Pyragaičiai su uogomis ir keptais mangais
Ingredientai
Rūkytos ančių krūtinėlės
2 ančių krūtinėlės
balzaminio acto kremas
Salotos:
500 ml burokėlių sulčių
250 g kuskuso
4 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
4 nedideli virti burokėliai
1 ryšelis laiškinių česnakų
jūros druska
Daržovės:
2 gūžės salotų „Little Gem“
24 laukinių arba žalių smidrų ūgliai
jūros druska
Priedai:
Algarobo pliauska
convEGGtor laikiklis
Dvigubas nuotolinis termometras
Ketaus grotelės
Ketaus grotelių kėliklis
Keptos vištų šlaunelės
4 vištų šlaunelės su odele ir kaulais
Prieskonių mišinys:
2 v. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
2 v. š. jūros druskos
2 v. š. maltų saldžiųjų paprikų
2 a. š. maltų muskatų
1 a. š. maltų imbierų
1 a. š. česnakų granulių
1 a. š. maltų citrinžolių
Daržovės:
2 raudonosios paprikos smailomis ankštimis
8 laiškiniai svogūnai
200 g jaunų brokolių (arba per pusę perpjautų brandžių brokolių žiedynų)
200 g žirnelių ankščių
jūros druska
Priedai:
Ketaus grotelės
Pyragaičiai su uogomis
Pyragaičiams:
2 kiaušiniai
100 g cukraus
100 g minkšto sviesto + skardoms ištepti
1 ekologiškas apelsinas
100 g miltų + skardoms pabarstyti
jūros druska
50 g raudonųjų serbentų + 50 g mėlynių (arba kitų tvirtų vasaros uogų)
Taip pat:
1 nepernokęs mangas
Priedai:
convEGGtor laikiklis
Ketaus grotelės
Ketaus grotelių kėliklis
GAMINIMAS
Rūkytos ančių krūtinėlės
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Panaudoję vieną uždegiklį uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir palaukite, kol jos įsikurs. Tuo tarpu kryžmai įpjaukite riebiąją krūtinėlių pusę ir abi puses pabarstykite jūros druska.
2. Ant žioruojančių anglių uždėkite algarobo pliauską, įdėkite convEGGtor laikiklį ir įdėkite aliuminio talpą arba uždenkite laikiklį aliuminio lakštu (didesniuose modeliuose galima naudoti apvalią skysčių surinkimo talpą). Įdėkite groteles ir išdėliokite ant jų ančių krūtinėles riebiąja puse į viršų. Į vieną filė įsmeikite nuotolinio termometro daviklį ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Nustatykite termometre 54 °C temperatūrą ir įkaitinkite kepsninę iki 90 °C. Rūkinkite ančių krūtinėles maždaug 45 min., kol temperatūra viduje pasieks nustatytąją.
3. Paruoškite salotas. Užvirinkite burokėlių sultis. Dubenyje sumaišykite kuskusą su alyvuogių aliejumi. Užpilkite kruopas karštomis burokėlių sultimis ir palaikykite 10 min. Tuo tarpu nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis virtus burokėlius. Smulkiai sukapokite laiškinius česnakus.
4. Pamaišykite kuskusą, kad taptų birus. Įmaišykite burokėlius ir laiškinius česnakus, pagal skonį pagardinkite jūros druska bei pipirais. Išimkite ančių krūtinėles iš Big Green Egg kepsninės vos tik temperatūra viduje pasieks nustatytąją ir uždenkite aliuminio folija.
GAMINIMAS
1. Išimkite iš kepsninės groteles ir convEGGtor laikiklį ir naudodami grotelių kėliklį įdėkite ketaus groteles. Įkaitinkite Big Green Egg kepsninę iki 220 °C. Salotų gūžes išilgai perpjaukite per pusę ir, jei reikia, nulaužykite sukietėjusius smidrų galus.
2. Išdėliokite salotų gūžes ant grotelių pjūvio vieta į apačią ir uždarykite kepsninės dangtį. Kepkite salotas maždaug 2,5 min., pasukite 90° kampu ir kepkite dar 2,5 min.
3. Išimkite salotas iš Big Green Egg kepsninės ir išdėliokite ant grotelių smidrus. Laukinius smidrus kepkite maždaug 1 min., o žaliuosius smidrus – 3 min. Po to apverskite ir atitinkamai kepkite dar 1 arba 3 min.
4. Dailiai supjaustykite ančių krūtinėles. Salotų puseles dar kartą perpjaukite per pusę ir pabarstykite jūros druska. Išdėliokite lėkštėse drauge su kuskuso salotomis ir smidrais, patiekite apšlakstę balzaminio acto kremu.
Keptos vištų šlaunelės
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Įdėkite į Big Green Egg kepsninę ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 220 °C. Tuo tarpu sumaišykite visus prieskonius. Gautu mišiniu įtrinkite vištų šlauneles toje pusėje, kurios nedengia odelė.
2. Paruoškite daržoves. Paprikas išilgai perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas, pertvaras bei kotelį. Nupjaukite laiškinių svogūnų šaknis ir viršutinę laiškų dalį. Daržoves uždenkite ir laikykite šaldytuve.
GAMINIMAS
1. Išdėliokite vištų šlauneles ant grotelių odele į apačią ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Kepkite šlauneles maždaug 15 min., kas tris minutes vis pasukdami. Taip padidės sąlyčio su grotelėmis plotas ir odelė bus traški.
2. Apverskite šlauneles ir pusę, įtrintą prieskoniais, kepkite dar 3 min.
3. Išimkite šlauneles iš Big Green Egg kepsninės ir uždenkite aliuminio folija. Nevyniokite standžiai, kad odelė išliktų traški.
4. Ant grotelių išdėliokite jaunus brokolius (arba smulkintus brokolių žiedynus). Uždarykite Big Green Egg dangtį ir kepkite maždaug 3 min. Po to daržoves apverskite ir kepkite dar 3 min. Išimkite iš kepsninės ir pagal skonį pagardinkite druska.
5. Ant grotelių išdėliokite paprikų puseles. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir kepkite maždaug 2,5 min. Apverskite paprikas ir kepkite dar 2,5 min. Išimkite iš kepsninės ir pagal skonį pagardinkite jūros druska.
6. Ant grotelių išdėliokite laiškinius svogūnus. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir kepkite maždaug 2 min. Po to laiškinius svogūnus apverskite ir kepkite dar 2 min. Išimkite iš kepsninės ir pagal skonį pagardinkite jūros druska.
7. Ant grotelių išdėliokite žirnių ankštis. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir kepkite maždaug 2 min. Apverskite ankštis ir kepkite dar 2 min. Išimkite iš kepsninės ir pagal skonį pagardinkite jūros druska. Jei naudojate didesnį modelį nei Mini, laiškinius svogūnus ir žirnių ankštis galite apkepti tuo pačiu metu.
8. Išdėliokite lėkštėse vištų šlauneles ir daržoves.
Pyragaičiai su uogomis
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį bei groteles, įkaitinkite iki 190 °C.
2. Sudėkite kiaušinius ir cukrų į dubenį ir šluotele išplakite iki purios masės. Įmaišykite sviestą ir tarkuotą apelsino žievelę (kadangi daugiau vaisiaus neprireiks, galite jį suvalgyti arba išspausti sultis). Įmaišykite miltus ir žiupsnelį jūros druskos. Galiausiai atsargiai įmaišykite raudonuosius serbentus ir mėlynes.
3. Keturias apvalias aliuminio skardas (6–8 cm skersmens, 3–4 cm aukščio) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Iškratykite miltų perteklių ir išpilstykite tešlą į kepimo formas. Sudėkite jas ant grotelių ir uždarykite Big Green Egg dangtį. Kepkite pyragaičius apytiksliai 30 min., kol pagels ir iškeps.
GAMINIMAS
1. Išimkite iš Big Green Egg kepsninės pyragaičius, groteles ir convEGGtor laikiklį. Grotelių kėlikliu įdėkite ketaus groteles. Įkaitinkite kepsninę iki 250 °C. Nulupkite mangą, vaisiaus minkštimą supjaustykite storomis riekėmis.
2. Išdėliokite mango riekes ant grotelių ir kepkite maždaug 1 min. Po to apverskite ir kepkite dar 1 min.
3. Prieš patiekdami papuoškite pyragaičius keptais mango gabalėliais.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu