Šiam kreminiam ryžių desertui, o ypač keptam Big Green Egg, atsispirti sunku. Jo paruošimas nesudėtingas, tačiau užtruks šiek tiek laiko, nes prieš kepant įdaras ir tešla turi kiek „pailsėti“. Po to reikės dar 3 valandų, kad tinkamai atvėstų ir sustingtų. Tačiau, nors turėsite būti kantrūs, palaukti tikrai verta!
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS
VIRTUVĖ: NYDERLANDŲ
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 225 MINUTĖS
GAMINIMO LAIKAS: 250 MINUČIŲ
IŠ VISO: 475 MINUČIŲ
IŠEIS: 12 PORCIJŲ
INGREDIENTAI
Įdaras
700 g pieno
200 g plakamosios grietinėlės
70 + 60 g baltojo cukraus
7 g vanilinio cukraus
40 g lipnių ryžių (ketan)
60 g basmati ryžių
40 g kiaušinių trynių
60 g kiaušinių baltymų
Tešla
180 g pieno
510 g kvietinių miltų, papildomai pabarstymui
15 g sausų mielių
1 kiaušinis
75 g baltojo cukraus
125 g kambario temperatūros sviesto, papildomai formos ištepimui
6 g druskos
Patiekimui
½ vanilės ankšties
400 ml plakamosios grietinėlės
40 g baltojo cukraus
30 g tamsaus šokolado (plytelės)
Cukraus pudros
Reikalingi priedai:
convEGGtor
Nerūdijančio plieno grotelės
Kepimo akmuo
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Įdarui ant vidutinės ugnies užvirinkite pieną ir grietinėlę su 70 g cukraus, vanilinio cukraus ir žiupsneliu druskos. Suberkite abiejų rūšių ryžius, sumažinkite ugnį ir uždengę puodą dangčiu apie 35 minutes virkite ant žemos ugnies. Retkarčiais pamaišykite, kad ryžiai nesuliptų.
2. Nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite ryžių įdarą maistine plėvele ir uždenkite dangčiu. Palikite atvėsti ir padėkite į šaldytuvą 2 valandoms.
3. Per tą laiką pieną tešlai pašildykite iki 40°C. Ant stalo išsijokite miltus, juose padarykite duobutę ir supilkite drungną pieną. Suberkite mieles ir gerai išmaišykite. Išplakite kiaušinį, pasverkite 60 gramų ir įmaišykite į pieną. Įmaišykite cukraus pudrą ir dėkite sviestą ir druską. Minkykite apie 15 minučių, kol gausite lygią ir elastingą tešlą. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite 1 val. pastovėti.
GAMINIMAS
1. Big Green Egg uždekite anglis ir įdėję convEGGtor ir nerūdijančio plieno groteles įkaitinkite iki 200°C temperatūros.
2. Per tą laiką sviestu ištepkite kepimo formą su išimamu dugnu (Ø 32 cm). Pabarstykite miltais ir nuvalykite jų perteklių. Darbo paviršių pabarstykite miltais, dėkite ant jo tešlą ir kočėlu iškočiokite į pakankamai didelį, maždaug 5 milimetrų storio, lakštą, kuriuo būtų galima iškloti formą. Formą, palikdami bent 1 centimetrą kabėti virš krašto, išklokite tešla,
3. Išimkite įdarą iš šaldytuvo ir pamaišykite, kad kiek atsilaisvintų. Įmaišykite kiaušinio trynį. Dubenyje be jokių riebių likučių išplakite kiaušinių baltymus (maždaug 30 sekundžių iki kol taps purūs). Berkite 60 gramų cukraus ir plakite, kol susidarys standžios putos. Į ryžių įdarą pilkite išplaktus baltymus ir viską paskleiskite ant tešlos. Aštriu peiliu nupjaukite tešlos perteklių.
4. Ant grotelių dėkite šaltą kepimo akmenį ir ant jo kepimo formą. Uždenkite EGG dangtį ir ryžius kepkite 35–40 minučių, kol taps auksinės spalvos.
5. Išimkite ryžių desertą iš EGG ir palikite 1 valandą atvėsti kambario temperatūroje.
6. Dėkite desertą į šaldytuvą ir palaikykite dar 2 valandas.
7. Prieš patiekdami išilgai per pusę perpjaukite vanilės ankštį ir išskobkite sėklas. Dėkite į dubenį su grietinėle ir vaniliniu cukrumi ir išplakite iki standumo. Išimkite desertą iš kepimo formos ir padėkite ant gražios torto lėkštės. Aptepkite plakta grietinėle, ant viršaus užtarkuokite juodojo šokolado ir pabarstykite cukraus pudra.
© Big Green Egg Europe