Ypatingas dūmais dvelkiantis patiekalas! Patiems išsirūkyti Big Green Egg kepsninėje vaivorykštinį upėtakį – lengviau, nei atrodo, be to, labai smagu. Pirma išmirkykite žuvį sūryme mažiausiai 2 valandas, po to dar tiek pat laiko palaikykite, kol nudžius. Turėsite laiko pagalvoti, kokių dar patiekalų pasigaminti. Ką tieksite prie rūkyto vaivorykštinio upėtakio – Antibų padažą, ratatujį, bulvių apkepą ar polentos sausainius? O gal viską kartu? Laiko nukrauti stalą šiais gardumynais tikrai turėsite!
GAMINIMO BŪDAS: RŪKINIMAS, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
SUDĖTINGUMAS: PAPRASTA
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 35 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 110 MIN.
IŠ VISO: 145 MIN.
IŠEIS: 8 PORCIJOS
INGREDIENTAI
VAIVORYKŠTINIS UPĖTAKIS
3 vaivorykštiniai upėtakiai, maždaug po 1 kg, išskrosti
1 citrina
2 citrinžolės stiebai
200 g specialaus šieno
SŪRYMAS
6 skiltelės šviežio česnako
120 g rausvosios druskos (Colorozo)
1 čiobrelio šakelė
1 rozmarino šakelė
2 lauro lapai
1 mažas gabalėlis muskato riešuto kevalo
5 žalios kardamonų ankštys
5 gvazdikėliai
5 kadagio uogos
½ v. š. kmynų
½ v. š. pankolių sėklų
10 juodųjų pipirų grūdelių
Reikalingi priedai:
Grotelės šonkauliukams
Medienos kaladėlės (pekaninės karijos)
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Momentinis termometras
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Užvirinkite 1,5 litro vandens. Tuo tarpu sūrymui skirtas česnako skilteles perpjaukite per pusę.
2. Išjunkite kaitrą ir sudėkite į vandenį visus sūrymui skirtus ingredientus. Palaukite apie 15 min., kol sūrymas įsigers prieskonių natų.
3. Įpilkite į sūrymą 1 litrą šalto vandens ir palaukite, kol jis visiškai atvės.
4. Vaivorykštinius upėtakius gerai nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu iš vidaus ir išorės.
5. Įdėkite žuvis į indą ir užpilkite sūrymu taip, kad būtų visiškai apsemtos. Indą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite maždaug dvi valandas.
6. Vėl nuskalaukite vaivorykštinius upėtakius šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Neuždengtas žuvis sudėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 2 valandas, kol nudžius.
GAMINIMAS
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 120 °C. Tuo tarpu atpjaukite tris citrinos griežinėlius, maždaug 1 cm storio. Sutraiškykite citrinžolę ir stiebus perpjaukite per pusę. Sudrėkinkite šieną vandeniu ir vienodu sluoksniu paklokite ant šonkauliukams skirtų grotelių.
2. Į vaivorykštinių upėtakių pilvo ertmę įdėkite po griežinėlį citrinos ir pusę citrinžolės stiebo. Iš aliuminio folijos susukite tris kamuoliukus ir įdėkite juos į žuvis. Išdėliokite upėtakius ant šieno. Aliuminio folija padės užtikrinti stabilumą.
3. Ant įkaitusių anglių uždėkite vieną pekaninės karijos kaladėlę. Į kepsninę įdėkite convEGGtor ir nerūdijančio plieno groteles. Įdėkite šonkaulių groteles ir uždarykite Big Green Egg dangtį. Rūkinkite vaivorykštinius upėtakius apie 1,5 val., kol temperatūra viduje pasieks 52–55 °C. Temperatūrą pamatuokite į storiausią žuvies vietą įsmeigdami momentinį termometrą.
4. Įpjaukite žuvies odelę ir ją pašalinkite. Tai darykite prieš pat patiekdami žuvį, kad ji išliktų nuostabiai sultinga.
5. Patiekite vaivorykštinį upėtakį su pasirinktais garnyrais, pvz., Antibų padažu, baba ganušu, ratatuju, bulvių apkepu ir polentos sausainiais.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu