Figos su ožkos sūriu ir vytinta kiaulienos mente coppa di Parma
Vištų sparneliai su citrinomis, česnaku ir čiobreliais
Mėsos kukulaičiai su karališkosiomis krevetėmis
Grybai, įdaryti čorisu
Bulvių tortilija su paprikomis
Cukinijų blyneliai su rūkytu upėtakiu
IGREDIENTAI (8 porcijos)
Figos
12 sunokusių figų
100 g minkšto ožkos sūrio
12 vytintos kiaulienos mentės coppa di Parma riekelių
50 g skysto medaus
8 čiobrelių šakelių
Vištų sparneliai
8 vištų sparnelių
1 česnako skiltelės
10 čiobrelių šakelių
½ tarkuotos ekologiškos citrinos žievelės
25 ml alyvuogių aliejaus
Mėsos kukulaičiai
150 g karališkųjų krevečių
saulėgrąžų aliejaus talpai ištepti
50 g baltos duonos be plutos
50 ml pieno
1 nedidelio kiaušinio
¼ a. š. maltos rūkytos paprikos + šiek tiek pabarstyti
¼ a. š. kajeno pipirų
¼ a. š. druskos
200 g smulkintos veršienos
10 kalendrų šakelių
Majonezas:
200 ml saulėgrąžų aliejaus
½ aitriosios paprikos
2 kiaušinio trynių
20 g garstyčių
25 ml imbierų sirupo
25 ml citrinų sulčių
Įdaryti grybai
12 didelių grybų
1 didelio valgomojo svogūnėlio
1 nedidelės česnako skiltelės
1 čoriso (75 g svorio)
½ v. š. saulėgrąžų aliejaus
50 g mančego
Bulvių tortilija
250 g nekrakmolingų bulvių
½ pailgos saldžiosios paprikos
5 čiobrelių šakelių
1 nedidelio valgomojo svogūnėlio
2 kiaušinių
druskos ir pipirų
Cukinijų blyneliai
1 skrosto upėtakio
10 daržinio builio šakelių
100 g grietinėlės
Blyneliams:
200 ml pieno
250 g grikių miltų
½ pakelio sausų mielių (7 g)
½ cukinijos
1 kiaušinio
saulėgrąžų aliejaus
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Figos
Viršuje figas giliai įpjaukite kryžmai, bet neperpjaukite iki galo. Figas praskleiskite ir sudėkite į apskritą skysčių surinkimo talpą.
Padalykite ožkos sūrį į 12 gabalėlių ir po vieną įdėkite į figas. Uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Vištų sparneliai
Sudėkite sparnelius į dubenį. Nulupkite ir sukapokite česnaką. Nuskabykite čiobrelių lapelius ir smulkiai sukapokite. Sumaišykite su tarkuota citrinos žievele ir alyvuogių aliejumi, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Šiuo mišiniu aptepkite sparnelius. Uždenkite ir laikykite šaldytuve mažiausiai 1 valandą (arba ilgiau).
Mėsos kukulaičiai
Karališkąsias krevetes nulupkite, kiautus sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Išimkite krevečių virškinamąjį traktą. Plonesniuosius nuluptų krevečių galus (maždaug trečdalį) nupjaukite. Storesniuosius 16 krevečių galus uždenkite ir laikykite šaldytuve.
Pradėkite gaminti majonezą. Krevečių kiautus užpilkite saulėgrąžų aliejumi ir pašildykite ant viryklės, kol aliejus įkais iki maždaug 90 °C. Palikite mirkti 30 min. Nukelkite prikaistuvį nuo viryklės, perkoškite saulėgrąžų aliejų ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
Tuo tarpu paruoškite mėsos kukulaičius. Įdėję convEGGtor laikiklį ir groteles uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis. Įkaitinkite kepsninę iki 150 °C. Antrą skysčių surinkimo talpą ištepkite aliejumi.
Sudėkite baltą duoną, pieną, kiaušinį, maltą papriką, kajeno pipirus ir druską į kombainą ir smulkinkite, kol gausite vientisą masę. Įdėkite pasiliktus plonesniuosius krevečių galus ir likusias krevetes į kombainą ir smulkinkite iki vientisos masės. Sudėkite smulkintą veršieną į dubenį ir sumaišykite su krevečių mišiniu. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Padalykite gautą mišinį į maždaug 16 vienodų dalių ir suformuokite kukulaičius. Sudėkite juos į aliejumi išteptą talpą, o šią uždėkite ant kepsninės grotelių. Uždarykite EGG dangtį ir kepkite kukulaičius maždaug 20 min.
EGGmitt pirštine išimkite talpą iš kepsninės ir palikite kukulaičius atvėsti. Uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks. EGGmitt pirštine iškelkite iš kepsninės groteles ir convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite groteles ir įkaitinkite kepsninę iki 170 °C, kad galėtumėte kepti įdarytus grybus. Talpą išplaukite ir paruoškite tortilijai.
Baikite gaminti majonezą – nupjaukite aitriosios paprikos kotelį, išimkite sėklas ir smulkiai sukapokite minkštimą. Kiaušinių trynius, garstyčias, imbierų sirupą ir citrinų sultis sudėkite į siaurą matavimo indą. Viską užpilkite nukoštu aliejumi. Įdėkite į indą plakiklį iki pat dugno ir įjunkite visu pajėgumu. Pamažu kelkite plakiklį viršun, kad aliejus tinkamai susimaišytų su kitais ingredientais ir išeitų tirštas majonezas. Uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Įdaryti grybai
Grybų kotelius nupjaukite. Kepuraites padėkite į šalį, o kotelius sukapokite. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką bei valgomąjį svogūnėlį. Čorisą supjaustykite kubeliais.
Įdėkite į EGG kepsninę ketaus puodą ir jame įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite valgomąjį svogūnėlį bei česnaką ir trumpai pakepinkite. Po to suberkite čoriso gabalėlius ir smulkintus grybų kotelius ir maišydami kepinkite kelias minutes. Išimkite puodą iš kepsninės ir atvėsinkite gautą mišinį.
Išdėliokite grybų kepurėles ant grotelių apatine puse į viršų, uždarykite EGG dangtį ir kepkite maždaug 8 min. Po to grybus apverskite ir kepkite dar 7 min. Supjaustykite mančegą kubeliais ir sumaišykite su atvėsusiu čoriso mišiniu.
Išimkite iškepusias grybų kepurėles iš kepsninės, sudėkite į lėkštę ir palikite atvėsti. Prikimškite kepurėles čoriso mišinio, uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Bulvių tortilija
Bulves nuplaukite (lupti nereikia) ir sudėję į pasūdytą vandenį užvirinkite. Virkite maždaug 10 min., kol bus beveik išvirusios. Nukoškite ir palikite atvėsti.
Išklokite apskritą skysčių surinkimo talpą kepimo popieriumi. Nupjaukite paprikos kotelį, išimkite sėklas ir supjaustykite minkštimą kubeliais. Nuskabykite ir sukapokite čiobrelių lapelius.
Bulves nulupkite, supjaustykite ½ cm storio riekelėmis ir sudėkite į dubenį kartu su paprikomis ir čiobreliais. Nulupkite ir sukapokite valgomąjį svogūnėlį, kiaušinius išplakite atskirame dubenėlyje. Užpilkite plakiniu bulves su paprikomis, pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais ir atsargiai išmaišykite. Supilkite mišinį į kepimo popieriumi išklotą talpą.
Uždėkite talpą ant EGG grotelių, uždarykite dangtį ir kepkite tortiliją maždaug 15 min., kol apskrus ir iškeps. Išimkite talpą iš kepsninės, atvėsinkite tortiliją, uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Cukinijų blyneliai
Išmirkykite vandenyje saują pekaninės karijos skiedrų. Įkaitinkite EGG kepsninę iki 220 °C. Tuo tarpu prikaistuvyje ant viryklės pašildykite pieną blynams. Sumaišykite dubenyje grikių miltus ir mieles ir įmaišykite pieną. Palikite tešlos ruošinį šiltoje vietoje 30 min.
Sutarkuokite cukiniją ir išplakite kiaušinį. Įmaišykite viską į tešlos ruošinį ir sudėkite tešlą į konditerinį švirkštą. Įdėkite pusmėnulio formos ketaus groteles į kepsninę lygiąja puse į viršų ir ištepkite saulėgrąžų aliejumi. Palaukite, kol plokštė įkais, išspauskite tešlos apskritimus ir uždarykite EGG dangtį. Praėjus maždaug 2 minutėms patikrinkite, ar blynelių viršus susitraukė, o apačia apskrudo. Apverskite blynelius, uždarykite dangtį ir kepkite, kol ir antra pusė apskrus. Nukelkite blynelius nuo plokštės ir kartokite, kol nebeliks tešlos. Sudėkite blynelius į lėkštę ir palikite atvėsti. Uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
EGGmitt pirštine išimkite iš kepsninės pusmėnulio formos ketaus groteles ir nerūdijančio plieno groteles. Išdėliokite ant anglių dar drėgnas pekaninės karijos skiedras. Beveik iki galo užstumkite traukos angą keraminio pagrindo apačioje, kad temperatūra nukristų iki maždaug 120 °C. Vėl įdėkite groteles ir ant jų uždėkite upėtakį. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir rūkinkite upėtakį 15–20 min.
Išimkite upėtakį iš kepsninės ir palikite pravėsti. Nuskabykite builio lapus ir sukapokite. Nudirkite upėtakio odą ir atsargiai nuimkite nuo kaulų mėsą. Sumaišykite grietinėlę, tris ketvirtadalius sukapotų builių ir upėtakį ir pagardinkite druska bei pipirais. Uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks. Užgesinkite ugnį kepsninėje uždarydami traukos angą ir dvifunkcį metalinį gaubtą arba baikite gaminti tapas.
PARUOŠIMAS
Išimkite iš šaldytuvo iš anksto paruoštas tapas ir kitus ingredientus. Pirma paruoškite figas, o po to galite iškepti arba pašildyti visas tapas vienu metu po to. Visoms tapoms reikės 170 °C temperatūros.
Figos
Jei reikia, uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis. Įdėkite groteles ir įkaitinkite iki 150 °C. Tarp figų apskritoje skysčių surinkimo talpoje išdėliokite vytintos kiaulienos mentės riekeles, apšlakstykite figas medumi ir apibarstykite čiobreliais.
Uždėkite talpą ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Šildykite maždaug 8 min., kol figos sušils, o sūris išsilydys. Padėkite talpą ant karščiui atsparaus padėkliuko ant stalo.
Vištų sparneliai
Įkaitinkite EGG kepsninę iki 170 °C.
Išdėliokite vištų sparnelius ant grotelių, uždarykite dangtį ir kepkite maždaug 25 min., kol apskrus ir iškeps. Kepdami vis apverskite sparnelius.
Išdėliokite sparnelius gražioje lėkštėje ir patiekite ant stalo.
Įdaryti grybai
Išdėliokite įdarytus grybus ant grotelių apatine puse į viršų, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 8 min., kol mančegas išsilydys.
Išdėliokite grybus gražioje lėkštėje ir patiekite ant stalo.
Bulvių tortilija
Tortilija skani ir šilta, ir šalta. Jei norite ją patiekti šaltą, tiesiog išimkite iš skysčių surinkimo talpos. Arba uždėkite talpą ant grotelių, uždarykite kepsninės dangtį ir šildykite maždaug 5 min.
Cukinijų blyneliai
Įdėkite į kepsninę perforuotas porcelianines groteles ir ant jų išdėliokite blynelius. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir šildykite maždaug 2 min. Išdėliokite blynelius dailioje lėkštėje, ant viršaus uždėkite rūkyto upėtakio mišinio ir apibarstykite likusiais builiais.
Mėsos kukulaičiai
Likusias karališkąsias krevetes (storesniuosius galus) pagaliukais prismeikite prie iškeptų kukulaičių. Išdėliokite juos ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 8 min., kol kukulaičiai pašils, o krevetės iškeps.
Lėkštę patepkite majonezu. Nuskabykite ir sukapokite kalendrų lapus, jais apibarstykite majonezą. Kukulaičius su karališkosiomis krevetėmis išdėliokite ant majonezu pateptos lėkštės ir apibarstykite malta paprika. Greta patiekite likusį majonezą.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu