Šįkart savo Big Green Egg kepsninėje ruošite skaniausią kada nors ragautą rizotą pagal Sarah Puozzo receptą. Rizoto gamybai Sarah pasirinko naudoti tigrines krevetes, tačiau taip pat galite naudoti dideles karališkąsias krevetes, kurias iškepsite sudėję ant rantytos kamado ketaus plokštės. Svarbu pasirūpinti, kad perkamos tigrinės arba karališkosios krevetės būtų neluptos, nes pirmiausia atskirai iškepus jų galvas su kiautais, padažui ir, atitinkamai, rizotui suteiksite dar ypatingesnį skonį. Norėdami, kad patiekalas atrodytų dar dekoratyviau, galite nenulupti visų tigrinių ir karališkųjų krevečių. Tuomet galėsite nenuluptas, keptas, bet išdarinėtas krevetes sudėti ant viršaus kaip papuošimą.
GAMINIMO BŪDAS: RŪKYMAS, KEPIMAS, VIRIMAS
VIRTUVĖ: ITALIJOS
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 15 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 85 MINUTĖS
IŠ VISO: 100 MINUČIŲ
KIEKIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Papuošimui
50 g upėtakio ikrų
2 ekologiškų citrinų
4 šakelių violetinės ir (arba) žalios spalvos baziliko lapelių
Reikalingi priedai:
Vyšnios medienos skiedros
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Pusmėnulio formos rantyta ketaus plokštė
(Ovalus) žalias ketaus indas Dutch Oven
IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įkaitinkite iki 120 °C temperatūros. Tuo tarpu papuošimui nukoškite vaivorykštinio upėtakio ikrus per mažą nerūdijančio plieno sietelį.
PASIRUOŠIMAS
1. Ant žėrinčių anglių užberkite saują vyšnios medienos skiedrų, į EGG kepsninę įstatykite convEGGtor laikiklį ir ant jo uždėkite nerūdijančio plieno groteles. Padėkite sietelį su upėtakio ikrais ant viršaus ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Įdėjus convEGGtor laikiklį, temperatūra EGG kepsninėje nukris iki maždaug 70 °C. Pasistenkite šią temperatūrą palaikyti apie 10 minučių, kol išsirūkys vaivorykštinio upėtakio ikrai.
2. Tuo tarpu nulupkite tigrines arba karališkąsias krevetes ir į šoną atsidėkite jų galvas ir kiautus. Išdarinėkite tigrines arba karališkąsias krevetes, nuskalaukite po šaltu vandeniu ir leiskite jam gerai nuvarvėti.
3. Išimkite vaivorykštinio upėtakio ikrus iš EGG kepsninės ir atidėkite į šoną. Išimkite groteles su convEGGtor laikikliu, tuomet groteles įdėkite atgal ir ant viršaus padėkite pusmėnulio formos rantytą ketaus plokštę. Įkaitinkite EGG kepsninę iki 200 °C temperatūros, o ketaus plokštę pakaitinkite bent 10 minučių.
4. Apšlakstykite ketaus plokštę 2 šaukštais alyvuogių aliejaus, tuomet ant jos sudėkite krevetes ir pakepkite apie 30 sekundžių, kol apatinė krevečių pusė taps dailiai rausva. Tuomet tigrines arba karališkąsias krevetes apverskite, pakepkite dar 30 sekundžių ir atidėkite į šoną.
5. Išimkite ketaus plokštę, ant grotelių pastatykite ovalų žalią ketaus indą Dutch Oven ir 10 minučių pakaitinkite. Į ketaus indą Dutch Oven įpilkite 6 šaukštus (apie 100 mililitrų) alyvuogių aliejaus ir sudėkite atsidėtas krevečių galvas ir kiautus. Pakepkite jas apie 5 minutes, retkarčiais pamaišydami ir galvas spustelėdami šaukštu, kad iš jų išsiskirtų kuo daugiau sulčių bei aromato. Tuo tarpu nulupkite ir smulkiai supjaustykite valgomąjį (šalotinį) svogūnėlį.
6. Iš ketaus indo Dutch Oven išėmę ir išmetę krevečių galvas ir kiautus, į indą supilkite pjaustytą svogūnėlį. Pakepinkite valgomąjį (šalotinį) svogūnėlį apie 3 minutes.
7. Įmaišykite itališkus „Carnaroli“ ryžius į svogūnėlio gabalėlius ir maždaug 30 sekundžių pakepkite. Užpilkite baltojo vyno ir virkite nedidelėje kaitroje, kol susigers beveik visas vynas.
8. Tuomet į ketaus indą Dutch Oven įpilkite nemažą šlakelį daržovių sultinio ir išmaišykite. Palaukite, kol sultinys susigers ir įpilkite dar vieną šlakelį. Kai sultinys baigsis, toliau naudokite vandenį. Prieš pildami skystį, visada palaukite, kol ankstesnis įsigers į ryžius. Tuomet palikite rizoto virti lengvoje kaitroje, kol ryžiai bus tinkamai išvirę (minėtas procesas užtruks apie 30 minučių), o po kiekvieno atlikto veiksmo nepamirškite uždaryti EGG kepsninės dangčio.
9. Išimkite ketaus indą Dutch Oven iš EGG kepsninės, į rizoto sudėkite keptas krevetes ir palaukite, kol jos sušils rizoto šilumoje. Įmaišykite į patiekalą maskarponės sūrį ir pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite rizoto porcijas su krevetėmis į lėkštes. Užtarkuokite ant rizoto citrinos žievelės, uždėkite rūkytos vaivorykštinio upėtakio ikrų ir papuoškite baziliko lapeliais.
© Big Green Egg Europe