Mėsos rendangas tai pati populiariausia rendango, kurio pavadinimas pažodžiui reiškia „lėtai troškintą mėsą“, versija. Tradiciškai šis gardus Indonezijos virtuvės troškinys yra gaminamas iš jautienos. Gaminant šį intensyvaus ir aromatingo skonio patiekalą yra naudojami prieskoniai ir kiti rytietiškiems patiekalams būdingi pagardai, o mėsa yra lėtai troškinama kokosų piene.
Tad kodėl pagal šį receptą savo Big Green Egg kepsninėje nepasigaminus rendango? Jūsų EGG kepsninė skoniui suteiks papildomo intensyvumo, dar labiau išryškindama ingredientų aromatą, todėl rendangas gausis dar gardesnis. Big Green Egg kamado kepsninėje ant grotelių pirmiausia paskrudinus mėsą, dėl įvykusios Majaro (angl. Maillard) reakcijos, ji taps dar aromatingesnė. Kelias valandas troškinant rendangą EGG kepsninėje, mėsa taps ne tik sultinga ir minkšta, bet ir įgys subtilų dūmų aromatą. Be to, ar žinojote, kad sekančią dieną po gaminimo rendangas bus dar skanesnis? Štai kodėl šiame recepte rendangą troškinsime iš anksto. Viskas, ką jums teliks padaryti, tai maistą pašildyti ir išvirus ryžių patiekti kaip garnyrą.
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS ANT GROTELIŲ, KEPIMAS PRIKAISTUVYJE, TROŠKINIMAS, LĖTAS GAMINIMAS
VIRTUVĖ: AZIJOS
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 270 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 20 MINUČIŲ
IŠ VISO: 290 MINUČIŲ
KIEKIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Rendangui
100 g tarkuoto kokoso drožlių
1 kg marmurinio antrekoto pjausnių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 v. š. sviesto
10 g maltos ciberžolės
5 g maltų kalendros sėklų
5 g maltų kumino sėklų
10 g druskos
4 cm alpinijos šaknies
2 citrinžolės stiebų
6 vėlyvojo citrinmedžio lapų
2 gvazdikmedžio lapų
2 cinamono lazdelių
1 skardinės kokosų pieno (400 ml)
Bumbu (indonezietiškam prieskonių mišiniui)
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 raudonųjų svogūnų
2 česnako skiltelių
1 raudonosios ispaniškos aitriosios paprikos
50 g makadamijų riešutų (angl. candlenuts)
2 v. š. „Sambal“ padažo
Pagardinimui
300 g basmati ryžių
1 a. š. ciberžolės miltelių
pagal skonį kalendros arba lygialapių petražolių
Reikalingi priedai:
Nerūdijančio plieno grotelės
Žalias ketaus indas Dutch Oven
Ketaus grotelės
convEGGtor laikiklis
IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje, įstatę nerūdijančio plieno groteles, ir įkaitinkite ją iki 150 °C temperatūros.
2. Ant grotelių padėkite apverstą ovalų emaliuoto žalio ketaus indo Dutch Oven dangtį ir palikite įkaisti.
3. Į dangtį įberkite tarkuoto kokoso drožlių ir paskrudinkite, kol jos taps rusvai auksinės spalvos. Reguliariai viską pamaišykite ir po kiekvieno atlikto veiksmo uždarykite kamado dangtį.
4. Išimkite dangtį su tarkuoto kokoso drožlėmis iš EGG kepsninės. Išimkite groteles iš kamado kepsninės, tuomet įdėkite ketaus groteles ir įkaitinkite kepsninę iki 200 °C temperatūros. Tuo tarpu, grūstuvėje sutrinkite skrudintas kokoso drožles į pastą ir atidėkite į šoną.
5. Įtrinkite antrekoto pjausnius alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska ir pipirais. Padėkite juos ant grotelių ir paskrudinkite apie 3 minutes. Tuomet ketvirtadaliu pasukite mėsos pjausnius įstrižai ir paskrudinkite dar 3 minutes. Apverskite pjausnius ir paskrudinkite dar 3 minutes.
6. Išimkite antrekoto pjausnius iš EGG kepsninės ir atidėkite į šoną. Tuomet išimkite ketaus groteles ir į kamado kepsninę įdėkite nerūdijančio plieno groteles. Ant grotelių padėkite žalią ketaus indą Dutch Oven, įpilkite alyvuogių aliejaus bumbu prieskonių mišiniui ir palaukite kol jis įkais. Tuo tarpu, nulupkite raudonuosius svogūnus ir česnako skilteles, ir stambiai juos sukapokite. Nupjaukite aitriosios paprikos stiebelį, išimkite sėklas ir stambiai supjaustykite. Stambiai sukapokite makadamijų riešutus. Sudėkite supjaustytus ir sukapotus ingredientus su „Sambal“ padažu į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite.
7. Suberkite smulkiai sumaltus ingredientus į žalią ketaus indą Dutch Oven ir virkite bumbu prieskonių mišinį apie 4 minutes. Reguliariai viską pamaišykite ir po kiekvieno atlikto veiksmo uždarykite EGG kepsninės dangtį.
8. Išimkite bumbu prieskonių mišinį iš žalio ketaus indo Dutch Oven ir atidėkite į šoną. Rendangui gaminti, į prikaistuvį įdėkite sviesto ir palaukite, kol jis ištirps. Supjaustykite ant grotelių keptus antrekoto kepsnius maždaug 3 centimetrų dydžio kubeliais, sudėkite juos į prikaistuvį ir kepkite, kol jie paruduos.
9. Į mėsą įmaišykite bumbu prieskonių mišinį ir 5 minutes pakepkite. Tuo tarpu, sumaišykite maltą ciberžolę, maltas kalendros sėklas, maltas kumino sėklas ir druską. Šį prieskonių mišinį supilkite į prikaistuvį ir apie 3 minutes pakepkite.
10. Stambiai supjaustykite alpinijos šaknį ir sutraiškykite citrinžolės stiebą. Sudėkite juos į žalią ketaus indą Dutch Oven su vėlyvojo citrinmedžio ir gvazdikmedžio lapais, cinamono lazdelėmis, iš anksto atsidėta kokosų pasta ir kokosų pienu. Įpilkite pakankamai vandens, kad apsemtų mėsą ir palaukite kol visas šis mišinys užvirs. Išimkite žalią ketaus indą Dutch Oven ir groteles iš EGG kepsninės, įdėkite convEGGtor laikiklį ir vėl įdėkite tas pačias groteles. Grąžinkite žalią ketaus indą Dutch Oven ant grotelių ir įkaitinkite EGG kepsninę iki 120 °C temperatūros. Palikite rendangą lėtai troškintis apie 2,5 valandos, kol mėsa išvirs. Reguliariai viską pamaišykite, o prireikus, įpilkite šlakelį vandens.
11. Išimkite žalią ketaus indą Dutch Oven su rendangu iš EGG kepsninės ir palikite atvėsti. Indą uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą.
GAMINIMAS
1. Prieš patiekdami, rendangą pašildykite. Tuo tarpu, išvirkite basmati ryžius pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus, į verdantį vandenį įbėrę maltos ciberžolės.
2. Iš rendango išimkite citrinžolę, vėlyvojo citrinmedžio ir gvazdikmedžio lapus ir cinamono lazdeles. Sudėkite rendangą su ryžiais į lėkštes ir pagardinkite kalendra arba petražolės lapeliais.
© Big Green Egg Europe