Duonos kepimas? Žinoma, kad naudosite savo Big Green Egg, nes šis kamado tam tobulai tinka! Šį kartą įkvėpimui siūlome raugo duonos, dar vadinamos rauginta ar sourdough duona, receptą. Kepėjas Hiljo Hillebrand dalijasi skaniu bagetės receptu, kuriame yra nedidelis mielių kiekis, dėl kurio tešla kiek greičiau pakils. Prieš kepdami duoną įsitikinkite, kad kepsninės keramika pakankamai įkaito – EGG kartu su convEGGtor, grotelėmis ir kepimo akmeniu įkaitinkite iki maždaug 300°C temperatūros. Taip kepsninės keramika išskirs pakankamai šilumos, reikalingos duonai įgauti nuostabią auksinę plutą.
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS
VIRTUVĖ: AUSTRIŠKA
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 180 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 70 MINUČIŲ
IŠ VISO: 250 MINUČIŲ
IŠEIS: 6 KEPALAI
INGREDIENTAI
Duona
500 g kvietinių miltų, dar kiek papildomai pabarstymui
100 g raugo
10 g smulkios jūros druskos
300 + 30 g vandens
4 g šviežių mielių
Alyvuogių aliejaus, patepimui
Reikalingi priedai:
Momentinis termometras
convEGGtor
Ketaus keptuvė, maža
Nerūdijančio plieno grotelės
Kepimo akmuo
Pirštinė EGGmitt
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Į tešlos maišytuvo dubenį suberkite kvietinius miltus, raugą, jūros druską ir 300 gramų vandens. Į dubenį sutrupinkite šviežias mieles. Naudodami tešlos kablį minkykite vidutiniu greičiu, kol tešla taps lygi ir elastinga. Įpilkite 30 gramų vandens ir trumpai minkykite, kol jis susigers į tešlą. Tešlos temperatūra turi būti 24 °C, ką galite išmatuoti momentiniu termometru. Tešlą galite minkyti ir rankomis.
2. Didelį dubenį lengvai ištepkite alyvuogių aliejumi. Į jį dėkite tešlą, uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti kambario temperatūroje 90 minučių.
3. Stalą lengvai pabarstykite miltais, dėkite tešlą ir konditerijos pjaustytuvu arba aštriu peiliu ją padalinkite į šešias dalis po maždaug 150 gramų. Iš tešlos gabalėlių suformuokite rutulius, uždenkitelengvai alyvuogių aliejumipatepta maistine plėvele ir palikite 15 minučių kilti.
4. Gabalėlius pabaksnokite, vėl uždenkite plėvele ir palikite kilti dar 20 minučių.
5. Lengvai spausdami ir kiek suplodami tešlos gabalėlius iš jų išspauskite orą ir suformuokite bagetes. Tešlos kepalėlius dėkite tarp dviejų miltais pabarstytų virtuvinių rankšluosčių ir palikite kilti 60 minučių.
6. Iškilusius kepalus 30–60 minučių dėkite į šaldytuvą – atšalus tešlai bagetės gražiau iškeps. Pirmus tris kepalus galite kepti jau po pusvalandžio. Po to galite kepti likusius kepalus.
GAMINIMAS
1. Savo Big Green Egg įžiebkite anglis ir įdėję convEGGtor su maža ketaus keptuve bei nerūdijančio plieno grotelėmis įkaitinkite iki 300 °C. Kepimo akmenį ant grotelių dėkite bent 10 minučių prieš kepimą. Iš šaldytuvo išimkite tris kepalus ir aštriu peiliu du kartus išilgai įpjaukite.
2. Trumpam nukelkite karštą kepimo akmenį (tam naudokite pirštinę EGGmitt) ir į keptuvę įpilkite 100 mililitrų vandens. Būkite atsargūs, nes keptuvė bus labai karšta ir iš karto susidarys garai. Grąžinkite kepimo akmenį ir ant viršaus dėkite kepalėlius. Uždenkite EGG dangtį ir EGG temperatūrą sumažinkite iki 250 °C. Bagetes kepkite apie 20 minučių, kol jos įgaus auksinę spalvą ir iškeps.
3. Išimkite bagetes iš EGG. Įpjaustykite likusius kepalus, į keptuvę įpilkite dar 100 mililitrų vandens ir tokiu pat būdu iškepkite likusias bagetes.
© Big Green Egg Europe