Plekšnė – plokščia neutralaus skonio žuvis, kurią Big Green Egg kepsninėje galima paruošti įvairiausiais būdais. Šiame kamado kepsninei skirtame recepte plekšnės filė kepama neišėmus kaulo, kad skonis būtų ryškesnis. Pasitelkus šį žuvies išpjaustymo būdą, kai pilvo kaulas paliekamas neišimtas, rezultatas atrodys pritrenkiamai. O padengta džiūvėsėlių plutele žuvis bus gardi ir traški.
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS ORKAITĖJE
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 30 MIN.
IŠ VISO: 50 MIN.
IŠEIS: 2 PORCIJOS
INGREDIENTAI
PLEKŠNĖ
1 plekšnė, daugmaž 1 kg svorio
1 svogūnas
1 poras
1 galvutė šviežio česnako
100 g voveraičių
2 v. š. miltų
2 v. š. džiūvėsėlių
1 a. š. Madraso kario miltelių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
50 g sviesto
Reikalingi priedai:
Nerūdijančio plieno grotelės
Ketaus keptuvė (maža)
Quick Read termometras
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję groteles, įkaitinkite iki 180 °C. Tuo tarpu nupjaukite plekšnės galvą ir uodegą. Įpjaukite žuvį išilgai stuburo. Atskirkite mažąsias filė nuo kaulo. Tuos gabalėlius galite, pavyzdžiui, iškepti tešloje. Didžiosiose filė apipjaustykite pilvo kaulus, pašalinkite pelekus, kad išeitų tvarkingi pjausniai.
2. Nulupkite ir smulkiai sukapokite svogūną. Porą supjaustykite žiedais, o česnako galvutę – ketvirčiais.
3. Pagal skonį pagardinkite plekšnės filė druska ir pipirais. Dubenėlyje sumaišykite miltus, džiūvėsėlius ir kario miltelius ir gautame mišinyje iš visų pusių apvoliokite plekšnės filė.
GAMINIMAS
1. Uždėję ant grotelių įkaitinkite ketaus keptuvę. Įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite sviesto. Kai sviestas paruduos, įdėkite plekšnės filė į keptuvę odele į apačią. Kepkite žuvį 5–7 min. Nepamirškite kaskart uždaryti Big Green Egg dangčio.
2. Atsargiai apverskite plekšnės filė ir į keptuvę sudėkite svogūną, porą, česnaką ir voveraites. Daržoves retkarčiais pamaišykite. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir kepkite apie 20 min., kol temperatūra plekšnės viduje pasieks 65 °C, o daržovės suminkštės. Žuvies temperatūrą galite pamatuoti momentiniu termometru.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu