Omaras yra vienas populiariausių šventinių ingredientų, todėl jei Kalėdų vakarienei patieksite šį omarų štrudelį su padažu iš Big Green Egg, tikrai padarysite neišdildomą įspūdį. Šis patiekalas yra šventiškas, labai skanus ir lengvai paruošiamas. Per pačią vakarienę omarų štrudelius tereikės iškepti savo Big Green Egg kamado. „Antiboise“ padaže pomidorų gabalėlius galite pakeisti vyšniniais pomidorais, o kad patiekalas būtų dar šventiškesnis, garnyrui patiekite šiek tiek salikornijos, ploną pankolio skiltelę, šiek tiek pankolio lapų ir gabalėlį omaro!
GAMINIMAS: KEPIMAS, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 205 MINUTĖS
GAMINIMAS: 70 MINUČIŲ
IŠ VISO: 275 MINUTES
IŠEIS: 8 PORCIJOS
Ingredientai
Štrudelio tešla
400 g miltų + papildomai pabarstymui
Žiupsnelis druskos
200 ml drungno vandenes
150 ml saulėgrąžų aliejaus
80 g sviesto
1 v.š. migdolų skiltelių
1 v.š. „Panko“ džiūvėsėlių
Greitas sultinys
200 g didelių morkų
200 g pankolio
2 svogūnai
200 g poro
200 g saliero
20 baltųjų pipirų žirnelių
20 žaliojo kardamono ankščių
Įdaras
2 450 g svorio omarai
2 svogūnėliai
½ pankolio galvutės
1 poras
1 didelė morka
25 g sviesto
1/4 a.š. „Madras“ kario miltelių
15 peletrūno lapelių
50 g salikornijos
1 v.š. viskio
PATIEKIMUI
Reikalingi priedai:
convEGGtor
Nerūdijančio plieno grotelės
Ketaus keptuvė
Kepimo akmuo
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Štrudelio tešlai į dubenį suberkite miltus, druską, vandenį ir 50 ml saulėgrąžų aliejaus. Pirštų galiukais sumaišykite ingredientus, kad susiformuotų tešla. Išimkite tešlą iš dubens ir jame palikite visus birius tešlos likučius. Tešlą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite apie 15 minučių, kol ji taps lygia ir elastinga.
2. 100 ml saulėgrąžų aliejaus supilkite į švarų dubenį ir jį sukiokite tol, kol kraštai pasidengs aliejaus sluoksniu. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį dėkite į dubenį ir ant tešlos užpilkite likusį saulėgrąžų aliejų. Tešlą prispauskite tiek, kad ji pasidengtų saulėgrąžų aliejumi. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir leiskite tešlai apie 2 minutes pakilti šiltoje apie 30°C vietoje.
3. Per tą laiką dideliais gabalėliais supjaustykite daržoves greitajam sultiniui. Sutrinkite pipirų žirnelius ir kardamono ankštis. Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą, įpilkite 4½ litro vandens ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir palikite apie 30 minučių pavirti.
4. Sultinį persunkite per sietelį.
5. Paruoškite įdarą. Dideliame puode užvirkite sultinį ir pasiruoškite didelį dubenį šalto vandens. Dedant omarus sultinys turi virti, todėl vienu metu virkite tik vieną omarą. Dėkite omarą ir virkite 4 minutes. Išimkite omarą iš puodo, panardinkite į šaltą vandenį ir virkite kitą omarą.
6. Omarus perpjaukite išilgai per pusę ir išimkite žarnas. Iš lukšto išimkite visą omaro mėsą. Perlaužkite kojas ir žnyples ir iš jų išimkite mėsą. Visą omarų mėsą supjaustykite dideliais gabalėliais.
7. Svogūnėlius nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Pankolį supjaustykite plonomis juostelėmis. Išvalykite porą, nulupkite morkas ir supjaustykite daržoves plonomis juostelėmis.
GAMINIMAS
1. Kepsninėje užkurkite anglis ir įdėję nerūdijančio plieno groteles Big Green Egg įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Ant grotelių dėkite ketaus keptuvę. Paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite pankolius ir kario miltelius ir palikite kelias minutes troškintis. Dėkite poro ir morkų juosteles ir troškinkite apie 4 minutes, kol daržovės suminkštės, bet dar neiškeps iki galo. Retkarčiais pamaišykite ir po kiekvieno veiksmo uždarykite EGG dangtį.
3. Išimkite keptuvę iš EGG, daržovių mišinį šaukštu sudėkite į lėkštę ir padėkite į šaldytuvą atvėsti. Smulkiai supjaustykite peletrūno lapelius ir sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus, išskyrus omarą.
4. Įkaitinkite EGG iki 250°C temperatūros. Ant stalo patieskite didelį, lygų audinį ir pabarstykite miltais. Štrudelio tešlą išimkite iš aliejaus ir padėkite ant audinio. Tešlą ir kočėlą pabarstykite miltais. Ant stalo tešlą iškočiokite į maždaug 1 cm storio lakštą. Tada delnus pakišę po tešla ją atsargiai ištempkite, kad gautumėte didelį, labai ploną, maždaug 80 cm pločio lakštą.
5. Ištirpinkite sviestą tešlai. Ant apatinės tešlos pusės paskleiskite daržovių mišinį. Palikite maždaug 10 cm neuždengtos tešlos centre ir šonuose. Omaro mėsą paskleiskite ant daržovių. Įdarą ir tešlą apšlakstykite puse lydyto sviesto ir pabarstykite „Panko“ džiūvėsėliais ir migdolų skiltelėmis.
6. Audeklu vyniokite tešlą tol, kol ji du kartus apvynios įdarą. Rankomis suformuokite ritinį ir vyniokite toliau. Tešlą perpjaukite per vidurį ir nuo šonų nupjaukite kiek storesnius kraštus, o tešlos šonus sandariai užlenkite po štrudeliais, kad tešla sandariai laikytų įdarą.
7. Kepimo akmenį lengvai pabarstykite miltais ir ant jo dėkite omarų štrudelius. Tešlą ištepkite likusiu lydytu sviestu ir akmenį dėkite ant grotelių. Uždenkite EGG dangtį ir štrudelius kepkite 8-10 minučių, kol jie įgaus auksinę spalvą.
8. Omarų štrudelius išimkite iš EGG ir kiekvieną ritinėlį supjaustykite į keturias lygias dalis. Į lėkštes įpilkite „Antiboise“ padažą ant viršaus dėkite po štrudelį. Jei norite, papuoškite salikornija, pankoliu ir pankolio lapeliu, kurį atidėjote.
PATARIMAS
Atrodo per sunku pasigaminti štrudelio tešlą, ar trūksta laiko? Vietoje jos taip pat galite naudoti filo tešlą. Įdarą įvyniokite į kelis tešlos sluoksnius, apšlakstykite šiek tiek lydyto sviesto ir pabarstykite „Panko“ džiūvėsėliais ir migdolų skiltelėmis.
© Big Green Egg Europe