Skoniai
Česnakai, imbierai, aitriosios paprikos, sojų padažas ir sezamų aliejus – pagrindiniai korėjiečių virtuvės skoniai. Jei visko turite namie, teliks įsigyti kelis papildomus ingredientus ir jau galėsite gaminti korėjietiškus patiekalus, mat jie stebėtinai paprasti. Mažiau reiškia daugiau!
Viską paruoškite iš anksto
Dar vienas korėjietiško barbekiu privalumas – viską galite paruošti iš anksto. Užmarinavus mėsą ir paruošus tešlą blynams dar liks laiko sau prieš pasirodant svečiams. Ssamjang pastos, su kuria patiekiami valgiai, galima įsigyti parduotuvėje, tačiau ir patys galite pasigaminti šio gardaus padažo – užtruksite vos penkias minutes, bet galėsite mėgautis šviežiu padažu be nereikalingų priedų. Bus sveikiau ir skaniau.
Tobulas korėjietiškas barbekiu
Autentiško korėjietiško barbekiu metu visi besivaišinantieji drauge sėdi prie stalo. Ant jo per vidurį stovi kepsninė, o aplinkui rikiuojasi indai su marinuota mėsa, daržovėmis, ryžiais ir padažu. Kiekvienas kepasi norimus ingredientus – juos galima valgyti atskirai arba įvairiai derinti. Iš keptų produktų, šaukšto ryžių, ssamjang pastos, laiškinių svogūnų ir traškaus salotos lapo galima pasigaminti gardžių ir sveikų vyniotinių. Autentiško korėjietiško barbekiu trūkumas – dūmai ir kvapai lieka namuose. Be to, tektų apsieiti be gardaus Big Green Egg suteikiamo skonio. Todėl siūlome uždegti kepsninėje anglis ir pasimėgauti korėjietiško barbekiu patiekalais Big Green Egg stiliumi.
Jautienos bulgogi
Kepta jautiena su bulgogi padažu
Pajeon
Pikantiški korėjietiški blynai
Dak galbi
Marinuotos keptos vištų šlaunelės su ssamjang pasta
Korėjietiškas barbekiu tiesiog neįsivaizduojamas be šio patiekalo – bulgogi. Sultingą keptą jautieną galite patiekti ir kaip užkandį. Suvyniokite gabalėlį mėsos, šaukštą virtų ryžių, šiek tiek bulgogi padažo ir smulkintų laiškinių svogūnų į traškų salotos lapą ir mėgaukitės!
Norėtumėte pikantiško užkandžio? Mėgstate korėjietišką maistą? Tuomet jums skirtas šis patiekalas – pajeon. Jį galite pasigaminti pietums, patiekti kaip užkandį per vakarėlį arba iškepti surengę korėjietišką barbekiu.
Šį gardų azijietišką patiekalą galite gaminti surengę korėjietišką barbekiu arba kaip užkandį per vakarėlį. Darykite kaip norite – paruoškite viską iš anksto arba gaminkite drauge su svečiais. Šis patiekalas toks pat skanus ir pravėsęs!
INGREDIENTAI
Jautienos bulgogi
Kepta jautiena su bulgogi padažu
Pajeon
Pikantiški korėjietiški blynai
Dak galbi
Marinuotos keptos vištų šlaunelės su ssamjang pasta
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 10 min., papildomai 3 val. marinuoti
Gaminimo trukmė: 30 min.
Jautiena:
4 gabalėliai antrekoto (po 125 g)
Marinatas ir padažas:
4 v. š. sojų padažo
2 v. š. sezamų aliejaus
2 v. š. citrinų sulčių
4 v. š. cukraus
2 a. š. rupiai maltų juodųjų pipirų
½ japoninės kriaušės
2 valgomieji svogūnėliai
3 česnako skiltelės
1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1 v. š. kukurūzų krakmolo (nebūtinai)
Taip pat:
žiedeliais smulkinti laiškiniai svogūnai mėsai apibarstyti
salotų lapai mėsai suvynioti
virti ryžiai salotų vyniotiniams
Priedai:
Ketaus grotelės
Ketaus prikaistuvis su šepetėliu
Išeis 3 blynai (Ø 20 cm)
Pasiruošimas iš anksto: 15 min.
Gaminimo trukmė: 50 min.
Blynai:
2 kiaušiniai
400 ml šalto vandens
160 g miltų
80 g ryžių miltų
1 v. š. kukurūzų krakmolo
8 laiškiniai svogūnai
1 raudona aitrioji paprika
1 žalia aitrioji paprika
3 cm šviežio imbiero
3 česnako skiltelės
300 g nevirtų išlukštentų krevečių
12 v. š. saulėgrąžų aliejaus
Padažas:
½ raudonos aitriosios paprikos
1 v. š. cukraus
6 v. š. sojų padažo
6 v. š. acto
2 v. š. vandens
1 v. š. kepintų sezamų sėklų
Priedai:
Ketaus grotelės
Apvalaus ketaus puodo dangtis
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 10 min., papildomai 3 val. marinuoti
Gaminimo trukmė: 25 min.
Vištiena:
800 g vištų šlaunelių mėsos
Marinatas:
2 laiškiniai svogūnai
2 cm šviežio imbiero
4 česnako skiltelės
4 v. š. gochujang (korėjietiškos aitriųjų paprikų pastos)
3 v. š. mirino (ryžių vyno)
2 v. š. šviesaus sojų padažo
2 v. š. sezamų aliejaus
2 v. š. citrinų sulčių
2 a. š. cukraus
2 a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Padažas:
2 laiškiniai svogūnai
4 v. š. doenjang (korėjietiškos sojų pupelių pastos) arba daugiau, jei norite
2 v. š. gochujang (korėjietiškos aitriųjų paprikų pastos) arba daugiau, jei norite
1 v. š. kepintų sezamų sėklų
1 v. š. cukraus
2 v. š. sezamų aliejaus
2 česnako skiltelių
Taip pat:
žiedeliais pjaustytų laiškinių svogūnų mėsai apibarstyti
salotų lapų mėsai suvynioti
virtų ryžių salotų vyniotiniams
Priedai:
ketaus grotelės
GAMINIMAS
Jautienos bulgogi
Kepta jautiena su bulgogi padažu
Pajeon
Pikantiški korėjietiški blynai
Dak galbi
Marinuotos keptos vištų šlaunelės su ssamjang pasta
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Paruoškite marinatą ir padažą. Dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, sezamų aliejų, citrinų sultis, cukrų ir pipirus. Padalykite mišinį į du dubenėlius; vienas bus naudojamas kaip marinatas, kitas – kaip padažas.
Nulupkite japoninę kriaušę ir išimkite šerdį. Supjaustykite vaisių smulkiais kubeliais. Nulupkite 1 svogūnėlį ir supjaustykite pusžiedžiais. Nulupkite 2 česnako skilteles ir smulkiai sukapokite. Įmaišykite kriaušę, svogūnėlį ir česnakus į marinatą. Sudėkite mėsą ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve 3 val. Padažo indelį taip pat uždenkite. Jį galite palikti kambario temperatūroje.
GAMINIMAS
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 200 °C. Tuo tarpu nulupkite likusį svogūnėlį ir česnako skiltelę – jie bus skirti padažui. Svogūnėlį supjaustykite pusžiedžiais, o česnako skiltelę smulkiai sukapokite.
Uždėkite ant Big Green Egg grotelių ketaus prikaistuvį ir jame įkaitinkite saulėgrąžų aliejų. Išimkite mėsą iš marinato ir nusausinkite. Marinatą atidėkite vėlesniam laikui. Išdėliokite antrekotus ant grotelių greta prikaistuvio. Kepkite 1,5 min., pasukite ketvirtį rato, kad įsirėžtų dailus grotelių raštas, ir kepkite dar 1,5 min. Apverskite kepsnius ir pakartokite tą patį, iš viso kepdami 3 min. Kaskart pasukę arba apvertę mėsą uždarykite kepsninės dangtį.
Nukelkite mėsą nuo EGG grotelių ir atidėkite uždengę aliuminio folija. Sudėkite smulkintą svogūnėlį ir česnako skiltelę į prikaistuvį ir kepkite kelias minutes, kol svogūnėlis pakeis spalvą.
Supilkite į prikaistuvį atidėtą marinatą ir padažą ir užvirinkite. Pavirkite maždaug 2 min. Tuo tarpu supjaustykite antrekotus riekelėmis ir išdėliokite lėkštėje.
Patikrinkite, ar padažas sutirštėjo. Jei jis per skystas, šlakelyje vandens išmaišykite kukurūzų krakmolo ir gautą mišinį įmaišykite į padažą. Pavirkite dar 2 min. Patiekite padažą su laiškiniais svogūnais, salotomis, virtais ryžiais ir antrekotais.
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Šluotele dubenyje išplakite kiaušinius. Supilkite šaltą vandenį ir po truputį įmaišykite visus miltus.
Laiškinius svogūnus ir aitriąsias paprikas supjaustykite plonais žiedeliais. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite imbierą bei česnako skilteles. Krevetes, jei didelės, perpjaukite per pusę. Jei nusipirkote mažų, nieko joms nedarykite. Viską įmaišykite į tešlą. Uždenkite ir laikykite šaldytuve.
Paruoškite padažą. Aitriąją papriką išdarinėkite, o minkštimą smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su kitais padažui skirtais ingredientais. Uždenkite ir laikykite kambario temperatūroje.
GAMINIMAS
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles bei ketaus puodo dangtį (jis bus naudojamas kaip kepimo forma), įkaitinkite iki 180 °C. Dar kartą išmaišykite blynų tešlą ir padažą.
Ketaus dangtyje įkaitinkite 4 v. š. saulėgrąžų aliejaus. Įkrėskite trečdalį tešlos ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Kepkite blyną 6–8 min., kol apačia apskrus, o viršus sukrekės.
Mentele apverskite blyną. Uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite dar 4–5 min., kol apskrus ir kita pusė.
Atsargiai išimkite blyną iš kepimo formos ir įdėkite į lėkštę. Palaukite kelias minutes, kol pravės. Kepimo formoje įkaitinkite dar 4 v. š. saulėgrąžų aliejaus ir iškepkite antrą blyną.
Pravėsusį pirmąjį blyną (karštas gali per daug trupėti) supjaustykite trikampiais gabalėliais. Patiekite su padažu, kol iškeps antras, o vėliau ir trečias blynas.
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Marinatui skirtus laiškinius svogūnus supjaustykite plonais žiedeliais. Nulupkite imbierą ir česnako skilteles ir smulkiai sukapokite. Sumaišykite su kitais marinatui skirtais ingredientais.
Gautu mišiniu įtrinkite šlaunelių mėsą. Sudėkite į indą, uždenkite ir marinuokite šaldytuve 3 val.
Padažui skirtus laiškinius svogūnus supjaustykite plonais žiedeliais ir sudėkite į dubenį. Sukrėskite doenjang ir gochujang pastas, suberkite cukrų ir sezamų sėklas. Supilkite sezamų aliejų. Česnako skilteles nulupkite ir įtarkuokite į dubenį. Viską sumaišykite, indą uždenkite ir laikykite šaldytuve.
GAMINIMAS
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 200 °C. Išimkite vištų šlaunelių mėsą iš marinato ir nusausinkite.
Išdėliokite vištieną ant grotelių. Kepkite 3 min., pasukite ketvirtį rato ir kepkite dar 3 min. Apverskite, pakepkite dar 3 min., paskui pasukite ir pakepkite dar 3 min. Kaskart pasukę arba apvertę vištieną uždarykite kepsninės dangtį.
Nukelkite vištieną nuo EGG kepsninės grotelių ir supjaustykite juostelėmis. Patiekite kartu su smulkintais laiškiniais svogūnais, salotų lapais, virtais ryžiais ir ssamjang pasta.