Tobula pica
Pasak picos meistrų iš Neapolio, tobulą picą geriausia kepti tradicinėje malkomis kūrenamoje akmeninėje krosnyje. Akmeninės krosnys gali įkaisti iki aukštos temperatūros, o natūralūs akmenys gerai išlaiko kaitrą. Abu šie dalykai svarbūs norint iškepti traškų pagrindą. Naudojant malkas pica įgaus autentiško skonio. Big Green Egg kepsninėje galima išgauti tą patį rezultatą, todėl galėsite lengvai ir greitai išsikepti tobulą picą namie.
Traškus autentiškas pagrindas
convEGGtor laikiklį įdėję po grotelėmis, virš tiesioginės anglių skleidžiamos kaitros, sukuriate natūralų barjerą ir taip apsaugote picą, kad nepridegtų. Kadangi kepsninės dangtis laikomas uždarytas, kaitra cirkuliuoja taip pat kaip ventiliuojamoje krosnyje. Judantis oras įšildo picą iš visų pusių, todėl ji iškepa tolygiai. Be to, orui judant pica įsigeria Big Green Egg būdingo dūmų aromato. Ant grotelių uždėję kepimo akmenį sukuriate nuosavą akmeninę krosnį. Tereikia nustatyti tinkamą temperatūrą ir, žinoma, paruošti tešlą pagal gerą receptą, antraip traškus autentiškas pagrindas nepavyks. Big Green Egg kepsninė turi papildomą privalumą – priešingai nei akmeninė krosnis, ji greitai įkaista, todėl galėsite kepti greičiau ir sunaudoti mažiau kuro.
Išsikepkite naminės picos
Norint išsikepti šviežios picos, reikės ne tik Big Green Egg kepsninės, convEGGtor laikiklio, kepimo akmens ir tešlos recepto, bet ir naminio padažo bei šviežių ingredientų. Jus neabejotinai įkvėps klasikinės picos: Margarita ir Keturių sūrių, o pica su tunu ir jūrų dumbliais tikrai nustebins. Tikėtina, kad picos kepimas taps maloniu įpročiu ir, perpratę pagrindines taisykles, pradėsite eksperimentuoti su įvairiausiais ingredientais. Išmoksite kepti tobulas ir unikalias picas!
Pica MargaritaKeturių sūrių picaPica su tunu ir jūrų dumbliais
INGREDIENTAI
Pica Margarita
Tešlai:
250 g miltų (pageidautina itališkų, 00 tipo) + pabarstyti
25 g šviežių arba 8 g sausų mielių
150 ml drungno vandens
1 v. š. alyvuogių aliejaus + dubeniui ištepti
1 a. š. cukraus
Pomidorų padažui:
1 nedidelė česnako skiltelė
5 bazilikų lapeliai
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 skardinė smulkintų pomidorų (400 g)
Priedai:
2 rutulėliai mocarelos (po 125 g)
10 šviežių bazilikų lapelių
2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
Big Green Egg priedai:
convEGGtor laikiklis
Kepimo akmuo
Kilimėlis tešlai kočioti
Aliumininė picos ližė
Picos peilis
Keturių sūrių pica
Tešlai:
250 g miltų (pageidautina itališkų, 00 tipo) + pabarstyti
25 g šviežių arba 8 g sausų mielių
150 ml drungno vandens
1 v. š. alyvuogių aliejaus + dubeniui ištepti
1 a. š. cukraus
Pomidorų padažui:
1 nedidelė česnako skiltelė
5 bazilikų lapeliai
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 skardinė smulkintų pomidorų (400 g)
Priedai:
100 g tarkuoto brandinto karvių pieno sūrio
100 g tarkuoto pekorino
80 g rikotos
40 g gorgoncolos
1 rozmarino šakelė
10 raudonėlių lapelių
40 g parmezano
2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
Big Green Egg priedai:
convEGGtor laikiklis
Kepimo akmuo
Kilimėlis tešlai kočioti
Aliumininė picos ližė
Picos peilis
Pica su tunu ir jūrų dumbliais
Tešlai:
250 g miltų (pageidautina itališkų, 00 tipo) + pabarstyti
25 g šviežių arba 8 g sausų mielių
150 ml drungno vandens
1 v. š. alyvuogių aliejaus + dubeniui ištepti
1 a. š. cukraus
Priedai:
300 g grietinės
2 a. š. maltų baltųjų pipirų
20 vyšninių pomidorų
250 g šviežios tuno filė
1 v. š. vasabių
100 g majonezo
2 nori jūrų dumblių lakštai
2 v. š. sojų padažo
2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
40 g wakame jūrų dumblių salotų
Big Green Egg priedai:
convEGGtor laikiklis
Kepimo akmuo
Kilimėlis tešlai kočioti
Aliumininė picos ližė
Picos peilis
GAMINIMAS
Pica Margarita
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Paruoškite tešlą – dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos. Trečdalyje drungno vandens ištirpdykite mieles ir gautą mišinį supilkite į miltus. Supilkite likusį vandenį, įmaišykite alyvuogių aliejų ir cukrų. Kruopščiai minkykite tešlą mažiausiai 5 min. Tai padaryti lengviau su plakikliu arba virtuviniu kombainu.
2. Padėkite tešlą ant stalviršio ir dar minutę minkykite rankomis. Ištepkite dubenį alyvuogių aliejumi, iš tešlos suformuokite dailų rutulį ir įdėkite į dubenį. Jį uždenkite švariu drėgnu virtuviniu rankšluosčiu ir kildinkite tešlą 2 val.
3. Tuo tarpu nulupkite pomidorų padažui skirtą česnako skiltelę ir smulkiai sukapokite. Taip pat sukapokite bazilikų lapelius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite į ją likusius padažo ingredientus ir pagal skonį pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Padažą užvirinkite ir, sumažinę kaitrą, troškinkite 5 min. Plakikliu sutrinkite padažą iki vientisos masės ir sukrėskite į dubenį.
GAMINIMAS
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 275–300 °C. Tuo tarpu padalykite tešlą į 2 vienodas dalis ir suformuokite 2 rutulius. Pabarstykite kilimėlį miltais ir pirmąjį tešlos rutulį plonai iškočiokite kočėlu.
2. Pabarstykite aliumininę picos ližę miltais ir ant jos uždėkite picos pagrindą. Pagrindo viduryje samčiu užpilkite pusę pomidorų padažo ir tolygiai paskirstykite. Kraštelį palikite neišteptą padažu. Vieną mocarelos rutulėlį suplėšykite ir gabalėlius išdėliokite ant picos.
3. Pabarstykite kepimo akmenį miltais. Liže uždėkite picą ant akmens, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite picą maždaug 5 min. Tuo tarpu iškočiokite kitą tešlos rutulį ir paruoškite antrą picą.
4. Ištraukite iškepusią picą iš Big Green Egg kepsninės. Ant viršaus išdėliokite pusę bazilikų lapelių, pašlakstykite alyvuogių aliejaus. Specialiu picos peiliu supjaustykite picą gabalėliais. Lygiai taip pat iškepkite antrą picą.
Keturių sūrių pica
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Paruoškite tešlą – dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos. Trečdalyje drungno vandens ištirpdykite mieles ir gautą mišinį supilkite į miltus. Supilkite likusį vandenį, įmaišykite alyvuogių aliejų ir cukrų. Kruopščiai minkykite tešlą mažiausiai 5 min. Tai padaryti lengviau su plakikliu arba virtuviniu kombainu.
2. Padėkite tešlą ant stalviršio ir dar minutę minkykite rankomis. Ištepkite dubenį alyvuogių aliejumi, iš tešlos suformuokite dailų rutulį ir įdėkite į dubenį. Jį uždenkite švariu drėgnu virtuviniu rankšluosčiu ir kildinkite tešlą 2 val.
3. Tuo tarpu nulupkite pomidorų padažui skirtą česnako skiltelę ir smulkiai sukapokite. Taip pat sukapokite bazilikų lapelius. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite į ją likusius padažo ingredientus ir pagal skonį pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Padažą užvirinkite ir, sumažinę kaitrą, troškinkite 5 min. Plakikliu sutrinkite padažą iki vientisos masės ir sukrėskite į dubenį.
GAMINIMAS
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 275–300 °C. Tuo tarpu padalykite tešlą į dvi vienodas dalis ir suformuokite 2 rutulius. Pabarstykite kilimėlį miltais ir pirmąjį tešlos rutulį plonai iškočiokite kočėlu.
2. Pabarstykite aliumininę picos ližę miltais ir ant jos uždėkite picos pagrindą. Pagrindo viduryje samčiu užpilkite pusę pomidorų padažo ir tolygiai paskirstykite. Kraštelį palikite neišteptą padažu. Sumaišykite brandintą sūrį su pekorinu ir pusę mišinio išdėliokite ant picos pagrindo. Po to aptepkite pagrindą puse rikotos ir apdėliokite puse nurodyto gorgoncolos kiekio.
3. Pabarstykite kepimo akmenį miltais. Liže uždėkite picą ant akmens, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite picą maždaug 5 min. Tuo tarpu iškočiokite kitą tešlos rutulį ir paruoškite antrą picą.
4. Ištraukite iškepusią picą iš Big Green Egg kepsninės. Nuskabykite rozmarinų lapelius. Picą pabarstykite puse rozmarinų ir raudonėlių lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Galiausiai ant viršaus užbrastykite tarkuoto parmezano.
5. Specialiu picos peiliu supjaustykite picą gabalėliais. Lygiai taip pat iškepkite antrą picą.
Pica su tunu ir jūrų dumbliais
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Paruoškite tešlą – dubenyje sumaišykite miltus ir žiupsnį druskos. Trečdalyje drungno vandens ištirpdykite mieles ir gautą mišinį supilkite į miltus. Supilkite likusį vandenį, įmaišykite alyvuogių aliejų ir cukrų. Kruopščiai minkykite tešlą mažiausiai 5 min. Tai padaryti lengviau su plakikliu arba virtuviniu kombainu.
2. Padėkite tešlą ant stalviršio ir dar minutę minkykite rankomis. Ištepkite dubenį alyvuogių aliejumi, iš tešlos suformuokite dailų rutulį ir įdėkite į dubenį. Jį uždenkite švariu drėgnu virtuviniu rankšluosčiu ir kildinkite tešlą 2 val.
3. Tuo tarpu pagal skonį pagardinkite grietinę baltaisiais pipirais ir druska. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę, o tuno filė supjaustykite plonomis riekelėmis. Vasabius sumaišykite su majonezu. Ingredientus uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
GAMINIMAS
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 275–300 °C. Tuo tarpu padalykite tešlą į dvi vienodas dalis ir suformuokite 2 rutulius. Pabarstykite kilimėlį miltais ir pirmąjį tešlos rutulį plonai iškočiokite kočėlu.
2. Pabarstykite aliumininę ližę miltais ir ant jos uždėkite picos pagrindą. Jį ištepkite puse grietinės. Kraštelį palikite neapteptą. Vieną nori dumblių lakštą 10 sekundžių pamirkykite vandenyje. Lakštą ištraukite iš vandens, susmulkinkite gabalėliais ir išdėliokite ant grietine ištepto pagrindo drauge su puse smulkintų pomidorų.
3. Pabarstykite kepimo akmenį miltais. Liže uždėkite picą ant kepimo akmens, uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir kepkite picą maždaug 5 min. Tuo tarpu iškočiokite kitą tešlos rutulį ir paruoškite antrą picą.
4. Ant picos išdėliokite pusę tuno gabalėlių ir dar 10 sekundžių uždarykite kepsninės dangtį. Ištraukite iškepusią picą ir apšlakstykite tuną sojų padažu. Picą apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir ant viršaus išdėliokite pusę wakame salotų. Uždėkite majonezo su vasabiais ir naudodami specialų picos peilį supjaustykite picą riekelėmis. Lygiai taip pat iškepkite antrą picą.
© Big Green Egg Europe 2017, www.biggreenegg.eu