MEKSIKIETIŠKI INGREDIENTAI IR RECEPTAI
Pagalvojus apie Meksikos virtuvę, galvon tikriausiai šauna tam tikri ingredientai ir receptai. Štai pupelės, kukurūzai, paprikos, pomidorai ir avokadai – nepamainomi ingredientai, naudojami daugelyje tradicinių patiekalų. Gal norėtumėte aitraus mėsos troškinio (beje, jį labai lengva pasigaminti Big Green Egg kepsninėje naudojant ketaus puodą), gvakamolės, pico de gallo pagardo arba gardžios salsos su Chalapos paprikomis, svogūnais, česnakais, žaliosiomis citrinomis ir kalendromis? Ar žinojote, kad kalendros – svarbus ingredientas daugelyje meksikietiškų patiekalų? Dar vienas populiarus ingredientas yra tortilijų paplotėliai.
MEKSIKIETIŠKOS TORTILIJOS
Tradiciškai meksikietiški tortilijų paplotėliai gaminami iš kukurūzų miltų. Tačiau Vakarų šalių virtuvėse labiau mėgstamos iš kvietinių miltų pagamintos tortilijos. Priešingai nei kviečiuose, kukurūzuose nėra glitimo, todėl tešla būna trapesnė, o gerai kukurūzinei tortilijai pagaminti reikia įgūdžių. Jei norite patys pasigaminti tortilijų paplotėlių ir išsikepti jų Big Green Egg kepsninėje, bus kur kas lengviau, jei naudosite kvietinius miltus, o rezultatas bus toks pat skanus. Meksikoje nesaldūs paplotėliai labai populiarūs ir plačiai naudojami. Jie skanūs ir vieni, patiekti su gvakamole arba salsa. Jie taip pat naudojami kaip pagrindas daugelyje meksikietiškų patiekalų.
ENČILADA
Enčilados – suktinukai, įdaryti ir iškepti orkaitėje pagardinus grietinėle ir tarkuotu sūriu. Dažnai įdarui naudojama vištiena, bet galima pasirinkti kitokią mėsą, o įdarą papildyti tokiais ingredientais kaip pupelės, kukurūzai ar kiti gardūs priedai. Iškepusios enčilados pasidengia traškia sūrio plutele.
KESADILIJA
Kesadilija – gardus iš tortilijų pagamintas užkandis su sūriu. Dažnai kesadilijos įdaromos įvairiais sūriais ir mėsa, bet ne mažiau skanios ir vegetariškos kesadilijos. Jas labai lengva pagaminti. Tiesiog išdėliokite įdarą ant vieno paplotėlio ir ant viršaus uždėkite kitą. Iškepę kesadiliją keptuvėje, ant ketaus puodo dangčio arba ant rantytos ketaus plokštės, supjaustykite ją trikampiais ir patiekite kaip užkandį.
TLAYUDA
Tlayuda mums tikriausiai pažįstama mažiau nei kiti meksikietiški patiekalai, bet ji tokia pat skani. Šis patiekalas šiek tiek primena picą, nes tortilijos paplotėlis naudojamas kaip pagrindas, ant kurio uždedami įvairūs ingredientai. Meksikoje populiarūs tokie priedai kaip pakeptos pupelės, pomidorai, sūris ir avokadai. Tlayudatradiciškai kepama mūrinėje krosnyje, bet ją taip pat galima pagaminti Big Green Egg kepsninėje pasitelkus convEGGtor ir kepimo akmenį.
BURITAS
Paminėjus tortilijas daugelis tikriausiai įsivaizduojame buritą. Tai paplotėlis, įdarytas įvairiais ingredientais, susuktas ir patiektas su garnyru: gvakamole, pomidorų salsa ir/ arba aitriuoju padažu.
FACHITA
Fachitomis vadinami meksikietiški suktinukai, kuriuos valgantieji dažniausiai gaminasi patys susėdę prie stalo. Greta didelių arba mažų šiltų tortilijų paplotėlių išdėliojami indai su įvairiais ingredientais: kepta mėsa, virta vištiena, keptomis paprikomis ir svogūnais, kukurūzais, pupelėmis, virtais ryžiais, bulvėmis, sūriu ir, be abejo, įvairiais meksikietiškais padažais ir salsomis. Svečiai gali susikurti asmeninį buritą, naudodami mėgstamiausius ingredientus.
TAKAS
Takas – tai nedidelis paplotėlis, kuris perlenkiamas ir įdaromas įvairiais ingredientais. Autentiški takai naudojami gaminant minkštas tortilijas. Kieti tako paplotėliai – tai amerikietiška meksikietiško patiekalo versija.
Jei norėtumėte namuose surengti meksikietišką puotą ir išmokti Big Green Egg kepsninėje pasigaminti patiekalų su tortilijomis, pradėkite nuo šių receptų.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu