Ispanija garsėja tapomis – nedideliais užkandžiais. Ir nors jie, savaime suprantama, nepaprastai gardūs, ispaniška virtuvė gali pasiūlyti daug daugiau. Ar nenorėtumėte paragauti Madrido? Šiame troškinio recepte rasite tris skirtingus patiekalus, kuriuos galėsite pagaminti Big Green Egg kepsninėje. Troškinys – tai pagrindas, o jo ingredientai naudojami kituose patiekaluose, kaskart sukuriant vis kitą skonį.
Pirmas patiekalas – sultinys su vermišeliais. Antras – kamado kepsninėje troškinti avinžirniai su kopūstais ir dešrelėmis; tradiciškai šis valgis verdamas sultinyje, bet šiame recepte siūlome jį kepti Big Green Egg kepsninėje. Trečiajam patiekalui patieksite sultinyje troškintos mėsos bei daržovių su gardžiomis keptomis bulvėmis garnyrui.
GAMINIMO BŪDAS: TROŠKINIMAS, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE, GAMINIMAS ŽEMOJE TEMPERATŪROJE, KEPIMAS ANT GROTELIŲ, KEPIMAS
VIRTUVĖ: ISPANIJOS
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 15 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 260 MIN.
IŠ VISO: 275 MIN.
IŠEIS: 6 PORCIJOS
INGREDIENTAI
TROŠKINYS
2 porai
2 saliero lapkočiai
2 morkos
2 svogūnai
1 česnako galvutė
1 veršienos kulninė
500 g kiaulienos papilvės be odos
1 vištienos šlaunelė
2 Serano kumpio riekės po 100 g
1 a. š. juodųjų pipirų grūdelių
1 čiobrelio šakelė
1 rozmarino šakelė
3 lauro lapai
VERMIŠELIAI
150 g vermišelių
1 v. š. juodųjų alyvuogių be kauliuko
balzaminio acto pagal skonį
KOPŪSTAS
½ kopūsto galvos
1 v. š. sviesto
BULVĖS
300 g nemiltingų bulvių
4 skiltelės česnako
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. rūkytų maltų saldžiųjų paprikų
AVINŽIRNIAI
400 g avinžirnių (konservuotų, nusunktų)
2 šalotiniai svogūnėliai
2 česnako skiltelės
2 iberietiškos dešros
1 petražolės šakelė
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. rūkytų maltų saldžiųjų paprikų
DEŠROS
4 iberietiškos dešros
6 čoriso dešros
Reikalingi priedai:
Nerūdijančio plieno grotelės
Ovalus ketaus puodas
convEGGtor laikiklis
Ketaus keptuvė (maža)
Ketaus grotelės
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įdėję groteles įkaitinkite iki 180 °C. Tuo tarpu nupjaustykite morkų bei salierų galiukus, pašalinkite žaliąją porų dalį. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltimis. Česnako skilteles nulupkite.
GAMINIMAS
1. Į ovalų ketaus puodą sudėkite veršienos kulninę, kiaulienos papilvę, vištienos šlaunelę ir Serano kumpį. Aplink mėsą išdėliokite porus, salierus, morkas, svogūnus bei česnako skilteles. Sudėkite likusius troškinio ingredientus, uždėkite puodą ant grotelių ir pripilkite vandens. Palaukite, kol vanduo užvirs.
2. Vos vandeniui užvirus išimkite iš Big Green Egg kepsninės ketaus puodą ir groteles. Įdėkite convEGGtor, vėl įdėkite groteles ir ant jų uždėkite puodą. Uždarykite kepsninės dangtį ir įkaitinkite kamado iki 140 °C. Retkarčiais pamaišydami troškinkite apie 3 val. nedidelėje temperatūroje, kol mėsa ir daržovės suminkštės; prireikus įpilkite daugiau vandens. Praėjus nurodytam troškinimo laikui ingredientų neturi semti skystis.
3. Tuo tarpu užvirinkite prikaistuvį pasūdyto vandens vermišeliams. Suberkite vermišelius ir virkite vadovaudamiesi instrukcijomis ant pakuotės. Nukoškite ir atidėkite į šalį. Užvirkite dar vieną puodą pasūdyto vandens kopūstui. Kopūsto gūžę supjaustykite plačiomis juostelėmis. Sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 3–4 min., po to nukoškite. Praskalaukite šaltu vandeniu, kruopščiai nusunkite ir atidėkite į šalį. Užvirinkite dar vieną puodą pasūdyto vandens bulvėms. Sudėkite bulves ir virkite apie 20 min., kol suminkštės. Bulves nusunkite, pravėsinkite ir supjaustykite apie 2 cm storio riekelėmis. Atidėkite į šalį.
4. Vermišeliams skirtas alyvuoges perpjaukite per pusę. Gerai nusunkite avinžirnius. Nulupkite ir smulkiai sukapokite šalotinius svogūnėlius. Nulupkite ir smulkiai sukapokite česnako skilteles. Iberietiškas dešras supjaustykite apie 1 cm storio riekėmis. Nuskabykite ir smulkiai sukapokite petražolės lapelius. Bulvėms skirtas česnako skilteles perpjaukite per pusę. Atidėkite visus ingredientus, kol prireiks.
5. Išimkite troškinį iš Big Green Egg kepsninės. Išimkite groteles bei convEGGtor ir įdėkite į kamado ketaus groteles. Įkaitinkite kepsninę iki 190 °C. Sumaišykite alyvuogių aliejų ir balzaminį actą, pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais ir gautu užpilu užpilkite vermišelius. Vermišelius padalykite į 6 dubenėlius ir užpilkite sultiniu iš ketaus puodo. Atidėkite 200 ml ir 1 v. š. sultinio avinžirniams bei kopūstui, po to vėl uždenkite ketaus puodą, kad mėsa ir daržovės neatvėstų. Pirma suvalgykite sriubą, po to eikite gaminti antro patiekalo.
6. Antrajam patiekalui – avinžirniams, kopūstui ir dešrai – ketaus keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite šalotinius svogūnėlius ir česnakus ir kepkite, kol svogūnėliai taps permatomi. Sudėkite iberietiškos dešros riekes ir maltas paprikas ir kepkite, kol dešros gabalėliai dailiai apskrus. Suberkite į keptuvę avinžirnius, supilkite atidėtus 200 ml sultinio ir gerai išmaišykite. Virkite avinžirnius, kol jie sušils ir didžioji dalis skysčio išgaruos. Patiekite didelėje lėkštėje apibarstę petražolėmis. Išvalykite keptuvę ir išlydykite joje sviestą. Tuo tarpu greta keptuvės ant grotelių išdėliokite iberietiškas ir čoriso dešras. Iberietiškas dešras kepkite apie 2–3 min., o čoriso – apie 5 min. Vis apverskite, kol dešros apskrus. Sudėkite į keptuvę smulkintą kopūstą ir atidėtą šaukštą sultinio ir kepinkite daugmaž 4 min.
7. Sudėkite kopūstą į lėkštę, išimkite iš Big Green Egg kepsninės dešras ir patiekite su avinžirniais. Suvalgykite antrąjį patiekalą prieš eidami gaminti paskutiniojo.
8. Dar kartą išvalykite ketaus keptuvę. Įkaitinkite joje alyvuogių aliejų, sudėkite bulvių riekeles bei smulkintą česnaką. Kepkite bulves keptuvėje apie 15 min., kol apskrus. Pagardinkite maltomis rūkytomis paprikomis ir patiekite su troškinta mėsa bei daržovėmis.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu