Skrudinta žuvis yra laikoma klasikiniu Luizianos kadžunų virtuvės (angl. Cajun cuisine) patiekalu. Šį vietinį patiekalą visame pasaulyje išpopuliarino JAV virtuvės šefas Paulo Prudhomme. Norėdami šiuo tradiciniu būdu apskrudinti žuvį, pirmiausia turite žuvį apibarstyti prieskonių mišiniu, o tada ant didelės ugnies iškepti keptuvėje arba ant grotelių. Šiame Big Green Egg žuvies recepte viską darysime šiek tiek kitaip, o pabaigoje ant žuvies uždėsime gardų prieskonių skonio garnyrą. Tai nepaprastai gardus patiekalas, kurį galite pasigaminti savo kamado kepsninėje.
GAMINIMO BŪDAS: SKRUDINIMAS, KEPIMAS KEPTUVĖJE
VIRTUVĖ: AMERIKOS
SUDĖTINGUMAS: LENGVAS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 20 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 55 MINUTĖS
IŠ VISO: 75 MINUTĖS
KIEKIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Prieskoniai
30 g nemaltų „Vadouvan“ prieskonių
10 g baltųjų pipirų grūdelių
5 g maltų kumino sėklų
30 g itin smulkaus rudojo cukraus
30 g kario miltelių
20 g rūkytos (saldžiosios) paprikos
20 g salierų druskos
10 g malto imbiero
10 g kakavos miltelių
5 g garstyčių miltelių
5 g malto muskato
5 g česnako granulių
Keptam česnakui
1 šviežio česnako galva
Žuviai
50 g sviesto
2 vilkešerio filė gabaliukų be odos po 300 g
Garnyrui
150 g sviesto
1 ryšulėlio krapų
1 ryšulėlio lygialapių petražolių
1 žaliosios citrinos
50 g „Panko“ džiuvėsėlių
Reikalingi priedai:
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Maža ketaus keptuvė
Momentinis termometras
PASIRUOŠIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įkaitinkite ją iki 190 °C, įdėję convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles.
2. Tuo tarpu, pasigaminkite prieskonių mišinį žuviai, smulkiai prieskonių malūnėliu sumaldami arba grūstuvėje sugrūsdami „Vadouvan“ prieskonius, pipirų grūdelius ir kumino sėklas. Sumaišykite visus žuvies prieskonius ir atidėkite.
3. Norėdami kepti česnaką, suvyniokite visą jo galvą į aliuminio foliją.
GAMINIMAS
1. Padėkite suvyniotą česnaką ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Kepkite česnaką apie 20 minučių, kol suminkštės.
2. Išimkite suvyniotą česnaką iš EGG kepsninės ir atidėkite. Nuimkite groteles ir išimkite convEGGtor laikiklį. Tuomet vėl įdėkite groteles, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir įkaitinkite ją iki 220 °C.
3. Ant grotelių padėkite mažą ketaus keptuvę. Įdėkite į keptuvę sviesto žuviai ir palaukite, kol jis paruduos. Tuo tarpu, iš abiejų pusių apibarstykite vilkešerio filė gabaliukus pasigamintu prieskonių mišiniu. Įdėkite vilkešerio filė gabaliukus į keptuvę odelės puse į apačią ir kepkite 5–6 minutes, kol žuvis pradės ruduoti. Apverskite filė gabaliukus ir kepkite dar 2–3 minutes, kol vilkešerio filė gabaliukų vidaus temperatūra pasieks 62 °C. Ją galite nustatyti momentiniu termometru. Po kiekvieno atlikto veiksmo uždarykite EGG kepsninės dangtį.
4. Išimkite vilkešerio filė gabaliukus iš keptuvės ir įdėkite į lėkštę. Garnyrui, į keptuvę įdėkite sviesto, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir palaukite, kol sviestas pradės ruduoti. Tuo tarpu, nuskinkite krapų ir petražolių šakeles nuo kotelių. Pasilikite šiek tiek krapų papuošimui ir smulkiai supjaustykite likusias žoleles. Perpjaukite per pusę žaliąją citriną ir iš vienos jos pusės išspauskite sultis, o kitą pusę supjaustykite į skilteles papuošimui. Išimkite česnaką iš folijos ir perpjaukite jo galvą išilgai.
5. Įmaišykite arbatinį šaukštelį pasigaminto žuvies prieskonių mišinio į parudavusį sviestą (o likusią dalį pasilikite kitam kartui), po to įmaišykite „Panko“ džiuvėsėlius. Palaukite, kol ši masė gražiai nusidažys ir užpilkite žaliosios citrinos sultimis. Išimkite keptuvę iš EGG kepsninės ir į minėtą „Panko“ mišinį įmaišykite susmulkintas žoleles.
6. Tolygiai padenkite vilkešerio filė gabaliukų viršų garnyru ir papuoškite keptu česnaku, žaliosios citrinos skiltelėmis ir krapais, kuriuos buvote atsidėję. Česnaką galite išspausti, o žuvį galite apšlakstyti žaliosios citrinos skiltelių sultimis.
PATARIMAS
Česnaką taip pat galite iškepti prieš patiekdami patiekalą, palaikę jį po kepimo Big Green Egg kepsninėje likusioje šilumoje. Kaip? Apie tai galite pasiskaityti čia
© Big Green Egg Europe