Lašiša tešloje – tikra kalėdinė klasika. Mes sukūrėme gardų šio patiekalo variantą, kurį galite išsikepti savo Big Green Egg kepsninėje. Tiesą sakant, šis lašišos pyragas iš sluoksniuotos tešlos yra dar skanesnis ir įspūdingesnis nei originalas. Įdarą sudaro šviežios ir rūkytos lašišos filė mišinys, suteikiantis lengvą dūmo skonį. Įdaras taip pat pagardintas šalotiniais svogūnais ir krapais, nes šios žolelės prie lašišos dera tiesiog tobulai, o kiaušinio trynys mišinį sujungia. Įdarą pasigaminsite iš anksto, o prieš kepdami šį pikantišką pyragą kamado, jį tiesiog apklosit sluoksniuota tešla. Pyragas skanus ir kambario temperatūros, todėl jį galite pasiruošti ir iš anksto.
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS
SUDĖTINGUMAS: LENGVAS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 50 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 55 MINUTĖS
IŠ VISO: 105 MINUČIŲ
IŠEIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Įdaras
150 g rūkytos lašišos filė be odos
600 g šviežios lašišos filė be odos
2 šalotiniai svogūnai
1 krapų ryšelis
1 kiaušinio trynys
Tešla
2 x 270 g ritinėliai šviežios sluoksniuotos tešlos
1 v.š. miltų, papildomai pabarstymui
Reikalingi priedai:
convEGGtor
Nerūdijančio plieno grotelės
Kepimo akmuo
Nerūdijančio plieno picos ližė
Momentinis termometras
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Patikrinkite, ar lašišos filė neturi kaulų. Rūkytos lašišos filė supjaustykite maždaug 5 mm dydžio kubeliais, o šviežios lašišos filė – maždaug 1 cm dydžio kubeliais. Nulupkite ir susmulkinkite šalotinius svogūnus. Nuskabykite krapų šakelių lapelius ir juos smulkiai sukapokite.
2. Dubenyje sumaišykite lašišos filė, šalotinius svogūnus, krapus ir kiaušinio trynį. Nedidelį dubenėlį arba indą (Ø 18 cm diametro) išklokite dvigubu plastikinės maistinės plėvelės sluoksniu, kurį palikite gerokai kaboti per kraštus. Šaukštu sudėkite lašišos mišinį į dubenį arba indą, uždenkite lašišą maistine plėvele ir ant viršaus uždėję lėkštę ir ją prispaudę tolygiai suspauskite mišinį. Įdėkite į šaldiklį ir lašišos mišinį lengvai užšaldykite 30-60 minučių.
GAMINIMAS
1. Savo Big Green Egg uždekite anglis ir įdėję convEGGtor ir nerūdijančio plieno groteles įkaitinkite iki 210 °C temperatūros.
2. Per tą laiką ant kepimo popieriumi ištiesto stalo iškočiokite vieną iš sluoksniuotos tešlos ritinėlių. Iš šaldiklio ir iš dubens išimkite lašišos įdarą. Nuimkite maistinę plėvelę ir plokščiąja puse žemyn dėkite įdarą ant sluoksniuotos tešlos. Ant jo uždėkite 23 cm skersmens dubenį ir aštriu peiliu įpjaukite tešlą išilgai krašto. Nuimkite dubenį ir tešlos perteklių.
3. Išplakite 1 kiaušinio trynį su šaukštu miltų ir šiuo mišiniu patepkite tešlos kraštus: įdėjus miltų tešla geriau prilips. Iškočiokite antrąjį sluoksniuotos tešlos ritinį ir uždėkite jį ant įdaro. Išlyginkite tešlą, kad įdaras būtų gana sandariai uždengtas. Paspauskite kraštą apačioje, kad jis priliptų prie apatinio tešlos apskritimo. Ant jo uždėkite 23 cm skersmens dubenėlį ir vėl aštriu peiliu įpjaukite tešlą palei kraštą. Nuimkite dubenėlį ir tešlos perteklių, o kraštą prispauskite šakutės dantukais.
4. Įšplakite antrąjį kiaušinio trynį ir juo aptepkite tešlą. Padėkite kepimo akmenį ant grotelių ir jį 10 minučių kaitinkite. Tuo tarpu ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite dalį tešlos atraižų ir jomis kaip norite papuoškite pyragą. Papuošimą ir likusią tešlą aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu.
5. Nerūdijančio plieno picos liže lašišos pyragą kartu su kepimo popieriumi, ant kurio jis guli, perdėkite nuo stalo ant kepimo akmens. Uždenkite EGG dangtį ir lašišos pyragą kepkite apie 15 minučių.
6. Nuimkite kepimo popierių nuo pyrago apačios ir kepkite lašišos pyragą dar 25-30 minučių, kol įdaras pasieks 42-45 °C temperatūrą – tai galite išmatuoti momentiniu termometru.
7. Išimkite lašišos pyragą iš EGG ir patiekite šiltą arba kambario temperatūros.
PATARIMAS
Sluoksniuotos tešlos atraižų liks daugiau, nei reikės pyragui papuošti. Jos puikiai tinka gardžioms sūrio lazdelėms gaminti. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite tešlos atraižas į du stačiakampius. Vieną stačiakampį aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Uždenkite antruoju tešlos stačiakampiu ir pakočiokite kočėlu, kad tešlos sluoksniai suliptų. Aptepkite plaktu kiaušinio tryniu, supjaustykite juostelėmis ir 200 °C temperatūroje kepkite ant kepimo popieriaus apie 10 minučių (netiesiogiai ant kepimo akmens).
© Big Green Egg Europe