Užkandis: Skrebučiai su porų sviestu ir keptais miško grybaisPagrindinis patiekalas: Porų lapuose kepta elniena su kepintais moliūgais bei pastarnokais ir spanguolių pagarduDesertas: Tarta su karamele ir kaštainiais
Ingredientai. 4 porcijos (tartos užteks 8)
SkrebučiaiElnienos kepsnysTarta su karamele ir kaštainiais
PARUOŠIMAS:
Pasiruošimas iš anksto
Skrebučiai
Geriausia iš vakaro kuo smulkiau sukapokite baltąją poro dalį. Sumaišykite ją su sviestu ir kuminais.
Elnienos kepsnys 1
Nupjaukite nuo išpjovos odą arba paprašykite mėsininko tai padaryti. Dideliame puode užvirinkite vandenį. Nupjaukite porų šaknis, nulupkite viršutinius sluoksnius ir pavirkite porų lapus vandenyje maždaug 30 sek., kol suminkštės. Nukoškite, pamerkite į šaltą vandenį ir dar kartą nukoškite. Palikite nuvarvėti.
Užkurkite Big Green Egg kepsninę ir įkaitinkite iki 150 °C. Pabarstykite mėsą pipirais bei druska ir apsukite šoninės bryzeliais. Išdėliokite poro lapus išilgai ant stalviršio, kad jų pakaktų kepsniui iš visų pusių uždengti. Ant viršaus poro lapus išdėliokite skersai, po to – dar kartą išilgai. Taip kartokite tol, kol sunaudosite visus porus. Išilgai ant porų uždėkite kepsnį, apsukite jį lapais ir apriškite virtuviniu siūlu, kad išeitų vyniotinis. Į kepsninę įdėkite convEGGtor laikiklį, ant viršaus uždėkite stačiakampę skysčių surinkimo talpą ir įpilkite į ją šiek tiek vandens. Įdėkite groteles, uždarykite kepsninės dangtį ir leiskite įkaisti.
Uždėkite vyniotinį ant grotelių virš skysčių surinkimo talpos. Uždarykite dangtį ir kepkite 3 valandas. Vis patikrinkite, ar talpoje yra vandens, ir prireikus jo įpilkite. Taip mėsos sultys nepridegs ir susidarys gardus padažas.
Tuo tarpu nuplaukite ir supjaustykite moliūgą ir pastarnokus. Išimkite moliūgo sėklas, gausiai apšlakstykite daržoves saulėgrąžų aliejumi ir uždengę laikykite šaldytuve.
Tarta su karamele ir kaštainiais 1
Supjaustykite sviestą gabalėliais ir sudėkite į dubenį kartu su kitais tešlai skirtais ingredientais. Gerai išminkykite, suformuokite rutulį ir apvyniokite jį maistine plėvele. Mažiausiai 1 val. palaikykite šaldytuve.
Tuo tarpu įdėkite kondensuoto pieno skardinę į prikaistuvį su vandeniu. Užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir pamažu virinkite 1,5 val., kad pasigamintų karamelė. Pasirūpinkite, kad vanduo neišgaruotų, antraip skardinė gali sprogti. Po to ištraukite skardinę iš vandens ir palikite atvėsti mažiausiai 1 val.
Elnienos kepsnys 2
Nukelkite vyniotinį nuo grotelių. Žnyplėmis išimkite groteles iš EGG kepsninės, o Pit Mitt BBQ pirštine nukelkite nuo convEGGtor laikiklio stačiakampę skysčių surinkimo talpą. Vėl įdėkite groteles ir įkaitinkite kepsninę iki 180 ºC – tokios temperatūros reikės tartai. Palikite vyniotinį ir padažą atvėsti talpoje ir laikykite viską uždengtą šaldytuve, kol ateis metas patiekti.
Tarta su karamele ir kaštainiais 2
Aštriu peiliuku įpjaukite kaštainius ir paskleiskite juos ant apvalių perforuotų porcelianinių grotelių. Uždėkite jas ant kepsninėje jau esančių grotelių ir uždarykite dangtį. Kepinkite kaštainius 15–20 min. vis pavartydami.
Tuo tarpu išklokite neaukštą kepimo formą kepimo popieriumi. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite ½ cm storio lakštą. Įklokite tešlą į kepimo formą, nupjaukite perteklių (iš atlikusios tešlos vėliau galėsite iškepti sausainių) ir subadykite ją šakute. Pit Mitt BBQ pirštine išimkite groteles su kaštainiais ir palikite juos atvėsti. Uždėkite kepimo formą ant grotelių, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite tešlą maždaug 35 min. Nulupkite kaštainius. Užgesinkite kepsninę arba paruoškite ją skrebučiams.
PARUOŠIMAS: tą pačią dieną
Skrebučiai
Žnyplėmis iškelkite iš EGG kepsninės groteles, o Pit Mitt BBQ pirštine išimkite convEGGtor laikiklį. Ketaus grotelių kėlikliu įdėkite į kepsninę ketaus groteles, o ant viršaus uždėkite pusmėnulio formos groteles (lygiąja puse į viršų). Įkaitinkite EGG kepsninę iki 200 °C. Tuo tarpu perpjaukite trimitėlius per pusę (kad gerai išvalytumėte) ir nuvalykite visus grybus. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnėlius.
Ant pusmėnulio formos grotelių išlydykite pusę porų sviesto. Tuo tarpu atpjaukite keturias storas duonos riekeles. Ant pusmėnulio formos grotelių išdėliokite grybus ir smulkintus svogūnėlius. Pabarstykite čiobrelių lapais, pagardinkite pipirais bei druska. Gerai išmaišykite. Grybus kepkite maždaug 5 min., kol suminkštės. Ant ketaus grotelių uždėkite duonos riekeles. Apskrudinkite jas po maždaug 2 min. iš abiejų pusių. Kai nevartote maisto, būtinai uždarykite dangtį.
Aptekite skrebučius likusiu porų sviestu ir ant viršaus išdėliokite keptus grybus.
Elnienos kepsnys
Į ugniai atsparų prikaistuvį sudėkite spanguoles, cukrų, cinamono lazdelę ir įpilkite šiek tiek vandens. Jei naudojate šaldytas uogas, reikės mažiau vandens, nes jos išskirs daugiau skysčio nei šviežios. Vanduo padės išlaikyti tinkamą pagardo konsistenciją. Uždėkite prikaistuvį ant grotelių, uždarykite dangtį ir virkite maždaug 15 min., kol spanguolės suteš.
Praėjus penkioms minutėms išdėliokite ant grotelių pjaustytus moliūgus bei pastarnokus. Apkepkite iš abiejų pusių. Moliūgas iškeps per 8–10 min.; pastarnokams prireiks maždaug 12 min. Tuo tarpu supjaustykite vyniotinį riekelėmis ir sudėkite jas į stačiakampėje talpoje esantį padažą. Uždenkite aliuminio folija.
Nukelkite daržoves nuo grotelių ir suvyniokite į aliuminio foliją, kad neatvėstų. Ant grotelių uždėkite stačiakampę skysčių surinkimo talpą, kad pašildytumėte padažą ir mėsą. Iš spanguolių pagardo ištraukite cinamono lazdelę. Lėkštėse patiekite mėsą, daržoves ir spanguolių pagardą. Elnieną apšlakstykite padažu.
Tarta su karamele ir kaštainiais
Atidarykite kondensuoto pieno skardinę, sukrėskite masę kartu su viskiu į ugniai atsparų prikaistuvį ir pakaitinkite uždėję ant EGG grotelių. Įmaišykite keptus kaštainius ir paskleiskite įdarą ant tešlos. Palikite pravėsti ir pabarstykite jūros druska. Supjaustykite gabalėliais ir patiekite su vaniliniais ledais.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu