Jei kada lankysitės Lisabonoje, nepamirškite paragauti „pastéis de nata“ pyragaičių. Čia aprašyti kreminiai pyragaičiai yra šiek tiek kitokia originaliųjų pyragaičių, kuriuos galite įsigyti tik „Pastéis de Belém“ kepyklėlėje, esančioje adresu: Rua de Belém 84, Lisabona, versija. Minėtoje „Pastéis de Belém“ kepyklėlėje šie pyragaičiai vis dar yra gaminami pagal slaptą 1837 m. Šv. Jeronimo vienuolyno vienuolių receptą. Tačiau, iš esmės, pastéis de nata kreminiais pyragaičiais yra prekiaujama ne tik kiekvienoje Lisabonos kepyklėlėje, bet ir kitose Portugalijos vietose. Jau nekantraujate jų paragauti? Tuomet jų verta išsikepti Big Green Egg kepsninėje. O kad galutinis rezultatas būtų dar skanesnis, prieš kepdami šiuos gardžius ir saldžius pyragaičius savo kamado kepsninėje, palikite jų kreminį įdarą pastovėti per parą. Tam prireiks šiek tiek kantrybės, tačiau galutinis rezultatas bus vertas laukimo!
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS
VIRTUVĖ: PORTUGALIJOS
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS 30 MINUČIŲ
PARUOŠIMO LAIKAS: 65 MINUTĖS
IŠ VISO: 95 MINUTĖS
PYRAGAIČIŲ SKAIČIUS: 20
INGREDIENTAI
Sluoksniuotos tešlos krepšeliams
2 šviežios sluoksniuotos tešlos ritinėlių (po 270 g)
Minkšto sviesto formelėms ištepti
Saldžiam kremui
1 ekologiško apelsino
1 ekologiškos žaliosios citrinos
1 cinamono lazdelės
150 ml vandens
250 g cukraus
65 g miltų ir dar šiek tiek pabarstymui
250 ml nenugriebto pieno
5 kiaušinių trynių
Papuošimui
Cinamono apibarstymui
Cukraus pudros apibarstymui
Priedai:
convEGGtor laikiklis
Nerūdijančio plieno grotelės
Kepimo akmuo
IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS
1. Kremui gaminti skustuku nuskuskite 3 juosteles apelsino žievelės ir 3 juosteles žaliosios citrinos žievelės (pačių vaisių nenaudosime). Perlaužkite cinamono lazdelę per pusę. Į puodą su vandeniu įmeskite apelsino ir žaliosios citrinos žieveles, cinamono lazdelę, supilkite cukrų ir viską užvirkite. Sumažinkite ugnį ir leiskite cukraus sirupui 1 minutę pavirti.
2. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palikite cukraus sirupą kelias minutes pastovėti, kad skonis taptų dar intensyvesnis.
3. Perkoškite cukraus sirupą per sietelį. Į prikaistuvį supilkite pieną, į jį įmaišykite miltus ir pakaitinkite, kol masė taps tolygi ir tiršta. Palaipsniui įmaišykite cukraus sirupą. Įstatykite prikaistuvį į ledinį vandenį ir maišykite, kol atvės.
4. Įmaišykite kiaušinių trynius į atvėsinto pieno mišinį ir perkoškite kremą per sietelį. Tuomet masę uždenkite ir palikite 24 valandoms atvėsti šaldytuve.
GAMINIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje. Į ją įstatę convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles, įkaitinkite iki 220 °C.
2. Sluoksniuotos tešlos krepšelių gamybai išvyniokite sluoksniuotos tešlos ritinėlius ir nuo jų nuimkite kepimo popierių. Tuomet sluoksniuotą tešlą vėl suvyniokite į ritinėlius, pradėdami nuo siauriausiojo krašto, ir kiekvieną ritinėlį supjaustykite į 10 lygių dalių. Ištepkite 20 pastéis de nata pyragaičių kepimo formelių sviestu, pabarstykite miltais ir nukratykite jų perteklių. Į kiekvieną kepimo formelę įdėkite tešlos gabaliuką ir pirštais apspaudykite ant formelės kraštų, kad išgautumėte krepšelio formą.
3. Ant grotelių padėkite kepimo akmenį ir 10 minučių pakaitinkite. Kepimo formeles su tešla užpildykite kremu.
4. Sudėkite formeles ant kepimo akmens, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite pastéis de nata pyragaičius 20–25 min., kol jie gražiai paruduos ir iškeps.
5. Išimkite kreminius pyragaičius iš EGG kepsninės ir leiskite jiems šiek tiek atvėsti, tuomet lengvai apibarstykite cinamonu ir cukraus pudra, ir patiekite.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu