KLASIKINIAI
BARBEKIU PATIEKALAI

Klasikiniai barbekiu patiekalai

Big Green Egg kepsninėje labai lengva pagaminti klasikinius barbekiu patiekalus. Gal norėtumėte minkštų salsvų šonkauliukų, iškeptų netiesioginėje kaitroje? Arba gardžių karališkųjų krevečių? O gal sultingo tobulai apskrudusio jautienos kepsnio? Šie klasikinių patiekalų receptai suteiks įkvėpimo. Galėsite mėgautis neprilygstamais skoniais ir aromatais.

 


 

Šonkauliukai
Keptos karališkosios krevetės su mangų ir lapinių kopūstų salotomis
Jautienos kepsnys su kaulu

Šonkauliukų skonį dažniausiai lemia marinatas. Šiame recepte pateiktas saldus sojų marinatas tobulai tinka šonkauliukams. Įpylus obuolių acto, mėsa taps dar minkštesnė. Atkreipkite dėmesį, kad šonkauliukus marinuoti reikėtų 8–24 val.

Tai gardžių Big Green Egg kepsninėje keptų karališkųjų krevečių receptas. Marinatas krevetėms suteikia rytietiško charakterio. Patiekite kaip užkandį su keptų mangų salotomis.

Net storesnius kepsnius iškepsite tobulai, jei naudosite vadinamąjį atvirkštinio kepimo būdą. Pirmiausia iškepkite kepsnį įdėję convEGGtor laikiklį, kol temperatūra mėsos viduje pasieks pageidaujamą lygį. Po to apskrudinkite kepsnį ant grotelių, suteikdami dailų grotelių raštą ir papildomo skonio. Mėgaukitės skaniausiais kepsniais.

 

INGREDIENTAI

 


Šonkauliukai
Keptos karališkosios krevetės su mangų ir lapinių kopūstų salotomis
Jautienos kepsnys su kaulu

 

Šonkauliukams

2 šonkauliukų lankai

4 v. š. penkių prieskonių mišinio

2 laiškiniai svogūnai

1 v. š. sezamų sėklų

Marinatui

2 česnako skiltelės

2 cm šviežio imbiero

½ raudonos aitriosios paprikos

1 cinamono lazdelė

10 juodų pipirų grūdelių

1 žvaigždanyžis

3 gvazdikėliai

5 vėlyvojo citrinmedžio lapai

1 v. š. malto imbiero

100 ml žemės riešutų aliejaus

150 ml sojų padažo

150 ml saldaus indonezietiško sojų padažo

75 ml obuolių acto

Aptepas

150 ml sojų padažo

150 ml saldaus indonezietiško sojų padažo

50 ml obuolių acto

50 ml žemės riešutų aliejaus

2 v. š. obuolių sirupo

Priedai:

Obels skiedros rūkinimui

convEGGtor laikiklis

Stačiakampė skysčių surinkimo talpa

Grotelės šonkauliukams

Ketaus prikaistuvis

 

Karališkosioms krevetėms

8 didelės karališkosios krevetės (13/15 dydžio)

4 citrinžolių stiebai

Marinatui

3 cm šviežio imbiero

1 raudona aitrioji paprika

2 česnako skiltelės

2 citrinžolių stiebai

1 žaliosios citrinos sultys

300 ml žemės riešutų aliejaus

50 ml imbierų sirupo

Salotoms

75 g jaunų lapinių kopūstų

3 v. š. alyvuogių aliejaus

½ žaliosios citrinos sultys

1 avokadas

½ geltonosios citrinos sultys

½ mango

½ v. š. žemės riešutų aliejaus

Priedai:

Ketaus grotelės

Kepsniai

2 jautienos kepsniai su kaulu, maždaug 6 cm storio


Papildomai

2 česnako skiltelės

4 ančiuvių filė

2 rozmarinų šakelės

Priedai:

convEGGtor laikiklis

Momentinis skaitmeninis termometras

Ketaus grotelių kėliklis

Ketaus grotelės

 

GAMINIMAS

 


 

Šonkauliukai
Karališkosios krevetės
Jautienos kepsnys su kaulu

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

Nulupkite plėvę nuo įgaubtosios šonkauliukų pusės. Plonu peiliuku ją užkabinkite, atkelkite ir nulupkite ranka. Tą patį padarykite ir su antru šonkaulių lanku. Šonkauliukus iš abiejų pusių įtrinkite penkių prieskonių mišiniu.

Nulupkite ir stambiai sukapokite marinatui skirtas česnakų skilteles. Imbierą supjaustykite riekelėmis, o aitriąją papriką – žiedais. Cinamono lazdelę perlaužkite per pusę, o pipirų grūdelius šiek tiek patrinkite. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus.

Sudėkite šonkauliukus į dubenį ir užpilkite marinatu. Uždenkite dubenį ir marinuokite šonkauliukus šaldytuve 8–24 val. Retkarčiais šonkauliukus apverskite ir kaskart šaukštu užpilkite marinato. Šonkauliukus marinuoti galima ir užspaudžiamame maišelyje.

GAMINIMAS

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 125 °C. Vandenyje išmirkykite saują obels skiedrų.

Išbarstykite išmirkytas skiedras ant žioruojančių anglių. Įdėkite į kepsninę convEGGtor laikiklį, o ant jo uždėkite skysčių surinkimo talpą. Įdėkite į kepsninę groteles, ant jų – šonkauliams skirtas groteles. Ant jų sudėkite šonkauliukus sudėkite ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Vėl įkaitinkite kepsninę iki 125 °C ir kepkite šonkauliukus 2,5 val.

Padidinkite kepsninės temperatūrą iki 140 °C ir kepkite šonkauliukus aukštesnėje temperatūroje dar 20 min. Tuo tarpu ketaus prikaistuvyje sumaišykite aptepui skirtus ingredientus ir uždėkite prikaistuvį ant grotelių. Retkarčiais pamaišykite, kad ingredientai tinkamai išsimaišytų.

Gautu mišiniu aptepkite mėsingąją šonkauliukų pusę ir kepkite 10 min. Aptepkite dar kartą ir kepkite dar 10 min. Tuo tarpu laiškinius svogūnus supjaustykite žiedeliais.

Išimkite šonkauliukus iš Big Green Egg kepsninės ir paskutinį kartą aptepkite aptepu. Apibarstykite šonkauliukus laiškiniais svogūnais ir sezamų sėklomis. Dėl marinato šonkauliukai gali pasirodyti patamsėję, bet išvaizda neturi jokios įtakos skoniui. Skanaus!

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

Nulupkite krevetes, palikdami galvas ir uodegas. Pašalinkite virškinamąjį traktą.

Paruoškite marinatą. Plonai supjaustykite imbierą. Aitriąją papriką supjaustykite plonais žiedeliais. Nulupkite ir smulkiai sukapokite česnaką. Šiek tiek patraiškykite citrinžolių stiebus. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Užpilkite krevetes marinatu ir marinuokite šaldytuve mažiausiai 3 val.

GAMINIMAS

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 190 °C. Tuo tarpu jaunus lapinius kopūstus apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir žaliosios citrinos sultimis, pagal skonį pabarstykite druska bei pipirais. Avokadą perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką ir nulupkite žievelę. Minkštimą supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad neparuduotų.

Apipjaustykite citrinžolių stiebus ir vieną galą nusmailinkite. Ant vieno stiebo sumaukite 2 karališkąsias krevetes. Mangą nulupkite, minkštimą sukapokite maždaug 1 cm storio riekelėmis ir aptepkite žemės riešutų aliejumi.

Išdėliokite mango riekeles ant grotelių ir kepkite maždaug 3 min. Praėjus pusei nurodyto laiko, pasukite riekeles ketvirtį rato, kad įsirėžtų dailus grotelių raštas. Apverskite mangą ir kepkite dar 3 min. Praėjus pusei nurodyto laiko, pasukite riekeles ketvirtį rato, kad įsirėžtų dailus grotelių raštas.

Nukelkite mango riekeles nuo grotelių ir susmulkinkite. Big Green Egg kepsninę įkaitinkite iki 220 °C.

Išdėliokite krevečių iešmelius ant grotelių ir kepkite po 2–2,5 min. iš abiejų pusių.

Išdėliokite lėkštėse jaunus lapinius kopūstus, avokadus ir mangus, taip pat keptų krevečių iešmelius.

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį bei groteles, įkaitinkite iki 120 °C.

GAMINIMAS

Jautienos kepsnius iš abiejų pusių pabarstykite druska ir uždėkite ant grotelių. Uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite mėsą maždaug 60 min., kol temperatūra mėsos viduje pasieks 52 °C. Temperatūrą išmatuokite momentiniu skaitmeniniu termometru.

Nukelkite kepsnius nuo grotelių ir uždenkite aliuminio folija. Išimkite iš kepsninės groteles ir convEGGtor laikiklį ir kėlikliu įdėkite ketaus groteles. Įkaitinkite kepsninę iki 250 °C. Grotelės įkais maždaug per 10 min.

Išdėliokite jautienos kepsnius ant grotelių. Kepkite mėsą maždaug 2 min. ir praėjus minutei pasukite kepsnius ketvirtį rato, kad įsirėžtų dailus grotelių raštas. Apverskite kepsnius ir kepkite dar 2 min. Įpusėjus nurodytam laikui pasukite mėsą ketvirčiu rato. Vidutiniškai iškepusios mėsos temperatūra viduje – 55 °C.

Apkepintą mėsą uždenkite aliuminio folija ir prieš patiekdami palaikykite 10 min.

Patarimas

Vos nukėlę kepsnius nuo Big Green Egg kepsninės grotelių, nulupkite ir per pusę perpjaukite česnako skilteles ir ištrinkite jomis kepsnius iš abiejų pusių. Vieną kepsnių pusę ištrinkite rozmarinais. Paskui mėsą apverskite, ant viršaus uždėkite po 2 ančiuvių filė ir taip pat ištrinkite kepsnius rozmarinais. Pagal skonį pagardinkite juodais pipirais. Uždenkite mėsą aliuminio folija ir prieš patiekdami palaikykite 10 min.

close