Šis receptas – tai ypatinga šviežių daržovių sriuba. Iš anksto pakepinus daržoves jų skonis tik išryškėja. Ši sriuba ne tik labai skani, bet ir nepaprastai sveika.
INGREDIENTAI
SRIUBA
1 poras
1 nedidelis salieras
12 mažų morkų (geltonų ir oranžinių)
2 rausvieji svogūnai
1 nedidelis kvapusis moliūgas
1 raudonoji paprika
alyvuogių aliejaus
3 daržovių sultinio kubeliai
2 lauro lapai
1 gabalėlis muskato riešuto luobelės
PESTAS
50 g graikinių riešutų
50 g brandaus tarkuoto sūrio
50 ml riešutų aliejaus (pvz., graikinių riešutų)
1 česnako skiltelė
20 g lygialapių petražolių
šlakelio citrinų sulčių
PATIEKTI
kaimiškos duonos
50 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
Priedai:
2 x pusapvalės ketaus grotelės
Ketaus puodas
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Vienas iš pusapvalių ketaus grotelių įdėkite į Big Green Egg kepsninę, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 180 °C. Palaukite, kol anglys ims rusenti. Tuo tarpu sumaišykite visus pestui skirtus ingredientus, išskyrus citrinų sultis. Tam naudokite trintuvą arba virtuvinį kombainą. Trinkite, kol išeis vientisas, glotnus pestas. Pagal skonį pagardinkite citrinų sultimis, druska ir pipirais.
2. Pusę poro supjaustykite maždaug ½ cm storio žiedais. Kitą pusę atidėkite. Nulupkite salierus, morkas, jamsą ir vieną rausvąjį svogūną. Salierą, svogūną ir nenuluptą kvapųjį moliūgą supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis. 8 morkas ir jamsą supjaustykite maždaug ½ cm storio riekėmis. Likusias morkas išilgai perpjaukite per pusę.
GAMINIMAS
1. Atidėtą porą, nenuluptą rausvąjį svogūną ir paprikas išdėliokite ant anglių, uždarykite dangtį ir palikite kepti, kol dailiai apskrus. Retkarčiais daržoves apverskite. Tuo tarpu moliūgo, salierų ir jamso riekes iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi. Šių daržovių riekes, taip pat kitas susmulkintas daržoves (išskyrus porą ir svogūną) ir morkų puseles kepkite ant grotelių po 6 min. iš abiejų pusių, kol daržovės, sudėtos ant anglių, apskrus.
2. Išimkite keptas daržoves iš Big Green Egg kepsninės ir palikite pravėsti. Įdėkite į kepsninę antras pusapvales ketaus groteles ir ant jų užkelkite ketaus puodą. Įpilkite į jį 1,5 l karšto vandens ir sudėkite daržovių sultinio kubelius. Uždarykite kepsninės dangtį.
3. Numkite apanglėjusią keptų daržovių odelę. Svogūną bei porą supjaustykite žiedais. Papriką susmulkinkite juostelėmis. Naudodami 1 arba 2 nedideles sausainių formeles (Ø 2–3 cm) iš moliūgo, saliero ir jamso riekelių išpjaukite apskritimus.
4. Maišykite puodą, kol sultinio kubeliai ištirps. Po to sudėkite lauro lapus, muskato riešuto luobelę, atidėtus poro ir svogūno žiedus ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Įkaitinkite sultinį iki užvirimo.
5. Sudėkite visas keptas daržoves ir virkite kelias minutes.
6. Ištraukite sriubos puodą iš kepsninės. Kaimišką duoną suraikykite, o riekes apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių.
7. Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir patiekite su duona, pestu bei alyvuogių aliejumi.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu