Kepame duoną Big Green Egg kepsninėje
Norite patys kepti duoną? Tam net nereikia turėti duonkepės. Pakaks gero duonos recepto, ingredientų ir Big Green Egg kepsninės. Tešlą galite minkyti rankomis arba virtuviniu kombainu. Nustebinkite save ir svečius viena šių gardžių duonų. Šviežiai kepta, derinama prie patiekalų kartu su naujuoju Big Green Egg alyvuogių aliejumi arba tiesiog pagardinta sviestu ir įdarais.
Kietųjų kviečių duona su spanguolėmis ir riešutaisPlėšoma viso grūdo miltų duonaFokačija
Šiame recepte naudojami kietųjų kviečių miltai, gaminami iš kietųjų kviečių, taip pat naudojamų gaminant itališkus makaronus. O kadangi duoną galite kepti savo nuožiūra, į tešlą galite įdėti spanguolių ir traškių skrudintų riešutų. Rezultatas – gardi riešutų duona, kepta Big Green Egg kepsninėje.
INGREDIENTAI
Kietųjų kviečių duona su spanguolėmis ir riešutais
Pasiruošimo laikas: 70 min., papildomai 75 min. kildinti
Gaminimo trukmė: 60 min.
Išeis 1 kepalas
200 g lazdynų riešutų
200 g pekaninių karijų
800 g kietųjų kviečių miltų + stalviršiui pabarstyti
16 g sausų mielių
80 g sviesto
1 citrinos žievelė
530 ml vandens
14 g jūros druskos
2 a. š. alyvuogių aliejaus
200 g spanguolių
Reikalingi priedai:
Ketaus keptuvė
EGGmitt pirštinė
Momentinis skaitmeninis termometras
convEGGtor laikiklis
Kepimo akmuo
Plėšoma viso grūdo miltų duona
Pasiruošimas: 50 min., papildomai 3 val. kildinti
Gaminimo trukmė: 40 min.
Išeis 1 kepalas plėšomos duonos
800 g viso grūdo miltų
8 g sausų mielių
530 ml vandens
14 g jūros druskos
2 a. š. alyvuogių aliejaus
miltų stalviršiui pabarstyti
Papuošti:
linų sėmenų
baltų sezamų sėklų
aguonų
Reikalingi priedai:
Momentinis skaitmeninis termometras
convEGGtor laikiklis
Kepimo akmuo
Ketaus keptuvė
EGGmitt pirštinė
Fokačija
Pasiruošimas: 30 min., papildomai 2 val. kildinti
Gaminimo trukmė: 35 min.
Išeis 1 fokačija
200 g kietųjų kviečių miltų
200 g kviečių miltų
400 g universalių miltų
7 g sausų mielių
½ citrinos sulčių
290 ml vandens
7 g druskos
2 a. š. alyvuogių aliejaus + skardai ištepti
1 v. š. rupios jūros druskos
Reikalingi priedai:
Momentinis skaitmeninis termometras
Ketaus keptuvė
convEGGtor laikiklis
kepimo akmuo
EGGmitt pirštinė
GAMINIMAS
Kietųjų kviečių duona su spanguolėmis ir riešutais
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įdėję groteles bei ketaus keptuvę įkaitinkite iki 200 °C. Tuo tarpu stambiai sukapokite riešutus.
Suberkite stambiai kapotus riešutus į ketaus keptuvę ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Skrudinkite riešutus maždaug 15 min., kol pagels. Įpusėjus nurodytam laikui apverskite.
Naudodami EGGmitt pirštinę ištraukite keptuvę su riešutais iš Big Green Egg ir užgesinkite anglis kepsninėje pasitelkdami traukos angą ir dvifunkcį metalinį gaubtą. Visiškai atvėsinkite riešutus.
Sumaišykite miltus, mieles, sviestą, citrinos žievelę ir vandenį – galite naudoti virtuvinį kombainą arba maišyti rankomis. Kelias minutes pamaišę suberkite jūros druską. Patikrinkite, ar tešla vientisa ir, naudodami termometrą, pamatuokite, ar tešla pasiekė 25 °C temperatūrą. Tešlą tikrinkite ištempdami nedidelį tešlos gumulėlį. Turėtų susiformuoti plonas permatomas neplyštantis sluoksnis. Tešlos temperatūra žemesnė? O gal tešla plyšo? Tuomet toliau ją minkykite. Jei tešla pasiekė tinkamą temperatūrą, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite spanguoles bei skrudintus riešutus ir gerai viską išmaišykite.
Tešlos kraštus užlenkdami į apačią suformuokite dailų apvalų kepalą. Padėkite jį ant švaraus miltais pabarstyto rankšluostėlio. Uždenkite kitu miltais pabarstytu rankšluosčiu (miltuota puse į apačią) ir folijos lakštu. Kildinkite 30 min. kambario temperatūroje.
Paspauskite tešlą, kad išeitų oras, perlenkite per pusę, o kraštus vėl užlenkite į apačią. Tešlą vėl padėkite ant rankšluostėlio, uždenkite, kaip nurodyta aukščiau, ir kildinkite 45 min. Likus 20 min. uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 230 °C.
Įdėkite į kepsninę convEGGtor laikiklį, groteles ir kepimo akmenį. Uždarykite dangtį ir leiskite kepsninei vėl įkaisti.
Įstrižai įpjaukite tešlos viršų aštriu peiliu, kad duona kepdama neįtrūktų. Pabarstykite kepimo akmenį miltais ir ant jo uždėkite tešlą. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite duoną maždaug 1 val., kol parus.
Ar duona iškepusi, patikrinkite įsmeigdami metalinį iešmelį. Tešla turėtų prie jo nelipti. Ištraukite duoną iš kepsninės ir palikite atvėsti.
Plėšoma viso grūdo miltų duona
Sumaišykite viso grūdo miltus, mieles ir vandenį virtuviniame kombaine (galite minkyti ir rankomis). Praėjus kelioms minutėms sudėkite jūros druską. Patikrinkite, ar tešla tampri, ir įsmeigę skaitmeninį termometrą pamatuokite, ar ji pasiekė 25 °C temperatūrą. Tešlos temperatūra žemesnė? Tuomet dar paminkykite. Supilkite alyvuogių aliejų ir gerai išminkykite.
Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto rankšluostėlio ir juo uždenkite. Galite naudoti du miltais pabarstytus rankšluostėlius, o ant viršaus uždėti folijos lakštą. Kildinkite tešlą 30 min. kambario temperatūroje.
Paspauskite tešlą, kad išeitų oras, ir padalykite į 20 vienodų maždaug 67 g svorio gabalėlių. Suformuokite iš jų rutuliukus tempdami tešlos kraštus į apačią. Vėl sudėkite tešlos gabalėlius ant miltais pabarstyto rankšluostėlio ir kildinkite dar 30 min. Žiūrėkite, kad tarp gabalėlių liktų tarpai.
Supilkite sėklas į atskirus dubenėlius ir pasiruoškite dubenėlį su vandeniu. Paspauskite tešlos gabalėlius, kad išeitų oras, ir vėl suformuokite rutuliukus. Panardinkite jų viršų į vandenį ir į vieną dubenėlių su sėklomis. Penkis rutulius papuoškite linų sėmenimis, penkis – sezamų sėklomis, penkis – aguonomis. Likusių 5 rutuliukų nepuoškite. Sudėkite tešlos rutuliukus ant miltais pabarstyto rankšluostėlio kildinti ir uždenkite. Kildinkite tešlą 2 val.
Likus maždaug 20 min. uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įdėję convEGGtor laikliklį, groteles ir kepimo akmenį įkaitinkite iki 230 °C.
Pabarstykite ketaus keptuvę miltais ir sudėkite į ją tešlos rutuliukus taip, kad liestųsi. Išdėliokite rutuliukus taip, kad išeitų gražus raštas. Uždėkite ketaus keptuvę ant kepimo akmens, uždarykite EGG dangtį ir kepkite plėšomą duoną maždaug 35 min., kol pagels.
Naudodami EGGmitt pirštinę ištraukite ketaus keptuvę iš kepsninės. Išimkite plėšomą duoną ir prieš patiekdami šiek tiek atvėsinkite.
Fokačija
Virtuviniame kombaine sumaišykite visus miltus, mieles, citrinų sultis ir 220 ml vandens (tešlą minkyti galite ir rankomis). Praėjus kelioms minutės suberkite jūros druską. Palaukite, kol susiformuos vientisa tešla, ir supilkite likusį vandenį. Kai vanduo susigers, supilkite alyvuogių aliejų. Naudodami skaitmeninį termometrą pamatuokite, ar tešla pasiekė 25 °C temperatūrą. Tešla vėsesnė? Tuomet dar paminkykite.
Suplokite tešlą, kraštus užlenkite į vidurį ir patepkite alyvuogių aliejumi. Apverskite tešlą sudūrimu į apačią ir viršų taip pat aptepkite alyvuogių aliejumi. Suformuokite tešlą užlenkdami kraštus į apačią, kad išeitų dailus apvalus kepalas. Ištepkite ketaus keptuvę alyvuogių aliejumi, įdėkite į ją tešlą ir suplokite. Kildinkite 2 val. kambario temperatūroje. Kas pusvalandį vis paspauskite tešlą, kad ji pasiskirstytų keptuvėje. Jei kildama tešla apdžius, patepkite ją alyvuogių aliejumi.
Likus maždaug 20 min. uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis. Įdėkite convEGGtor laikiklį, groteles ir kepimo akmenį ir įkaitinkite iki 230 °C.
Sudrėkinkite pirštų galiukus alyvuogių aliejumi ir keliose vietose fokačijos paviršiuje padarykite nedidelius įdubimus. Pabarstykite tešlą rupia jūros druska. Uždėkite keptuvę ant kepimo akmens, uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite fokačiją maždaug 35 min., kol apskrus.
Naudodami EGGmitt pirštinę ištraukite ketaus keptuvę iš kepsninės. Išimkite fokačiją iš keptuvės ir prieš patiekdami atvėsinkite.
© Big Green Egg Europe 2017, www.biggreenegg.eu