KARŠTAS RŪKYMAS

Netiesioginis kepimas ir rūkinimas

 

Šis maisto gaminimo būdas lauko rūkykloje – mūsų mėgstamiausias, kadangi jo rezultatai labiausiai stulbina. Malonumo suteikia ir lėtai kepant augantis nekantrumas. Niekas neprilygsta lėtai ir žemoje temperatūroje pagamintų mėsų sultingumui bei skoniui. Šiam būdui reikia šiek tiek daugiau laiko nei kitiems, bet rezultatai jūsų nenuvils. Norint rūkinti ir netiesiogiai kepti Big Green Egg lauko rūkykloje (kepsninėje) reikalingas convEGGtor™ – trikojis keraminis padas, atskiriantis anglis ir maistą. Taip užtikrinsite vienodą temperatūrą, maisto nereikės sukti, be to, jis kaskart tolygiai iškeps. Uždėkite convEGGtor™ kojelėmis į viršų ant degimo žiedo. Kepimo grotelės dedamos tiesiai ant plokščių laikiklio. Naudojant laikiklį taip pat atsiranda vietos vonelei, kuri surinks kepimo metu išsiskyrusias mėsos sultis. Jei gaminate maistą žemoje temperatūroje, galite uždegti labai mažai anglių, kurios kelias valandas pamažu degs visoje ugniadėžėje. Nėra reikalo degti didelio kiekio anglių. Lauko rūkyklos veiks puikiai ir su mažu kiekiu anglių.

 

Turint keraminę kepsninę Big Green Egg tokie prietaisai kaip lauko rūkyklos tampa nebereikalingi. Kam turėti vieną funkciją atliekantį daiktą, jei galima džiaugtis universaliu maisto gaminimo prietaisu, kuriame galima pritaikyti ne tik karštą rūkymą, bet ir kitus gaminimo būdus?

Su keramine kepsnine norint mėgautis malonaus dūmų aromato įsigėrusiais patiekalais neprireiks daug pastangų. Galima sakyti, kad kepsninė visą darbą padarys už Jus. Visų pirma, dėl pažangios keramikos ji puikiai išlaiko karštį. Todėl temperatūra ilgą laiką išliks nepakitusi. Juk būtent to ir reikia užsimanius karšto rūkymo patiekalų. Antra, temperatūrą kepsninėje labai lengva reguliuoti laipsnio tikslumu. Tad aplink kepsninę nereikės šokinėti. Pakaks ją įkurti, įkaitinti iki pageidaujamos nedidelės temperatūros ir įdėjus rūkinamą patiekalą palaukti. Žinoma, laukti gali tekti netrumpai, bet kantrybė atsipirks vos paragavus valgio. Ar jau jaučiate ore tvyrantį malonų aromatą?

Karštai rūkinti galima pačius įvairiausius ingredientus. Pradedant nuo klasikinių barbekiu patiekalų, pvz., jautienos kumpio, kiaulienos sprandinės ir šonkauliukų, ir baigiant įvairiomis žuvimis: upėtakiais, lašišomis, skumbrėmis. Taip pat gardu karštai rūkyta paukštiena ir žvėriena. Šitaip paruošti galima net daržoves – įgavusios nosį kutenančio dūmų aromato jos puikiai papildys pagrindinius patiekalus, sriubas arba troškinius.

Kad rūkinant kiekvienas ingredientas atsiskleistų geriausiomis skonio ir aromato natomis, rekomenduojame atidžiai pasirinkti rūkinimui skirtą medieną. Siūlome platų medienos skiedrų, kaladėlių ir lentų pasirinkimą. Kiekviena mediena pasižymi vis kitomis skonio savybėmis. Vienos yra aštresnės, kitos – subtilesnės. Pateikiame sąrašą medienų, jų savybių ir geriausiai derančių ingredientų. O kad būtų lengviau išsirinkti, vadovaukitės paprasta taisykle: subtilaus skonio ingredientams rūkinti geriausia naudoti švelnaus aromato medieną; ir atvirkščiai.

 

 VIDEO: netiesioginis kepimas ir rūkinimas

 

viedo-image









HICKORY (KARIJA)

Aitri, dūmų kvapo, ryški ir sodri; suteikia stiprų aromatą, naudoti nedaug.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; antiena; aviena; žvėriena; kumpis, šoninė, dešrelės; kepsniai; šonkauliukai; kiaukutiniai; žuvis.

CHERRY (VYŠNIA)

Švelni, vaisinė; maistui suteikia rausvą spalvą, tai viena populiariausių medienų rūkinimui.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; antiena; aviena; žvėriena; kumpis, šoninė, dešrelės; kepsniai; šonkauliukai; žuvis; daržovės.

PECAN (PEKANINĖ KARIJA)

Švelnaus riešutinio aromato; paukštienos odelė taps tamsiai rudos spalvos.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; laukiniai paukščiai.

APPLE (OBELIS)

Švelnaus aromato su subtiliu saldumu; paukštienos odelė taps tamsiai rudos spalvos.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; antiena; aviena; žvėriena; kumpis, šoninė, dešrelės; kepsniai; žuvis; daržovės.

 


 

Ruošiantis rūkinti svarbi ne tik medienos rūšis, bet ir tipas. Pasirinkus skiedras rekomenduojama jas pirma pamirkyti vandenyje, kad išdėliotos ant įkaitusių anglių neužsiliepsnotų ir išskirtų daugiau dūmų. Tačiau derėtų nepamiršti, kad į kepsninę įdėjus išmirkytų skiedrų temperatūra neišvengiamai nukris. Tuo tarpu kaladėlių mirkyti nereikia – jos pakankamai stambios ir taip lengvai neužsidegs, o ir temperatūra kepsninėje nebus labai aukšta. O štai lentą išmirkyti reikia, nes naudojant ją kepsninėje reikia palaikyti aukštesnę temperatūrą. Tiesiog valandai panardinkite lentą į vandenį, o atėjus metui rūkinti ant jos uždėkite pasirinktą ingredientą, pvz., žuvies filė.

Beje, karštam rūkinimui galite naudoti ir šieną, tačiau jį prieš dedant į kepsninę būtina išmirkyti.

Jei jau susiviliojote Big Green Egg kepsninę paversti lauko rūkykla, mūsų svetainėje rasite daug informacijos apie šį gaminimo būdą ir receptų su išsamiais paaiškinimais, kaip ir ką rūkinti. Tačiau nebijokite eksperimentuoti – tik Jūs patys žinote, kokie skonio ir aromato deriniai labiausiai patinka. O rezultatais nepamirškite pasidalyti su kitais gurmanais.

close