Big Green Egg sėkmės paslaptis

Nuo pat tada, kai 2002 m. Roterdamo uoste buvo iškrautas pirmas Big Green Egg kepsninių konteineris, jos pamažu užkariavo Europą. Dabar tikri maisto mylėtojai negali apsieiti be tokios kepsninės. Šios unikalios ‘kamado’ molinės krosnies pagrindu sukurtos kepsninės istorija prasidėjo prieš kelis tūkstančius metų …

 

Big Green Egg istorija papasakojo Ed Fisher, Big Green Egg įkūrėjas.

 

 

UNIVERSALUS MAISTO GAMINIMO PRIETAISAS

 

 

„Šeštajame XX a. dešimtmetyje buvau karinio jūrų laivyno leitenantas, tarnavau Japonijoje, – pradėjo pasakoti Ed Fisher (g. 1934). – Ten susipažinau su pachinko žaidimų aparatais ir kamado indais. Kaip ir kiti karininkai, įvertinau šių prietaisų potencialą ir grįžęs į tėvynę ėmiau juos importuoti ir pardavinėti. Dar vienas neišdildomą įspūdį palikęs dalykas – skonis patiekalų, pagamintų kamado. Kamado kepsninės buvo sukurti senų molinių indų, naudotų daugiau nei 3000 metų, pagrindu. XX a. pr. šiems indams buvo pritaikyti dangčiai, ir japonai juose pradėjo virti ryžius. Tačiau mes, įkvėpti amerikietiškos barbekiu kultūros, ant indo uždėjome groteles, kad galėtume rūkinti produktus ir kepti sultingus kepsnius. Taip ryžių virtuvas tapo universaliu maisto gaminimo prietaisu.

 

 

IŠSKIRTINĖ SPALVA

 

 

Ed pasakoja: „Kai 1974 m. Atlantoje atidariau parduotuvę, iš pradžių didžiausią dėmesį skyrėme pachinko aparatams. Mūsų pirkėjų nežavėjo moliniai indai, kuriuos importavau iš Taivano ir Japonijos. Žmonėms nepatiko ir pats žodis kamado, japoniškai reiškiantis tam tikrą viryklę. Reikėjo patrauklesnio pavadinimo, be to, norėjau, kad visi kamado būtų vienos lengvai atpažįstamos spalvos. Galiausiai išsirinkau žalią, o kadangi prietaisas buvo didelis ir kiaušinio pavidalo, gimė prekės ženklas Big Green Egg (liet. didelis žalias kiaušinis)! Kad parodyčiau žmonėms, koks skanus ir sultingas būna Big Green Egg iškeptas maistas, priešais parduotuvę pastačiau kepsninę, kurioje kepdavau, pavyzdžiui, vištų sparnelius, ir vaišindavau žmones. Tai sužadino žmonių smalsumą, o paragavę gardžių Big Green Egg kepsninėje pagamintų patiekalų jie įsitikino pridėtine prietaiso verte.“

 

 

GERIAUSIA KAMADO PASAULYJE

 

 

„Pardavimo apimtis didėjo, – tęsia Ed. – Bet man nepatiko tuo metu importuojamų EGG kepsninių kokybė. Molis buvo labai trapus, gabenami prietaisai dažnai suduždavo, o įkaitinti daugiau nei iki 200 °C imdavo skilinėti. Net prekiavome medžiagomis jiems remontuoti. Atsižvelgiant į mano ir pirkėjų patirtį dizainas buvo pamažu pakeistas. Vienu metu supratome, jog temperatūrą lengviau reguliuoti, jei naudojami ne briketai, o kokybiškos anglys. Ir šiuo metu griežtai rekomenduojame nenaudoti briketų. Įdėjome į Big Green Egg termometrą ir dairėmės geresnės medžiagos nei molis, siekdami sukurti geriausią kamado kepsninę pasaulyje.“

 

 

IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS KERAMIKA

 

 

„Dešimtojo dešimtmečio viduryje pradėjome bendradarbiauti su itin modernia gamykla Meksikoje, – tęsia Ed. – Ši šalis garsėja įspūdinga keramikos istorija, išskirtiniais gamybos būdais ir meistriškumu šioje srityje. Nuo to laiko Big Green Egg kepsninės gaminamos tik iš išskirtinės kokybės keramikos, pasitelkiant NASA išvystytą technologiją. Tokią keramiką galima įkaitinti mažiausiai 100.000 kartų, ir jos kokybė nenukentės. Negana to, keramika buvo padengta tvirta apsaugine porceliano glazūra. Nuo to laiko išskirtinė žalia spalva nebluko ir nekito, nors anksčiau, ypač atšiauriomis oro sąlygomis, taip nutikdavo.“

 

 

 

 

DAŽNAI KOPIJUOJAMA, BET NEPRILYGSTAMA

 

 

„Sukūrėme išskirtinį maisto gaminimo prietaisą, kuris daugeliu atžvilgių buvo ne tik tvirtesnis, bet ir patvaresnis. Gebėjimas išlaikyti kaitrą buvo ir tebėra neprilygstamas. Tokiai kepsninei (griliui) pakanka kur kas mažiau anglių, o temperatūra EGG viduje tapo stabilesnė, jos neveikia lauko temperatūra. Be to, tokias EGG kepsnines galima nesunkiai įkaitinti iki 350 °C, taigi, jos tapo dar universalesnės nei anksčiau. Pasiekiau savo tikslą! Reikia paminėti, kad Big Green Egg dažnai kopijuojama, bet neprilygstama. Big Green Egg yra kamado kepsninė, bet ne kiekviena kamado yra Big Green Egg ir mes tuo nepaprastai didžiuojamės!“ – taria Ed Fisher, baigdamas savo sėkmės istoriją, atskleidžiančią, kodėl Big Green Egg taip visų mylima ir kaip ši kepsninė pamažu užkariavo pasaulį.

 

 

Big Green Egg gyvenimo būdas

 

 

Siekiant (visada) patenkinti visų norus Big Green Egg prekės ženklas nuolat tobulinamas. Naudojamos medžiagos nuolat tikrinamos ir lyginamos su naujai rinkoje atsiradusiomis medžiagomis. Kasmet plečiamas kepsninių priedų pasirinkimas, siekiant dar labiau praturtinti Big Green Egg gyvenimo būdą. Po to, kai dešimtojo dešimtmečio viduryje buvo pristatyti šiuolaikiški keraminiai modeliai Mini, Small, Medium ir Large, laikui bėgant buvo pristatyti dar trys dydžiai: XLarge (2005), XXLarge (2013) ir MiniMax (2014). Taip pasielgta reaguojant į pirkėjų prašymus. Dabar yra kamado kepsninės modelių, tinkamų visiems.

 

 

Nuo kamado iki Big Green Egg

 

 

Kelias nuo kamado iki šiuolaikinės Big Green Egg kepsninės aiškiai pavaizduotas Big Green Egg muziejuje Atlantoje. Čia eksponuojamos pirmosios versijos, prototipai ir dabartinės EGG kepsninės – taip pasakojama šio ypatingo maisto gaminimo prietaiso istorija. Iš pradžių importuotos molinės kamado buvo įvairių spalvų, priklausomai nuo regiono, kuriame buvo pagamintos. Šiuolaikinės keraminės Big Green Egg kepsninės yra žalios, išskyrus kelias mėlynas kepsnines, pagamintas šio šimtmečio pradžioje, ir bandomąjį vario spalvos modelį, kuriuo galima pasigėrėti muziejuje, bet į rinką jis taip ir nepateko.

 

 

Kamado palikimas

 

 

Šiandien apie kamado tipo maisto gaminimo prietaisus žino bene visas pasaulis. Šių senovinių molinių indų pagrindu sukurti  Big Green Egg griliai ir kepsninės netruko užkariauti tikrų barbecue patiekalų mėgėjų širdis. Kepimo ant grotelių ekspertai žino: kamado indų įkvėptuose  Big Green Egg prietaisuose iškeptas maistas nepaprastai sultingas ir kvapnus. Kartą jo paragavus, sunku pamiršti. Negana to, tokie prietaisai išsiskiria lengva temperatūros kontrole, ekonomiškumu ir, žinoma, dailia išvaizda. Big Green Egg gaminamos keraminės kepsninės – išskirtinės kokybės ir ilgaamžiškumo derinys. Jose susijungia laiko patikrintos praeities tradicijos ir pažangios ateities technologijos. Šių kepsninių kaina atspindi aukštą naudojamų medžiagų kokybę ir modernius gamybos procesus, kuriuos tobulinant sugaišta nesuskaičiuojama daugybė darbo valandų.

Neprilygstamųjų kamado indų įkvėpti Big Green Egg griliai pirkėjus žavi patvarumu ir universalumu. Štai net kompaktiškoji MINI dydžio kepsninė gali nustebinti kone neribotomis kulinarinėmis galimybėmis, atsiveriančiomis čia pat, namų virtuvėje arba terasoje. Visų geriausia tai, kad tokią kompaktišką kepsninę lengva gabenti iš vienos vietos į kitą, todėl ji gali prisitaikyti net prie aktyviausio gyvenimo būdo. Šiuolaikiška išskirtinio dizaino Big Green Egg kamado keraminė kepsninė – tradicinio indo palikimas ir nuolatinės pažangos atspindys. Joks BBQ vakarėlis neapsieis be šio charakteringa žalia spalva besipuikuojančio maisto gaminimo prietaiso! Tradicijų sukurta ir pažangos ištobulinta kepsninė taps visų susibūrimų ašimi, Jūsų kulinarinių eksperimentų liudytoja ir ištikimiausia pagalbininke.

 


Big Green Egg®, EGG®, EGGcessories®, MiniMax™, Mates™, Nest™ ir convEGGtor™ yra Big Green Egg Inc. prekių ženklai arba registruoti prekių ženklai. 

close