Savaime suprantama, skaniausius jautienos šonkauliukus išsikepsite tik Big Green Egg kepsninėje. Tai klasikinis amerikietiškas patiekalas, ilgą laiką gaminamas žemoje temperatūroje. Šonkauliukai marinuojami, todėl įgauna gražią spalvą. Marinatas paruošiamas iš vakaro. Gaminimo dieną prieš įkurdami kamado kepsninę daugmaž 2 val. palaikykite mėsą įtrynę prieskoniais.
GAMINIMO BŪDAS: RŪKINIMAS, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
VIRTUVĖ: AMERIKIEČIŲ
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 35 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 360 MIN.
IŠ VISO: 395 MIN.
IŠEIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
JAUTIENOS ŠONKAULIUKAI
1 šonkaulių lankas su 4 kaulais
50 g prieskonių mišinio (žr. ingredientus)
2 v. š. sviesto
20 ml salyklinio viskio
MARINATAS
80 g rausvosios druskos
1 čiobrelio šakelė
1 rozmarino šakelė
½ česnako galvutės
6 juodieji pipirai
6 kadagio uogos
6 gvazdikėliai
1 gabalėlis muskato riešuto luobelės
PRIESKONIŲ MIŠINYS BE DRUSKOS
75 g juodųjų pipirų grūdelių
75 g garstyčių sėklų
50 g pankolių sėklų
50 g kuminų
50 g masalos
75 g vengriškos paprikos (maltos saldžiosios paprikos)
25 g muskatų
10 kardamono ankščių
APTEPUI
2 česnako skiltelės
2 a. š. tarkuoto imbiero
4 v. š. rudojo cukraus
2 v. š. pomidorų tyrės
2 v. š. kečupo
2 v. š. sojų padažo
2 v. š. Vusterio padažo
4 v. š. klevų sirupo
6 v. š. kriaušių sulčių
1 v. š. obuolių acto
DARŽOVĖS
2 porai
Priedai:
Vyšnios skiedros
Pekaninės karijos skiedros
convEGGtor
Dvigubas įsmeigiamas termometras
Ketaus grotelės
PASIRUOŠIMAS
IŠ VAKARO
1. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus ingredientus užvirinkite 1 litre vandens. Išjunkite kaitrą ir leiskite marinatui visiškai atvėsti.
2. Nuo kaulėtosios šonkaulių lanko pusės pašalinkite kietą membraną. Tai padarysite tarp membranos ir mėsos įkišę peilio smaigalį ir pamažu pjaudami, kol membrana atsipalaiduos. Tuomet galėsite ją nulupti. Paruoštus šonkauliukus panardinkite į atvėsusį marinatą (mėsa turi būti visiškai apsemta) ir įdėkite į šaldytuvą 12 valandų.
3. Tuo tarpu kavos malūnėlyje smulkiai sumalkite prieskonius mišiniui. Persijokite gautą mišinį ir pasverkite 50 gramų. Likusio mišinio šiam receptui neprireiks, bet jį galite pasilikti kitam kartui.
GAMINIMO DIENĄ
1. Išimkite šonkauliukus iš marinato ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įtrinkite mėsą prieskonių mišiniu ir palaikykite šaldytuve dar 2 valandas.
GAMINIMAS
1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 100 °C.
2. Ant žioruojančių anglių išdėliokite saują vyšnios skiedrų ir saują pekaninės karijos skiedrų. Į kepsninę įdėkite convEGGtor arba, jei turite, convEGGtor krepšelį ir 2 pusapvalius convEGGtor akmenis. Įdėkite į kepsninę groteles, o ant jų uždėkite šonkauliukus. Į mėsą įsmeikite termometro daviklį ir uždarykite Big Green Egg dangtį. Nustatykite, kad temperatūra mėsos viduje turėtų būti 70 °C, ir laukite, kol temperatūra pasieks nustatytą ribą.
3. Temperatūrai mėsos viduje pakilus iki 70 °C išimkite šonkauliukus iš kepsninės. Suvyniokite mėsą į aliuminio foliją drauge su sviestu ir viskiu ir vėl įdėkite į kepsninę. Mėsa dar ilgą laiką išlaikys vidinę temperatūrą. Kepkite šonkauliukus, kol mėsos temperatūra pasieks 90–95 °C.
4. Temperatūrai mėsos viduje pakilus iki nurodytosios, išimkite šonkauliukus iš Big Green Egg ir pusvalandį palaikykite folijoje. Tuo tarpu paruoškite aptepą: nulupkite ir sukapokite česnako skilteles ir sumaišykite su kitais ingredientais. Kaitinkite viską ant nedidelės kaitros, kol tūrio sumažės trečdaliu.
5. Išimkite iš Big Green Egg groteles ir convEGGtor. Įdėkite ketaus groteles. ConvEGGtor palikite kepsninėje. Įkaitinkite kepsninę iki 180 °C.
6. Nuvyniokite aliuminio foliją ir aptepkite šonkauliukus aptepu. Uždėkite šonkaulių lanką ant grotelių kaulais į apačią (arba į ketaus keptuvę, jei naudojate ją) ir uždarykite Big Green Egg dangtį. Kepinkite mėsą apie 30 min., kol karamelizuosis. Tuo tarpu nuplaukite porus ir abu padalykite į 2 vienodas dalis, kad turėtumėte 4 porų gabalėlius. Išdėliokite juos greta šonkauliukų ir kepinkite apie 20 min. Išorė apskrus, o šerdis suminkštės.
7. Išimkite mėsą ir porus iš Big Green Egg kepsninės. Supjaustykite šonkauliukus į 4 dalis. Porų šerdis išspauskite iš apkepusios žievelės ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite su Big Green Egg kepsninėje keptais šonkauliukais.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu