Yra klasikinių patiekalų, kuriuos tiesiog privalote pasigaminti savo Big Green Egg. Vienas tokių yra jautienos kumpio kepsnys, arba kitaip – „Picanha”. Kepsnį pagaminti nesudėtinga, tad jis puikiai tinka tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems EGG gerbėjams. Pirma mėsą lėtai kepate netiesioginėje kaitroje, o po to trumpai apkepate ant grotelių. Riebalų sluoksnis kumpiui suteikia daug papildomo skonio, tad prieš gamindami jokiais būdais jo nenupjaukite! Taigi, kada šį ypatingą mėsos gabalą įtrauksite į meniu?
GAMINIMO BŪDAS: GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE, GRILIUS
SUDĖTINGUMAS: LENGVAS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 15 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 80 MIN.
IŠ VISO: 95 MIN.
IŠEIS: 6 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Kumpis
1 jautienos kumpis („Picanha”), maždaug 1,2 kg svorio
2 šviežio česnako skiltelės
1 čiobrelio šakelė
1 rozmarino šakelė
1 v.š. alyvuogių aliejaus
jūros druskos
Reikalingi priedai:
convEGGtor laikiklis
Vienkartinis skysčių surinkimo indas
Nerūdijančio plieno grotelės
Dvigubas nuotolinis termometras
Ketaus grotelės
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Big Green Egg uždekite anglis ir ant nerūdijančio plieno grotelių uždėję convEGGtor laikiklį ir vienkartinį skysčių surinkimo indą įkaitinkite iki 140 °C.
2. Per tą laiką ant jautienos kumpio riebalų sluoksnio padarykite kryžminius įpjovimus. Nulupkite česnaką, skilteles sutraiškykite ir smulkiai supjaustykite. Nuo šakelių nuplėšykite čiobrelių lapelius, rozmarino spygliukus ir smulkiai supjaustykite.
3. Kumpį įtrinkite alyvuogių aliejumi, česnaku ir žolelėmis. Pabarstykite jūros druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
GAMINIMAS
1. Kumpį riebalų sluoksniu į viršų dėkite ant grotelių. Dvigubo nuotolinio termometro smaigalį įbeskite į mėsos vidurį ir uždenkite EGG dangtį. Vidaus temperatūrą nustatykite 48°C ir kumpį kepkite apie 60 min., kol jis pasieks šią temperatūrą.
2. Išimkite kumpį iš EGG. Lengvai uždenkite mėsą aliuminio folija ir palikite pastovėti. Per tą laiką galite išsikepti daržoves, kurias planuojate patiekti kartu. Po to iš EGG išimkite groteles, skysčių surinkimo talpą ir convEGGtor laikiklį. Į EGG įdėkite ketaus groteles ir įkaitinkite iki 200°C temperatūros.
3. Ant grotelių riebalų sluoksniu į apačią dėkite kumpį ir kepkite, kol apskrus ir taps traškiu – apie 2-3 minutes. Kepdami vis judinkite, kadangi riebalai gali sukelti liepsnas, taip pat trumpai apkepkite ir mėsos šonus.
4. „Picanha” kepsnį nuimkite nuo EGG ir prieš pjaustydami uždenkite aliuminio folija bei leiskite pastovėti apie 10 min.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu