Rikotos blynai su keptais smidrais ir ančiuvių užpilu
Pagrindinis patiekalas
Avies kumpis su žolelių plutele ir vokelyje keptomis daržovėmis
Desertas
Filo tešlos pyragas su džiovintomis spanguolėmis, moliūgų sėklomis, medumi ir keptomis braškėmis
INGREDIENTAI
4 porcijos (kumpio ir pyrago pakaks 6-8)
Rikotos blynai su keptais smidrais ir ančiuvių užpilu
1 smidrų ryšulėlis (350 g)
1 v. š. alyvuogių aliejaus
Blynams:
2 kiaušiniai
50 g miltų
50 g rikotos
100 g tarkuoto parmezano
1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
Užpilui:
½ raudonojo svogūno
1 česnako skiltelė
5 konservuotų ančiuvių filė
50 g juodų itališkų alyvuogių
25 g nusunktų kaparėlių
5 petražolių šakelės
100 ml alyvuogių aliejaus
½ citrinos sultys
Avies kumpis su žolelių plutele ir vokelyje keptomis daržovėmis
2 kg avies kumpis
2 didelės česnako skiltelės
10 petražolių šakelių
400 g grietinės
100 g panko (arba duonos) džiūvėsėlių
100 g šviežių arba 20 g džiovintų briedžiukų
200 g šparaginių pupelių
300 g šviežių bulvių, nenuluptų
300 g pupų su ankštimis
300 g žirnelių su ankštimis
30 g sviesto
Filo tešlos pyragas su džiovintomis spanguolėmis, moliūgų sėklomis, medumi ir keptomis braškėmis
60 g sviesto
150 g medaus
300 g filo tešlos
150 g džiovintų spanguolių
150 g moliūgų sėklų
250 g šviežių braškių
½ v. š. saulėgrąžų aliejaus
25 g cukraus
50 ml raudonos degtinės
Glajus:
100 g cukraus pudros
20 ml apelsinų sulčių
PARUOŠIMAS
Rikotos blynai su keptais smidrais ir ančiuvių užpilu
1. Į Big Green Egg įdėkite ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Tuo tarpu nupjaukite sukietėjusius smidrų galus ir, jei reikia, storesnius stiebus išilgai perpjaukite per pusę. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir pagal skonį pabarstykite druska.
2. Paruoškite blynus: dubenyje išplakite kiaušinius ir sumaišykite su miltais. Įmaišykite rikotą ir parmezaną, pagardinkite druska bei pipirais. Užpilui nulupkite ir smulkiai sukapokite raudonąjį svogūną ir česnako skiltelę. Susmulkinkite ančiuvių filė, alyvuoges ir kaparėlius. petražolių lapelius nuskabykite nuo stiebų ir sukapokite.
3. Uždarę kepsninės dangtį įkaitinkite lygiąja puse į viršų įdėtas pusmėnulio formos ketaus groteles (arba dvi nedideles ketaus keptuves).
4. Ištepkite pusmėnulio formos ketaus groteles (arba keptuves) saulėgrąžų aliejumi ir pilkite po kaupiną šaukštą blynų tešlos. Blynus kepkite iš abiejų pusių kol apskrus. Tuo tarpu 5–8 min. pakepkite smidrus ant grotelių, bet neperkepkite. Smidrus vis pavartykite, kaskart uždarydami kepsninės dangtį.
5. Nukelkite blynus nuo pusmėnulio formos ketaus grotelių ir uždengę aliuminio folija laikykite šiltai. The Pit Mitt BBQ pirštine nukelkite nuo ketaus grotelių pusmėnulio formos groteles arba ketaus keptuves. Paruoškite užpilą: trečdalį alyvuogių aliejaus įkaitinkite nedidelėje ketaus keptuvėje, uždėtoje ant Big Green Egg grotelių, ir pakepinkite svogūną ir česnaką. Įmaišykite smulkintus ančiuvius, alyvuoges, kaparėlius, likusį alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
6. Nukelkite smidrus ir keptuvę nuo grotelių, į užpilą suberkite petražoles ir išmaišykite. Blynus ir smidrus išdėliokite lėkštės ir apšlakstykite užpilu.
Avies kumpis su žolelių plutele ir vokelyje keptomis daržovėmis
1. Į Big Green Egg įdėkite ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Avies kumpį pagardinkite druska ir pipirais, jais ištrinkite ir vietą, kur buvo kaulas. Nulupkite ir susmulkinkite česnako skilteles. Petražolių lapelius nuskabykite nuo stiebų ir sukapokite. Sumaišykite česnakus ir petražoles su grietine ir panko džiūvėsėliais. Tolygiai aptepkite gautu mišiniu avies kumpį.
2. Uždėkite kumpį storesne puse į apačią ant Big Green Egg grotelių. Uždarykite dangtį ir kepkite kelias minutes, kol mėsa dailiai apskrus. Nukelkite ją nuo grotelių, kėlikliu išimkite groteles iš kepsninės ir į vidų įdėkite convEGGtor laikiklį, o ant šio – stačiakampę skysčių surinkimo talpą. Vėl įdėkite groteles, ant jų uždėkite kumpį ir uždarykite dangtį. Įkaitinkite kepsninę iki 150 °C ir kepkite mėsą maždaug 1½ valandos, kol temperatūra kumpio viduje pasieks 54 °C.
3. Šviežius briedžiukus išilgai perpjaukite per pusę ir nuplaukite drungnu pasūdytu vandeniu. Nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu. Naudojate džiovintus briedžiukus? Pamirkykite juos šiltame vandenyje maždaug 30 min., nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tuo tarpu nulaužykite šparaginių galiukus ir supjaustykite jas šiaudeliais. Bulves nuplaukite. Bulves ir šparagines pupeles apvirkite atskiruose puoduose pasūdytame vandenyje ir nukoškite. Pupeles užpilkite šaltu vandeniu ir vėl nukoškite. Bulves atvėsinkite ir perpjaukite per pusę. Išlukštenkite pupas ir žirnius.
4. Ant darbastalio patieskite du didelius lakštus vaškinio popieriaus ir ant jų padalykite bulves, šparagines pupeles, pupas, žirnelius ir briedžiukus. Išdėliokite taip, kad daržovės atsidurtų per vidurį. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir išdėliokite ant daržovių. Apibarstykite druska ir užlankstykite popieriaus kraštus, kad išeitų sandarūs vokeliai.
5. Kai temperatūra mėsos viduje pasieks 54 °C, nukelkite kumpį nuo grotelių ir uždėkite vokelius su daržovėmis. Temperatūrą matuokite momentiniu skaitmeniniu termometru (taip pat galite naudoti dvigubą įsmeigiamą nuotolinį termometrą). Uždarykite EGG dangtį ir kepkite daržoves maždaug 10 min., kol mėsa pastovės.
6. Supjaustykite avies kumpį vienodais gabalėliais ir išdėliokite juos lėkštėse kartu su keptomis daržovėmis.
Filo tešlos pyragas su džiovintomis spanguolėmis, moliūgų sėklomis, medumi ir keptomis braškėmis
1. Į Big Green Egg įdėkite convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Ant viryklės nedidelėje keptuvėje išlydykite 50 g sviesto ir medų. Likusiu sviestu ištepkite negilią apvalią kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens).
2. Kepimo formą išklokite filo tešla taip, kad krašteliai liktų išsikišę. Aptepkite tešlą medaus ir sviesto mišiniu. Sumaišykite spanguoles ir moliūgų sėklas ir plonu sluoksniu (panaudodami maždaug dešimtadalį mišinio) apibarstykite tešlą. Ant viršaus uždėkite dar vieną filo tešlos lakštą, jį aptepkite medaus ir sviesto mišiniu ir apibarstykite plonu spanguolių ir moliūgų sėklų sluoksniu. Taip kartokite tol, kol baigsis filo tešla arba spanguolės ir moliūgų sėklos. Virš kraštų išsikišusią filo tešlą užlenkite ant paskutinio spanguolių ir moliūgų sėklų sluoksnio ir aptepkite medaus ir sviesto mišiniu.
3. Uždėkite kepimo formą su pyragu ant grotelių. Uždarykite EGG dangtį ir kepkite maždaug 30 minučių, kol pyragas iškeps ir parus. Tuo tarpu nuskabykite braškių kotelius. Uogas nuplaukite ir perpjaukite per pusę.
4. Pit Mitt BBQ pirštine nukelkite pyragą nuo grotelių. Išimkite groteles ir convEGGtor laikiklį, po to vėl įdėkite groteles. Ant jų uždėkite ketaus keptuvę ir joje atsargiai įkaitinkite saulėgrąžų aliejų. Sudėkite braškes ir kepkite maždaug 2 minutes. Apibarstykite cukrumi ir užpilkite degtine. Palaukite, kol skysčio beveik nebeliks ir, jei pyragas per daug atvėso, vėl jį pašildykite. Kaskart vis uždarykite dangtį.
5. Supjaustykite pyragą gabalėliais ir patiekite su šiltomis braškėmis.
© Big Green Egg Europe 2016, www.biggreenegg.eu