ELZASIETIŠKI PYRAGAI,
KEPTI BIG GREEN EGG KEPSNINĖJE

ELZASIETIŠKI PYRAGAI

Ar pagalvojus apie elzasietišką pyragą net seilė nutįsta? Šį pyragą labai lengva pagaminti ir iškepti Big Green Egg kepsninėje. Šiais laikais galima įsigyti kokybiškos mielinės tešlos pyrago pagrindui, be to, įdarui pakanka vos kelių ingredientų. Kad ir kokį elzasietiško pyrago variantą nuspręstumėte išbandyti, jį iškepti labai paprasta.

 

Kas tas elzasietiškas pyragas?

 

Šis patiekalas užsienio šalyse vadinamas flammkuchen arba tarte flambée. Tai klasikinis elzasietiškas patiekalas, kuriame dera traškus apskrudęs pagrindas ir gardūs įdaro ingredientai. Elzasietiškas pyragas gimė atsitiktinai – prireikus patikrinti malkomis kūrenamos duonkepės krosnies temperatūrą. Tuo metu nebuvo termometrų, todėl nuo duonos atlikusią tešlą plonai iškočiodavo ir pašaudavo į orkaitę. Jei praėjus tam tikram laikui tešla dailiai apskrusdavo ir tapdavo traški, bet neapdegdavo, tai būdavo ženklas, kad temperatūra tobulai tinka duonai kepti. Išmesti bandomąjį kepinį būdavo gaila, todėl jį papildydavo įdarais – taip gimė autentiškas regiono patiekalas.

 

Užkandis ar pagrindinis patiekalas

 

Daugiau nei prieš šimtą metų Elzase sukurtas patiekalas pamažu, bet užtikrintai užkariavo kitus regionus ir valstybes. Šiais laikais tai populiarus lengvas patiekalas, dažnai patiekiamas kaip užkandis prie gėrimų. Jei norite elzasietišką pyragą iškepti paprastai ir greitai, galite rinktis jau pagamintą mielinę tešlą, skirtą picai. Elzasietiški pyragai ir kiti mieliniai patiekalai tampa vis populiaresni, todėl nebereikia iš bėdos rinktis sluoksniuotos arba trupininės tešlos. Galima rinktis kokybišką mielinę picos tešlą ir laikyti šaldiklyje, o įdarui nebūtina naudoti tik klasikinio grietinės, svogūnų, šoninės ir sūrio derinio. Taigi, net jei neturite šių ingredientų namuose, vis tiek galite Big Green Egg kepsninėje išsikepti gardų elzasietišką pyragą.

 

Mėsa, žuvis, daržovės

 

Visai nesvarbu, kokio pyrago labiausiai norėtumėte: su mėsa ar žuvimi, vegetariško, o gal net desertinio. Galite rinktis bet kokį įdarą, nebūtina laikytis tradicinio derinio. Štai klasikinį elzasietišką pyragą su šonine galite papildyti raugintais kopūstais arba šoninę pakeisti dešros gabalėliais. Dar vienas gardus derinys – kumpis, džiovinti pomidorai ir gražgarstės. Arba žalieji smidrai, virtas kubeliais smulkintas kumpis ir svogūnai. Gardžiai dera rauginti kopūstai su lašiša arba tunas su wakame jūros dumbliais. Tiesiog prieš patiekdami apšlakstykite pyragą vasabiais pagardintu majonezu. Net jei nesate vegetaras, jus tikrai sužavės vegetariškas elzasietiškas pyragas su mocarela ir pomidorais arba ožkų pieno sūriu ir žolelėmis, patiektas su šlakeliu balzaminio acto.

 

Kiti elzasietiško pyrago variantai

 

Jei norite saldaus elzasietiško pyrago, į grietinę įmaišykite vanilės ekstrakto, o ant viršaus išdėliokite sezoninių vaisių ir uogų. Derinį papildykite tarkuotu šokoladu arba medumi. O gal norėtumėte pyrago su kriaušių gabalėliais ir šokoladu arba obuoliais ir cinamonu? Galimybės tiesiog beribės. Išmokę kepti elzasietiškus pyragus neabejotinai pradėsite eksperimentuoti ieškodami mėgstamiausio skonių derinio ir improvizuoti. Jei turite daržovių, mėsos, žuvies arba vaisių likučių, elzasietiškas pyragas – puikus pasirinkimas jiems sunaudoti. Kam juos išmesti, jei galima paversti gardžiu patiekalu?

Jei nekantraujate išsikepti elzasietišką pyragą, tikriausiai jau turite visus ingredientus, reikalingus šiems dviem pyragų receptams!

 

Autentiškas elzasietiškas pyragas

 

Ar kada nors namuose kepėte elzasietišką pyragą? Naudodami convEGGtor ir kepimo akmenį savo Big Green Egg kepsninę lengvai paversite mūrine krosnimi. O ji tobulai tinka elzasietiškiems pyragams kepti! Tešlą pyragui galite pasigaminti patys pagal šį receptą arba įsigyti jau pagamintos picai skirtos tešlos.

 

Elzasietiškas pyragas su laššia

 

Jei mėgstate elzasietiškus pyragus ir žuvį, būtinai išbandykite šį Big Green Egg kepsninėje kepto pyrago receptą. Jame grietinė, tradiciškai naudojama kepant elzasietišką pyragą, pagardinama raudonąja kario pasta. Tobulas pyragas, paskanintas lašiša, rausvaisiais svogūnais ir gražgarstėmis!

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 40 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 60 MIN.

IŠ VISO: 100 MIN.

KIEKIS: 6 PYRAGAI

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 40 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 60 MIN.

IŠ VISO: 100 MIN.

KIEKIS: 6 PYRAGAI

 

Ingredientai

 

Autentiškas elzasietiškas pyragas

PAGRINDAS

350 g (baltų) kietųjų kviečių miltų + stalviršiui pabarstyti

7 g sausų mielių

7 g druskos

210 ml vandens

2 v. š. saulėgrąžų aliejaus

ĮDARAS

2 rausvieji svogūnai

200 g grietinės

250 g šoninės bryzelių

100 g tarkuoto parmezano

Reikalingi priedai:

convEGGtor laikiklis

Kepimo akmuo

Aliumininė picos ližė

Picos peilis

Elzasietiškas pyragas su laššia

PAGRINDAS

350 g (baltų) kietųjų kviečių miltų + stalviršiui pabarstyti

7 g sausų mielių

7 g druskos

210 ml vandens

2 v. š. saulėgrąžų aliejaus

ĮDARAS

200 g lašišos filė

2 rausvieji svogūnai

6 laiškiniai svogūnai

200 g grietinės

2 v. š. raudonojo kario pastos

20 g gražgarsčių

Reikalingi priedai:

convEGGtor laikiklis

Kepimo akmuo

Aliumininė picos ližė

Picos peilis

 

GAMINIMAS

 

Autentiškas elzasietiškas pyragas

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

 

1. Visus pagrindui skirtus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą uždėję antgalį tešlai maišyti. Maišykite tešlą maždaug 15 min., kol ji taps vientisa ir elastinga.

2. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite 20 min. kambario temperatūroje.

3. Tuo tarpu uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 250 °C. Paruoškite įdarą. Nulupkite rausvuosius svogūnus ir supjaustykite ketvirčiais, po to – plonomis juostelėmis.

 

GAMINIMAS

 

1. Padalykite tešlą į 6 vienodas dalis ir iš jų suformuokite nedidelius rutuliukus. Pabarstykite stalviršį miltais ir vieną iš rutuliukų iškočiokite kuo ploniau.

2. Aptepkite tešlą šeštadaliu grietinės, palikdami maždaug 2 cm kraštelį. Ant viršaus išdėliokite šeštadalį svogūnų ir šoninės bryzelių ir užberkite kaupiną šaukštą parmezano.

3. Aliumininę picos ližę ir kepimo akmenį pabarstykite miltais. Naudodami picos ližę uždėkite elzasietišką pyragą ant kepimo akmens ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Kepkite pyragą maždaug 8 min., kol paruduos ir taps traškus. Tuo tarpu iškočiokite tešlą kitam pyragui ir ant jos išdėliokite įdarą.

4. Naudodami ližę ištraukite elzasietišką pyragą iš kepsninės ir picos peiliu supjaustykite gabalėliais. Lygiai taip pat iškepkite likusius pyragus.

 

Elzasietiškas pyragas su laššia

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

 

1. Visus pagrindui skirtus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą uždėję antgalį tešlai maišyti. Maišykite tešlą maždaug 15 min., kol ji taps vientisa ir elastinga.

2. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palaikykite 20 min. kambario temperatūroje.

3. Tuo tarpu uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 250 °C. Paruoškite įdarą. Nulupkite rausvuosius svogūnus ir supjaustykite ketvirčiais, po to – plonomis juostelėmis. Laiškinius svogūnus supjaustykite plonais žiedais, o grietinę sumaišykite su kario pasta.

 

GAMINIMAS

 

1. Padalykite tešlą į 6 vienodas dalis ir iš jų suformuokite nedidelius rutuliukus. Pabarstykite stalviršį miltais ir vieną iš rutuliukų iškočiokite kuo ploniau.

2. Aptepkite tešlą šeštadaliu grietinės, palikdami maždaug 2 cm kraštelį. Ant viršaus išdėliokite šeštadalį lašišos, rausvųjų svogūnų ir laiškinių svogūnų.

3. Aliumininę picos ližę ir kepimo akmenį pabarstykite miltais. Naudodami picos ližę uždėkite elzasietišką pyragą ant kepimo akmens ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Kepkite pyragą maždaug 8 min., kol paruduos ir taps traškus. Tuo tarpu iškočiokite tešlą kitam pyragui ir ant jos išdėliokite įdarą.

4. Naudodami ližę išimkite elzasietišką pyragą iš Big Green Egg kepsninės. Apibarstykite gražgarstėmis ir picos peiliu supjaustykite gabalėliais. Lygiai taip pat iškepkite likusius pyragus.

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

close