Pirmas žingsnis jau padarytas – jūsų sode, terasoje arba balkone puikuojasi universali Big Green Egg keraminė kepsninė. Nekantraujate ją išbandyti, jau planuojate skanias popietes su šeima ir linksmus pasisėdėjimus su draugais. O grilio receptų sąrašas pildomas nuo pat tada, kai apsisprendėte įsigyti kamado kepsninę. Tačiau kad grilis teiktų kuo didesnį pasitenkinimą, nepamirškite nusipirkti ir reikalingų įrankių. Trumpai aptarsime, kurie kepsninės įrankiai būtiniausi.
Kad būtų lengva ir patogu
Mėsos – ir daugumos kitų ingredientų – iš vienos pusės neiškepsi. Anksčiau ar vėliau prireiks kepsnį apversti, kad jis tolygiai iškeptų ir, žinoma, pasipuoštų apetitiškomis grotelių žymėmis. Kad tai padarytumėte lengvai, patogiai ir, svarbiausia, saugiai, būtina įsigyti patogias žnyples arba mentelę. Iš nerūdijančio plieno pagaminti įrankiai bus tvirti, atsparūs rūdims ir lengvi prižiūrėti. O silikonu dengtos žnyplės užtikrins, kad ingredientus suimsite tvirtai. Taigi, verčiamas sultingas jautienos kepsnys tikrai neišsprūs ant žemės – jūsų džiaugsmui ir aplink kepsninę besisukiojančio šunelio nusivylimui. Jei dažnai kepate didelius mėsos gabalus, apsvarstykite galimybę įsigyti specialų kabliuką jiems vartyti.
Atsargiai – karšta!
Grilius – dalykas karštas. Nors keraminės kamado kepsninės paviršius neįkaista, viduje esančios grotelės ir metalinės dalys būna tikrai karštos. Todėl rinkdamiesi būtiniausius įrankius kepsninei nepamirškite ir to, kas apsaugos nuo karščio. Geriausiai tam tinka įvairios pirštinės. Silikoninė pirštinė taps tikru skydu nuo anglių skleidžiamos kaitros, o medvilninė pirštinė su silikoniniais taškeliais tiks tiems, kurie visada nori jaustis tvirtai. Nepamirškite apsaugoti ir drabužių – būtinai pasiriškite stilingą žalią prijuostę!
Įrankiai gurmanams
Nors keraminė kepsninė-grilius – bene universaliausias maisto gaminimo prietaisas, kartais tam, kad išnaudotumėte visas jos galimybes, būtina turėti labai specializuotų įrankių. Paukštienos gerbėjai tikrai įvertins metalinius arba keraminius laikiklius kepamiems paukščiams užtupdyti. Vėrinukų mėgėjai neapsieis be bambukinių iešmelių (tik nepamirškite jų pamirkyti vandenyje!) arba lanksčių metalinių iešmų, kuriuos galima naudoti vėl ir vėl. Tiems, kurie barbekiu neįsivaizduoja be dūmais dvelkiančių šonkauliukų, būtina namie turėti specialias groteles. Jei dažnai skanaujate ant grotelių keptas kukurūzų burbuoles, įrankių arsenalą papildykite specialiais laikikliais.
Nepamainomi virtuvėje
Vis dėlto jei šis grilis jums pirmasis, pirmiausia apsirūpinkite tais įrankiais, kurie bus tiesiog nepamainomi virtuvėje – ir lauko, ir namų. Tvirtos, ilgaamžės virtuvinės žirklės ištikimai karpys ir virveles, ir paukštienos kaulus. Kokybiška pjaustymo lentelė iš tikmedžio pravers smulkinant pačius įvairiausius ingredientus, be to, gražiai atrodys virtuvėje. Matavimo šaukšteliai iš nerūdijančio plieno padės tiksliai sekti receptus. O vienkartinių skysčių surinkimo talpų atsargos pravers gaminant daugybę patiekalų – nuo jautienos šonkauliukų iki avienos kumpio arba visos vištos.
Laikui bėgant būtiniausių įrankių arsenalas tik gausės – juk kuo dažniau įkursite grilį, tuo daugiau patirties sukaupsite ir tuo labiau būsite linkę išbandyti net sudėtingiausius, specifinių įrankių reikalaujančius receptus.