Rytietiškos salotos su keptomis vištų šlaunelėmis, pagardintos krevečių ir kokosų padažu
Pagrindinis patiekalas
Jūrų karosai, kepti ant pekininio kopūsto, patiekti su basmati ryžiais ir keptais brokoliais
Desertas
Ant grotelių kepti mangai su imbiero ir kokosų sausainiais bei tirštuoju mangų kokteiliu
INGREDIENTAI, 4 porcijos
Rytietiškos salotos
4 vištų šlaunelės su oda (po 100 g)
1 česnako skiltelė
20 g imbiero šaknies
1 raudonoji aitrioji paprika
2 v. š. saulėgrąžų aliejaus
100 g saldžiųjų žirnelių
50 g kreivabudžių
2 laiškiniai svogūnai
20 kalendrų lapelių
8 mėtų lapelių
50 g pupelių ūglių
1 pekininis kopūstas
½ žaliosios citrinos sultys
½ v. š. sezamų aliejaus
Krevečių ir kokosų padažui:
1 raudonoji aitrioji paprika
20 g džiovintų krevečių
50 g tarkuoto kokoso
150 g palmių cukraus
50 ml sezamų aliejaus
50 ml žuvų padažo
3 žaliųjų citrinų sultys
Jūrų karosai
1 ekologiška citrina
1 raudonasis svogūnas
1 česnako skiltelė
2 jūrų karosai, išvalyti ir nuskusti
6 (tailandietiško) baziliko šakelės
12 kalendros šakelių
1 brokolis
200 ml kokosų grietinėlės
300 g basmati ryžių
1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1 mėtų šakelė
Kepti mangai
50 g cukruoto imbiero
150 g tarkuoto kokoso
150 g kondensuoto pieno
2 dideli prinokę mangai
100 ml imbierų sirupo
500 ml jogurto
½ raudonosios aitriosios paprikos
1 v. š. saulėgrąžų aliejaus
Priedai:
Ketaus grotelės
Pusmėnulio formos ketaus grotelės
Pit Mitt BBQ pirštinė
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
Rytietiškos salotos
Sudėkite vištų šlauneles į dubenį. Nulupkite ir sukapokite česnaką. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite imbierą. Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, nupjaukite kotelį, išimkite sėklas. Trečdalį aitriosios paprikos smulkiai sukapokite. Likusius du trečdalius supjaustykite plonomis juostelėmis (jas įdėkite į šaldytuvą). Česnaką, imbierą ir smulkiai sukapotą aitriąją papriką sumaišykite su 1 v. š. saulėgrąžų aliejaus ir šiuo mišiniu ištrinkite vištų šlauneles.
Pasiruoškite lakštą vaškinio popieriaus ir nuplaukite saldžiuosius žirnelius. Juos dar drėgnus išdėliokite ant vaškinio popieriaus, pagal skonį pagardinkite druska ir standžiai užlankstykite popierių, kad į vidų nepatektų oras.
Kreivabudes nuvalykite šepetėliu ir suplėšykite juostelėmis. Laiškinius svogūnus nuplaukite ir supjaustykite plonomis juostelėmis, o kalendrų bei mėtų lapelius suplėšykite nedideliais gabalėliais. Visa tai sumaišykite su aitriosios paprikos juostelėmis ir pupelių ūgliais, kad išeitų salotos.
Nuplėškite išorinius pekininio kopūsto lapus, kol liks tik šerdis. Išorinius lapus panaudosite gamindami pagrindinį patiekalą.
Paruoškite krevečių ir kokosų padažą: aitriąją papriką perpjaukite per pusę, nupjaukite kotelį, išimkite sėklas ir smulkiai sukapokite. Džiovintas krevetes taip pat smulkiai sukapokite. Visus ingredientus, išskyrus smulkintas krevetes, uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Jūrų karosai
Citriną padalykite į penkias skilteles. Svogūną ir česnaką nulupkite. Svogūną supjaustykite žiedais, o česnaką – riekelėmis. Jūrų karosus iš vidinės pusės pagardinkite druska bei pipirais, į kiekvieną žuvį įdėkite po 2 citrinos skilteles, po lygiai svogūnų žiedų, česnako, bazilikų bei kalendrų šakelių.
Nupjaukite apatinę brokolio koto dalį ir susmulkinkite brokolį gabalėliais. Įdarytus jūrų karosus ir brokolį uždenkite ir atskirai laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Kepti mangai
Smulkiai sukapokite cukruotą imbierą. Jį ir tarkuotą kokosą įmaišykite į kondensuotą pieną. Imbiero ir kokosų mišinį bent 30 min. įdėkite į šaldytuvą.
Tuo tarpu nuplaukite mangus ir nupjaukite vaisių minkštimą iš abiejų pusių palei kauliuką, kad gautumėte keturis gabalėlius su žievele. Mangų minkštimą įpjaukite kryžmai, neužkliudydami žievelės. Nuo kauliukų nugrandykite likusį minkštimą. Pasistenkite nugrandyti kuo daugiau minkštimo. Jį kartu su 50 ml imbierų sirupo ir jogurtu sudėkite į maišiklį ir išplakite iki vientisos masės. Mango gabalėlius apvyniokite maistine plėvele, o kokteilį supilkite į indelį su dangteliu. Viską laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Nuo aitriosios paprikos nupjaukite kotelį, išimkite sėklas. Aitriąją papriką smulkiai sukapokite ir sumaišykite su likusiu imbierų sirupu.
PARUOŠIMAS
Rytietiškos salotos
Big Green Egg kepsninėje uždekite anglis ir įdėję ketaus groteles bei pusmėnulio formos ketaus groteles įkaitinkite kepsninę iki 180 ºC.
Pekininį kopūstą iš visų pusių aptepkite likusiu saulėgrąžų aliejumi ir pagal skonį pagardinkite druska. Kopūstą uždėkite ant ketaus grotelių ir kepkite maždaug 15 min., daržovę vis pavartydami, kad ji vienodai apskrustų. Kaskart apvertę kopūstą uždarykite EGG dangtį.
Paruoškite padažą: kapotą aitriąją papriką, tarkuotą kokosą, palmių cukrų ir sezamų sėklų aliejų sudėkite į ketaus keptuvę. Ją užkelkite ant pusmėnulio formos ketaus grotelių ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Įmaišykite kapotas krevetes, žuvų padažą ir žaliosios citrinos sultis. Pakaitinkite, kol skystis sutirštės ir taps panašus į sirupą.
Tuo tarpu vištų šlauneles odele į apačią išdėliokite ant pusmėnulio formos grotelių ir kepkite 8–10 min., kol odelė apskrus. Vištienos kepant vartyti nereikia.
Sudėkite vaškinio popieriaus vokus su saldžiaisiais žirneliais ant pusmėnulio formos grotelių ir kepkite maždaug 4 min. Vokai turėtų dailiai išsipūsti.
Vokus atsargiai praplėškite ir išsiskyrusį vandenį supilkite į salotas. Saldžiuosius žirnelius perpjaukite per pusę, įmaišykite į salotas ir šias apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir sezamų sėklų aliejumi.
Padažą, jei atvėso, trumpai pašildykite. Jei atvėsęs jis tapo per tirštas, įpilkite šlakelį vandens. Vištų šlauneles supjaustykite juostelėmis, o keptą pekino kopūstą – ketvirčiais. Salotas išdėliokite lėkštėse, kopūsto gabalėlius užpilkite padažu, kurio, jei reikia, patiekite greta.
Jūrų karosai
Popieriniu rankšluosčiu nuvalykite pusmėnulio formos groteles ir Pit Mitt BBQ pirštine išimkite jas iš EGG kepsninės. Pasistenkite, kad kepsninės viduje išliktų 180 ºC temperatūra.
Kokosų grietinėlę atskieskite 300 ml vandens ir supylę į prikaistuvį užvirinkite ant viryklės. Įmaišykite basmati ryžius ir likusią citrinos skiltelę. Prikaistuvį uždenkite dangčiu, sumažinkite karštį ir palikite pamažu burbuliuoti 10 min.
Pusę grotelių užklokite nuo užkandžio atlikusiais pekininio kopūsto lapais. Jūrų karosus išdėliokite ant kopūstų lapų, uždarykite EGG dangtį ir kepkite maždaug 20 min. Žuvies kepant vartyti nereikia. Apšlakstykite brokolio gabalėlius saulėgrąžų aliejumi ir pagal skonį pagardinkite druska. Likus 10 min. iki jūrų karosų kepimo pabaigos sudėkite brokolio gabalėlius ant EGG grotelių. Praėjus 5 min. juos apverskite.
10 min. pavirę basmati ryžius nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir į vidų įdėkite mėtos šakelę. Palaikykite ryžius dar 10 min. kambario temperatūroje, kol jūrų karosai ir brokolis iškeps.
Išimkite iš EGG kepsninės jūrų karosus ir brokolį. Nulupkite žuvų odą, šaukštu nuimkite filė nuo kaulų ir į kiekvieną lėkštę įdėkite po vieną filė. Patiekite su ryžiais, keptais brokoliais ir, jei norite, skiltele citrinos, ištrauktos iš žuvies.
Kepti mangai
Į kepsninę vėl įdėkite pusmėnulio formos ketaus groteles. Pasistenkite, kad viduje išliktų 180 ºC temperatūra.
Jei reikia, iš imbierų ir kokosų mišinio ledams skirstu šaukšteliu suformuokite nedidelius (maždaug 2 cm skersmens) rutuliukus. Visus suplokite, kad paruoštumėte sausainius. Pusmėnulio formos groteles vos vos patepkite saulėgrąžų aliejumi.
Imbierų ir kokosų sausainius išdėliokite ant pusmėnulio formos grotelių, o keturis mangų gabalėlius – ant ketaus grotelių. Sausainius kepkite kelias minutes, kol pagels iš abiejų pusių. Mangų gabalėlius kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol vaisiai įkais ir dailiai apskrus.
Tirštąjį kokteilį išimkite iš šaldytuvo ir supilstykite į keturias stiklines. Į kiekvieną lėkštę įdėkite po gabalėlį keptų mangų. Juos pagardinkite imbierų sirupo ir aitriosios paprikos mišiniu. Sausainius išdėliokite lėkštėse po lygiai ir patiekite su tirštuoju kokteiliu.
© Big Green Egg Europe 2016, www.biggreenegg.eu