Ar kada bandėte pasigaminti šonkauliukų su kola? Ne? Tuomet pabandykite! Nors kola atrodo saldi dėl pridėtinio cukraus, tačiau dėl žemo pH lygio, ji taip pat yra itin rūgšti. Šis rūgštingumas padeda suskaidyti mėsos baltymus, todėl mėsa tampa žymiai minkštesnė. Šiuo šonkauliukų receptu sugrįšime prie Big Green Egg šaknų Atlantoje, kuri yra laikoma ne tik Big Green Egg Inc., sukūrusios originaliąją šiuolaikinė kamado kepsninę, bet ir Coca-Cola gimtine. Šonkauliukus vyniosime ne į aliuminio foliją, bet į Butcher Paper kepimo popierių mėsai. Kadangi Butcher Paper kepimo popierius mėsai sulaiko drėgmę panašiai kaip aliuminio folija, šonkauliukai gausis skanūs ir sultingi. Tačiau skirtingai, nei aliuminio folija, popierius leidžia mėsai „kvėpuoti“, todėl jos paviršiuje susidaro traški plutelė.
GAMINIMO BŪDAS: RŪKYMAS, NETIESIOGINIS KEPIMAS, KLASIKINIS
VIRTUVĖ: AMERIKOS
SUDĖTINGUMAS: LENGVAS
PASIRUOŠIMO LAIKAS: 20 MINUČIŲ
GAMINIMO LAIKAS: 220 MINUČIŲ
IŠ VISO: 240 MINUČIŲ
KIEKIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
4 šonkaulių lankų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Pasirinkto barbekiu padažo
200 ml „Coca-Cola“ gėrimo
20 g nemaltų „Vadouvan“ prieskonių
10 g juodųjų pipirų grūdelių
15 kadagių uogų
20 žalių kardamono ankščių
12 gvazdikėlių
2 muskato kevalų
20 g garstyčių sėklų
8 g pankolių sėklų
20 g vengriškos paprikos
8 g „Madras“ kario miltelių
6 g malto imbiero
4 g maltų kumino sėklų
60 g smulkios jūros druskos
30 g itin smulkaus rudojo cukraus
Reikalingi priedai:
Karijos medienos kaladėlės
Obels medienos kaladėlės
convEGGtor laikiklis
Stačiakampė surinkimo talpa
Nerūdijančio plieno grotelės
Grotelės šonkauliukams ir mėsai
Butcher Paper kepimo popierius mėsai
PASIRUOŠIMAS
1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įkaitinkite iki 160 °C. Tuo tarpu, pasigaminkite mišinį, kuriuo įtrinsite mėsą, smulkiai prieskonių malūnėliu sumaldami arba grūstuvėje sugrūsdami „Vadouvan“ prieskonius, pipirų grūdelius, kadagių uogas, kardamono ankštis, gvazdikėlius, muskato kevalus bei garstyčių ir pankolių sėklas. Sumaišykite visus mėsos įtrinimui skirtus ingredientus.
2. Nulupkite šonkauliukų apatinėje (įdubusioje) pusėje esančią plėvelę, po ja užkišdami arbatinio šaukštelio iškiliąją pusę ir atsargiai ją atskirdami nuo šonkauliukų mėsos. Tinkamai užkišus šaukštelį, visą plėvelę galima nulupti vienu metu.
3. Ištrinkite abi šonkauliukų puses alyvuogių aliejumi. Apibarstykite mėsą puse prieskonių kiekio ir gerai įtrinkite. Likusią prieskonių dalį galite supilti į sandarų indelį kitam kartui.
GAMINIMAS
1. Padėkite 1 karijos medienos kaladėlę ir 1 obels medienos kaladėlę ant žaižaruojančių anglių. Į EGG kepsninę įstatykite convEGGtor laikiklį, o ant jo padėkite stačiakampę surinkimo talpą. Virš jos padėkite nerūdijančio plieno groteles , o ant jų pastatykite groteles šonkauliukams ir mėsai. Į pastarąsias groteles sudėkite šonkauliukus ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Taip temperatūra EGG kepsninėje sumažės apie 40 °C, kol bus pasiekta reikiama 120 °C temperatūra. Palaukite 90 minučių, kol šonkauliukai išsirūkys šioje temperatūroje.
2. Po 90 minučių pakelkite EGG kepsninės temperatūrą iki 160 °C ir šonkauliukus pakepkite dar apie 60 minučių. Pasitieskite 4 didelius Butcher Paper kepimo popieriaus mėsai lapus, kurie turi būti pakankamai dideli, kad į juos būtų galima suvynioti šonkauliukus.
3. Išimkite groteles su šonkauliukais iš EGG kepsninės ir aptepkite šonkauliukų abi puses barbekiu padažu. Ant kiekvieno popieriaus mėsai lapo padėkite po šonkauliuką įdubusia puse į viršų. Tuomet ant kiekvieno šonkauliuko užpilkite 50 mililitrų kolos ir suvyniokite į Butcher Paper kepimo popierių mėsai. Sudėkite suvyniotus šonkauliukus ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite apie 30 minučių.
4. Išimkite suvyniotus šonkauliukus iš EGG kepsninės ir pakelkite jos temperatūrą iki 190 °C. Atsargiai nuimkite Butcher Paper kepimo popierių mėsai, sudėkite šonkauliukus ant grotelių išgaubta puse į viršų ir vėl patepkite barbekiu padažu. Galiausiai, pakepkite šonkauliukus 10–15 minučių, dar du ar tris kartus aptepdami barbekiu padažu.
5. Išimkite šonkauliukus iš EGG kepsninės ir patiekite dideliame inde.
© Big Green Egg Europe