Pagrindinės barbekiu taisyklės
Big Green Egg žinoma ne tik dėl išskirtinio patiekalams suteikiamo skonio. Daugelis žmonių šią ypatingą kepsninę renkasi dėl kokybės, patikimumo ir universalumo. Joje galite ruošti begalę patiekalų – nuo troškinių ir šviežios duonos iki klasikinių barbekiu kepsnių.
Dauguma klasikinių barbekiu patiekalų gaminami ant grotelių. Prisiminkime pirmuosius grilius – tai tebuvo paprasti įrenginiai, kuriuose ant grotelių virš anglių buvo kepami įvairūs produktai, dažniausiai mėsa. Po to, kai Ed Fisher, Big Green Egg Inc. įkūrėjas, Japonijoje atrado kamado indus, įkvėptas amerikietiškos barbekiu kultūros jis molinį indą papildė grotelėmis. Taip sukūrė universalų prietaisą, tinkamą kepti ant grotelių, gruzdinti, virti, troškinti, rūkinti, kepti žemoje temperatūroje. Bėgant metams jis tobulino šį atradimą ir iš geriausių medžiagų sukūrė savitą prietaisą – taip atsirado šiuolaikinė Big Green Egg kepsninė.
Uždarytas dangtis
Kepant klasikinius barbekiu patiekalus Big Green Egg pranoksta kitas kepsnines. Juk gaminant maistą šioje kepsninėje reikia uždaryti dangtį. Taip produktai išlieka sultingesni ir nepridega, nes nulašėję riebalai neužsiliepsnoja. Kartais pravartu naudoti priedus. Vištienos pjausnius galima kepti naudojant convEGGtor laikiklį, kad mėsa išeitų dailiai apskrudusi. Kepant gardžiausius mėsainius tereikia taikyti klasikinį kepimo būdą, bet ir šį patiekalą galite pakeisti mėsos paplotėlį kuo nors įdarydami. Jautienos krūtininę geriausia kepti žemoje temperatūroje – tuomet šią užgaidžią išpjovą pavyks lengvai pagaminti. Krūtininė linkusi išsausėti, bet kepama EGG kepsninėje mėsa išliks minkšta ir sultinga. Su Big Green Egg galėsite lengvai ir išradingai pagaminti klasikinius barbekiu patiekalus, kurie visada bus skanūs!
Aitrūs vištų sparneliaiKrūtininė Mėsainiai su mangų įdaru
INGREDIENTAI
Aitrūs vištų sparneliai
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 20 min.
Gaminimo trukmė: 45 min.
2 kg vištų sparnelių
3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
balto barbekiu padažo
Prieskonių mišiniui:
1 v. š. maltų saldžiųjų paprikų
1 v. š. česnakų miltelių
½ v. š. svogūnų miltelių
½ a. š. maltų Kajeno paprikų
½ a. š. maltų kuminų
1 v. š. druskos
1 v. š. rudo cukraus
½ v. š. džiovintų čiobrelių
1 a. š. džiovintų aitriųjų paprikų griežinėlių
½ v. š. smulkiai tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
Barbekiu padažui:
100 ml kečupo
50 ml espreso
1 v. š. raudonojo vyno acto
1 v. š. žaliųjų citrinų sulčių
2 v. š. rudo cukraus
1 v. š. svogūnų miltelių
½ a. š. maltų Kajeno paprikų
¼ a. š. druskos
Priedai:
convEGGtor laikiklis
Ketaus prikaistuvis su šepetėliu
EGGmitt pirštinė
Krūtininė
Užteks maždaug 20 asmenų
Pasiruošimas iš anksto: 10 min. (papildomai 1 val. palaikyti)
Gaminimo trukmė: daugiau nei 8 val.
1 jautienos krūtininė, maždaug 5 kg svorio
Prieskonių mišiniui:
2 v. š. maltų saldžiųjų paprikų
1 v. š. maltų pankolių
1½ v. š. česnakų miltelių
½ v. š. maltų kuminų
1½ v. š. džiovintų čiobrelių
1½ v. š. džiovintų raudonėlių
1½ v. š. rudo cukraus
1½ v. š. juodųjų pipirų
1 v. š. smulkios jūros druskos
Priedai:
Pekaninės karijos skiedros
convEGGtor laikiklis
EGGmitt pirštinė
Dvigubas įsmeigiamas termometras
Mėsainiai su mangų įdaru
4 porcijos
Pasiruošimas iš anksto: 40 min.
Gaminimo trukmė: 30 min.
600 g maltos jautienos
1 kiaušinis
½ v. š. juodųjų pipirų
1 a. š. smulkios jūros druskos
alyvuogių aliejaus
1 pomidoras
2 marinuoti agurkėliai
½ raudonojo svogūno
4 mėsainių bandelės
įvairių salotų
4 riekės čederio
majonezo
kečupo arba barbekiu padažo
Įdarui:
1 sunokęs mangas
½ aitriosios paprikos
2 v. š. rudo cukraus
Priedai:
Stuff-A-Burger mėsainių presas
Ketaus grotelės
GAMINIMAS
Aitrūs vištų sparneliai
Įdėję convEGGtor laikiklį ir groteles uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įkaitinkite iki 210 °C. Iš nurodytų ingredientų paruoškite prieskonių mišinį.
Išdėliokite vištų sparnelius ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Kepkite sparnelius maždaug 20 min.
Apverskite sparnelius, uždarykite dangtį ir kepkite dar 20–25 min. Tuo tarpu ketaus prikaistuvyje sumaišykite barbekiu padažui skirtus ingredientus.
Likus 10 min. iki kepimo pabaigos uždėkite prikaistuvį ant EGG kepsninės grotelių ir uždarykite dangtį. Kaitinkite, kol ištirps cukrus. Tankiai maišykite. Likus maždaug 5 min. iki kepimo pabaigos aptepkite vištų sparnelius padažu iš abiejų pusių. Tai darydami užsimaukite EGGmitt pirštinę.
Išimkite vištų sparnelius iš EGG kepsninės. Dar kartą aptepkite barbekiu padažu ir patiekite su baltu barbekiu padažu.
Krūtininė
PASIRUOŠIMAS
Nupjaustykite nuo krūtininės kietas sausgysles ir nereikalingus riebalus. Paruoškite prieskonių mišinį.
Kruopščiai įtrinkite krūtininę prieskonių mišiniu ir bent 1 val. palaikykite kambario temperatūroje.
GAMINIMAS
Įmaišykite į anglis dvi saujas pekaninės karijos skiedrų. Uždekite anglis ir įdėję convEGGtor laikiklį įkaitinkite EGG kepsninę iki 135 °C.
Naudodami EGGmitt pirštinę pakelkite convEGGtor laikiklį ir užbarstykite ant rusenančių anglių saują pekaninės karijos skiedrų. Vėl įdėkite laikiklį ir groteles. Uždėkite krūtininę ant grotelių ir į mėsos vidurį įsmeikite termometrą. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir termometre nustatykite 85 °C temperatūrą. Kepkite krūtininę maždaug 8 val. 135 °C temperatūroje, kol temperatūra mėsos viduje pasieks pageidaujamą lygį. Gaminimo trukmė gali skirtis.
Kai temperatūra mėsos viduryje pasieks 85 °C, išimkite krūtininę iš Big Green Egg kepsninės. Uždenkite mėsą aliuminio folija ir įdėkite į šaltkrepšį. Prieš pjaustydami palaukite bent 30 min.
Mėsainiai su mangų įdaru
PASIRUOŠIMAS
Paruoškite įdarą – mangą nulupkite ir minkštimą nupjaustykite nuo kauliuko. Vaisių supjaustykite nedideliais kubeliais, o papriką – plonais žiedais. Viską kartu su cukrumi ir šlakeliu vandens sudėkite į prikaistuvį ir užkaiskite. Kaitinkite maždaug 20 min. Išjunkite kaitrą ir atvėsinkite įdarą. Smulkintą jautieną sumaišykite su kiaušiniu, juodaisiais pipirais ir jūros druska. Gautą mišinį padalykite į tris lygias dalis. Patepkite Stuff-A-Burger presą alyvuogių aliejumi. Preso apačią ir šoną išklokite maždaug dviem vienos jautienos porcijos trečdaliais. Į gautą įdubimą įdėkite kaupiną šaukštą įdaro. Apdėkite įdarą likusia jautienos porcija, kiek telpa į presą. Suslėkite viską, kad išeitų mėsos paplotėlis. Taip pat pagaminkite dar tris mėsos paplotėlius, juos uždengę laikykite šaldytuve.
GAMINIMAS
Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įdėję ketaus groteles įkaitinkite iki 220 °C. Tuo tarpu pomidorą ir agurkėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais žiedais.
Aptepkite mėsos paplotėlius alyvuogių aliejumi. Sudėkite juos ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug po 3–4 min. iš abiejų pusių. Tuo tarpu perpjaukite per pusę bandeles.
Išdėliokite bandelių puseles ant grotelių ir kepkite maždaug 30 sekundžių. Nukelkite bandeles ir mėsos paplotėlius nuo grotelių.
Ant apatinės bandelių dalies išdėliokite salotas, pomidoro bei agurkų griežinėlius ir svogūno žiedus. Pagal skonį pagardinkite majonezu. Ant viršaus uždėkite mėsos paplotėlį, riekę čederio ir kečupo arba mėgstamo barbekiu padažo. Viską uždenkite viršutine bandelės dalimi.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu