Šias gardžias avokadų salotas su smidrais ir ant kedro pliauskos keptais omarais galima iš anksto paruošti Big Green Egg kepsninėje. Salotos patiekiamos kambario temperatūros, todėl susirinkus svečiams pakaks tiesiog dailiai išdėlioti jas lėkštėse. Kamado kepsninėje pakepinti avokadai įgauna ryškesnio skonio.
GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS ANT GROTELIŲ, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 90 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 25 MIN.
IŠ VISO: 115 MIN.
IŠEIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
SULTINYS
150 g žieminių morkų
150 g pankolių
2 svogūnai
150 g porų
150 g salierų
15 baltųjų pipirų grūdelių
15 žalių kardamonų ankščių
OMARAI
2 kanadietiški omarai, po 500 g
1 v. š. alyvuogių aliejaus
SALOTOS
1 mažas brokolis
1 saldus obuolys, pvz. Jonagold
2 v. š. majonezo
1 žalioji citrina
1–2 cm šviežio imbiero šaknies
2 avokadai
1 v. š. alyvuogių aliejaus, papildomai ingredientams ir grotelėms patepti
GARNYRAS
8 žali smidrai
1 v. š. alyvuogių aliejaus
20 salikornijų šakelių
12 krapų šakelių
12 laiškinių česnakų laiškų
4 nedidelių nasturtų lapų
4 nasturtų žiedų
Reikalingi priedai:
Kedro pliauska
convEGGtor laikiklis
Ketaus grotelės
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Pradėkite ruošti sultinį – stambiai sukapokite daržoves. Sutraiškykite pipirų grūdelius ir kardamonų ankštis. Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą, užpilkite 4,5 l vandens ir užvirinkite. Po to sumažinkite kaitrą ir virkite 30 min.
2. Kedro pliauską pamirkykite vandenyje mažiausiai 30 min. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor ir ketaus groteles, įkaitinkite iki 190 °C. Avokadai, kepami netiesioginėje kaitroje, nepridegs.
3. Perkoškite sultinį per sietelį, vėl supilkite į puodą ir užvirinkite. Įdėkite į sultinį 1 omarą ir virkite 4 min. Išgriebkite omarą iš puodo ir išvirkite antrą omarą. Omarą reikia įdėti į verdantį sultinį, būtent todėl vienu metu reikia virti tik 1 omarą ir naudoti didelį puodą su pakankamu kiekiu skysčio. Pagal šį receptą omarai verdami trumpiau nei rekomenduojama (1 minutė 100 gramų svorio), nes jie vėliau bus apkepami ant grotelių. Apvirtus omarus atvėsinkite.
4. Paruoškite salotas. Užvirinkite puodą vandens ir paruoškite indą su lediniu vandeniu. Panardinkite brokolį į verdantį vandenį daugmaž 1 minutei. Nukoškite ir panardinkite į šaltą vandenį. Dar kartą gerai nukoškite brokolį. Nupjaustykite jo žiedynus.
5. Nulupkite obuolį ir pašalinkite sėklalizdžius. Obuolį supjaustykite mažais kubeliais ir drauge su majonezu sumaišykite su brokolio žiedynais. Žaliąją citriną perpjaukite per pusę ir jos sultis išspauskite ant obuolių ir brokolių mišinio. Imbierą nulupkite ir smulkiai sukapokite. Įmaišykite į obuolių ir brokolių salotas.
6. Nulaužykite omarų kojas ir žnyples, nusukite galvas. Kojas atidėkite vėlesniam laikui. Žnyples sutraiškykite ir išimkite mėsą. Mėsą iš žnyplių smulkiai sukapokite ir įmaišykite į obuolių ir brokolių salotas. Omarų uodegas palikite šarvuose.
7. Avokadus perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus. Nupjaustykite sukietėjusius smidrų galiukus. Avokadų minkštimą apibarstykite druska ir pipirais. Lygiai taip pat pagardinkite smidrus. Avokadus ir smidrus aptepkite alyvuogių aliejumi. Naudodami popierinį rankšluostį ištepkite groteles alyvuogių aliejumi. Avokadus (pjūvio vieta į apačią) ir smidrus išdėliokite ant grotelių ir kepkite 2–3 min. Po to avokadus pasukite ketvirtį rato, o smidrus apverskite ir kepkite dar 2–3 min. Kaskart uždarykite Big Green Egg dangtį.
8. Nukelkite avokadus ir smidrus nuo grotelių. Išimkite iš kepsninės groteles bei convEGGtor. Vėl įdėkite groteles ir įkaitinkite Big Green Egg iki 200 °C. Avokadų minkštimą išskobkite iš luobelių (jų neišmeskite!) ir sutrinkite šakute. Smidrus skersai perpjaukite per pusę ir apatinę dalį smulkiai sukapokite. Avokadus ir smulkintus smidrus įmaišykite į obuolių ir brokolių salotas, jas pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Paruoštas salotas sukrėskite į konditerinį maišelį.
9. Omarų uodegas ir kiautą aptepkite alyvuogių aliejumi ir išdėliokite ant išmirkytos kedro pliauskos. Ją uždėkite ant Big Green Egg grotelių. Omarų uodegas kepkite apie 5 min. Po to atvėsinkite, pašalinkite kiautą ir kiekvieną uodegą padalinkite į 2 lygias dalis. Pašalinkite virškinamąjį traktą. Visus ingredientus, įskaitant avokadų luobeles, uždenkite ir laikykite šaldytuve.
GAMINIMAS
1. Išimkite visus ingredientus iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje bent 15 min.
2. Avokadų luobeles pripildykite salotomis ir išlyginkite paviršių. Į visas lėkštes įdėkite po baltą servetėlę ir uždenkite jas sluoksniu ledukų; įdėjus servetėlę, ledukai neslidinės.
3. Į kiekvieną lėkštę įdėkite po salotomis įdarytą avokado luobelę, o ant viršaus uždėkite pusę omaro uodegos. Omarų kojas išdėliokite ant salotų ir į kiekvieną avokado puselę įsmeikite po 2 smidrų viršūnėles. Patiekite papuošę salikornijomis, krapais, laiškiniais česnakais, nasturtų lapais ir žiedais.
PATARIMAS
Taip pat galite ant pliauskos iškeptą omarą su avokadų salotomis patiekti dar šiltą.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu