Ingredientai
6–8 porcijos
2 kg avies kumpis
2 didelės česnako skiltelės
10 petražolių šakelių
400 g grietinės
100 g panko (arba duonos) džiūvėsėlių
100 g šviežių arba 20 g džiovintų briedžiukų
200 g šparaginių pupelių
300 g šviežių bulvių, nenuluptų
300 g pupų su ankštimis
300 g žirnelių su ankštimis
30 g sviesto
Priedai:
Ketaus grotelės
Ketaus grotelių kėliklis
convEGGtor laikiklis
Stačiakampė skysčių surinkimo talpa
Momentinis skaitmeninis termometras
GAMINIMAS
1. Į Big Green Egg įdėkite ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Avies kumpį pagardinkite druska ir pipirais, jais ištrinkite ir vietą, kur buvo kaulas. Nulupkite ir susmulkinkite česnako skilteles. Petražolių lapelius nuskabykite nuo stiebų ir sukapokite. Sumaišykite česnakus ir petražoles su grietine ir panko džiūvėsėliais. Tolygiai aptepkite gautu mišiniu avies kumpį.
2. Uždėkite kumpį storesne puse į apačią ant Big Green Egg grotelių. Uždarykite dangtį ir kepkite kelias minutes, kol mėsa dailiai apskrus. Nukelkite ją nuo grotelių, kėlikliu išimkite groteles iš kepsninės ir į vidų įdėkite convEGGtor laikiklį, o ant šio – stačiakampę skysčių surinkimo talpą. Vėl įdėkite groteles, ant jų uždėkite kumpį ir uždarykite dangtį. Įkaitinkite kepsninę iki 150 °C ir kepkite mėsą maždaug 1½ valandos, kol temperatūra kumpio viduje pasieks 54 °C.
3. Šviežius briedžiukus išilgai perpjaukite per pusę ir nuplaukite drungnu pasūdytu vandeniu. Nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu. Naudojate džiovintus briedžiukus? Pamirkykite juos šiltame vandenyje maždaug 30 min., nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tuo tarpu nulaužykite šparaginių galiukus ir supjaustykite jas šiaudeliais. Bulves nuplaukite. Bulves ir šparagines pupeles apvirkite atskiruose puoduose pasūdytame vandenyje ir nukoškite. Pupeles užpilkite šaltu vandeniu ir vėl nukoškite. Bulves atvėsinkite ir perpjaukite per pusę. Išlukštenkite pupas ir žirnius.
4. Ant darbastalio patieskite du didelius lakštus vaškinio popieriaus ir ant jų padalykite bulves, šparagines pupeles, pupas, žirnelius ir briedžiukus. Išdėliokite taip, kad daržovės atsidurtų per vidurį. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir išdėliokite ant daržovių. Apibarstykite druska ir užlankstykite popieriaus kraštus, kad išeitų sandarūs vokeliai.
5. Kai temperatūra mėsos viduje pasieks 54 °C, nukelkite kumpį nuo grotelių ir uždėkite vokelius su daržovėmis. Temperatūrą matuokite momentiniu skaitmeniniu termometru (taip pat galite naudoti dvigubą įsmeigiamą nuotolinį termometrą). Uždarykite EGG dangtį ir kepkite daržoves maždaug 10 min., kol mėsa pastovės.
6. Supjaustykite avies kumpį vienodais gabalėliais ir išdėliokite juos lėkštėse kartu su keptomis daržovėmis.
© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu