Visus Big Green Egg kepsninėje pagamintus valgius galite patiekti kaip restorane. Svarbiausia – tinkamas patiekimas lėkštėje. Gražiai paserviruoti maistą nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti – tereikia pasikliauti mūsų naudingais patarimais. Jei savo kamado kepsninėje norite sukurti elegantišką patiekalą, dažnai prireiks ne vieno ingrediento. Gali pasirodyti, jog tai didelis iššūkis bet gerai suplanavus viskas įgyvendinama. Galite iš anksto iškepti kelis skirtingus ingredientus. Beliks juos prieš patiekiant tik pašildyti.
GAMINIMO BŪDAS: GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE, KEPIMAS ANT GROTELIŲ, KEPIMAS ORKAITĖJE, KEPINIMAS, RŪKINIMAS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 30 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 135 MIN.
IŠ VISO: 165 MIN.
IŠEIS: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
AVIENOS ŠONKAULIAI
2 avienos šonkaulių lankai
1 v. š. alyvuogių aliejaus
POMIDORAI SU ŽOLELIŲ PLUTELE
15 g petražolių lapų
10 g daržinių builių
10 g bazilikų
10 g peletrūnų
50 g parmezano
50 g minkšto sviesto
50 g džiūvėsėlių
12 vyšninių pomidorų
RŪKYTI SHIMEJI GRYBAI
½ ryšelio shimeji grybų
½ v. š. alyvuogių aliejaus
SALDŽIŲJŲ BULVIŲ KOŠĖ
2 violetinės saldžiosios bulvės
2 oranžinės saldžiosios bulvės
3 v. š. alyvuogių aliejaus
KEPTA PAPRIKA
1 raudona smailioji saldžioji paprika
½ v. š. alyvuogių aliejaus
PADAŽAS
1 mažas svogūnas
1 česnako skiltelė
1 v. š. alyvuogių aliejaus
3 žvaigždanyžiai
1 čiobrelio šakelė
1 rozmarino šakelė
50 ml raudonojo vyno
200 ml veršienos sultinio
PAPUOŠTI
1 galvutė kepto česnako
12 rėžiukų šakelių
Reikalingi priedai:
Medinė pliauska
Nerūdijančio plieno grotelės
convEGGtor laikiklis
Vienkartinė skysčių surinkimo talpa
Ketaus grotelės
Įsmeigiamas nuotolinis termometras
Ketaus keptuvė
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO
1. Paruoškite pomidorus su žolelių plutele. Nuskabykite visų prieskoninių žolelių lapelius. Kubeliais supjaustykite parmezaną. Žoleles kuo smulkiau sutrinkite virtuviniu kombainu. Įdėkite ir įmaišykite sviestą, po to – smulkintą parmezaną. Galiausiai sudėkite džiūvėsėlius ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Gautą žolelių mišinį paskleiskite ant aliuminio folijos lakšto. Ant viršaus uždėkite antrą folijos lakštą ir iškočiokite mišinį kvadrato arba stačiakampio forma iki daugmaž 3 mm storio. Įdėkite žolelių mišinį į šaldytuvą daugmaž 1 valandai. Tuo tarpu užvirinkite prikaistuvį vandens. Kryžmai įpjaukite vyšninių pomidorų luobelę ir juos 5 sekundėms panardinkite į verdantį vandenį. Po to pomidorus nulupkite ir atidėkite į šalį.
3. Medinę pliauską mažiausiai 30 min. pamirkykite vandenyje. Tuo tarpu uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įdėję nerūdijančio plieno groteles įkaitinkite iki 160 °C.
GAMINIMAS
1. Pasmulkinkite shimeji grybus ir aptepkite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirais. Išdėliokite shimeji grybus ant išmirkytos pliauskos, o ją uždėkite ant kepsninės grotelių. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir rūkinkite grybus apie 8 min. Tuo tarpu pradėkite ruošti bulvių košę. Nuplaukite ir nusausinkite saldžiąsias bulves. Aptepkite jas 1 v. š. alyvuogių aliejaus. Visas bulves atskirai suvyniokite į aliuminio foliją. Saldžiąją papriką aptepkite alyvuogių aliejumi.
2. Išimkite pliauską iš Big Green Egg kepsninės ir atidėkite shimeji grybus į šalį. Išimkite groteles, įdėkite convEGGtor ir vėl įdėkite groteles. Ant jų išdėliokite į aliuminio foliją suvyniotas bulves ir papriką. Įkaitinkite kepsninę iki 190 °C. Kepinkite papriką apie 20 min., kol odelė pajuos; retkarčiais papriką apverskite. Saldžiąsias bulves kepinkite apie 40 min., kol suminkštės.
3. Išimkite papriką iš Big Green Egg kepsninės, įdėkite į sandarų plastikinį maišelį ir palaikykite jame, kol atvės.
4. Išimkite saldžiąsias bulves iš kepsninės ir atsargiai nuvyniokite foliją. Bulves perpjaukite per pusę, išskobkite iš luobelės minkštimą ir sutrinkite šakute; violetines ir oranžines bulves sutrinkite atskirai. Į violetinių ir oranžinių bulvių košę įmaišykite po 1 v. š. alyvuogių aliejaus. Abi košes pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Abiejų spalvų bulvių košes atskirai sudėkite į vandeniui ir karščiui atsparius užspaudžiamus maišelius, o juos laikykite dubenyje su karštu 60 °C temperatūros vandeniu, kol ateis metas patiekti.
5. Išimkite iš Big Green Egg kepsninės groteles ir ant convEGGtor uždėkite vienkartinę skysčių surinkimo talpą. Įdėkite į kepsninę ketaus groteles ir įkaitinkite iki 170 °C. Pašalinkite nuo šonkaulių plėvelę ir nupjaustykite riebaliukus; juos atidėkite padažui. Mėsą pabarstykite druska ir pipirais ir aptepkite alyvuogių aliejumi.
6. Išdėliokite šonkaulių lankus ant grotelių išgaubtąja puse į viršų. Į mėsą įsmeikite nuotolinį termometrą. Uždarykite Big Green Egg dangtį ir nustatykite, kad termometras praneštų, kai temperatūra mėsos viduje pasieks 40 °C. Kepkite šonkaulius, kol mėsa įšils iki tokio lygio.
7. Tuo tarpu nulupkite padažui skirtą svogūną ir česnako skiltelę. Svogūną supjaustykite kubeliais, o česnaką smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite nuo šonkaulių nupjaustytą mėsą, svogūną, česnaką, žvaigždanyžius, taip pat čiobrelio ir rozmarino šakeles. Kepinkite, kol svogūnas taps permatomas. Užpilkite raudonuoju vynu ir veršienos sultiniu ir kaitinkite padažą, kol jo tūris sumažės iki 150 ml.
8. Pasukite avienos šonkaulius ir nustatykite, kad termometras praneštų, kai temperatūra mėsos viduje pasieks 57 °C. Kepkite, kol taip nutiks. Tuo tarpu išimkite iš šaldytuvo žolelių mišinį ir apskrita forma išpjaukite 12 apskritimų, kurių skersmuo būtų toks pat kaip nuluptų pomidorų (likusį mišinį galite laikyti šaldiklyje kitam kartui). Ant kiekvieno pomidoro uždėkite po gabalėlį žolelių mišinio ir viską sudėkite į ketaus keptuvę. Keptą papriką nulupkite, pašalinkite kotelį ir sėklas. Paprikos minkštimą paklokite ant darbastalio ir formele (maždaug 2 cm skersmens) išpjaukite 20 apskritimų.
9. Išimkite avienos šonkaulius iš Big Green Egg ir pridenkite aliuminio folija. Palaikykite apie 10 min. Tuo tarpu pašildykite lėkštes (pavyzdžiui, orkaitėje). Keptuvę su pomidorais, padengtais žolelių plutele, įdėkite į Big Green Egg kepsninę ir pakaitinkite apie 5 min. Papuošimui skirtą keptą česnako galvutę išilgai padalykite į ketvirčius ir drauge su shimeji grybais apie 2 min. pakaitinkite keptuvėje, kurioje kepa vyšniniai pomidorai. Padažą perkoškite per sietelį.
10. Lėkštėse žaismingai išdėliokite iš paprikos išpjautus apskritimus ir pomidorus su žolelių plutele. 2 šaukšteliais iš saldžiųjų bulvių košių suformuokite ovalo formos ritinėlius ir kiekvienoje lėkštėje išdėliokite apie 5 skirtingų spalvų ritinėlius. Papuoškite shimeji grybais ir rėžiukais. Avienos šonkaulius pasmulkinkite taip, kad kiekvienai porcijai tektų 3 arba 4 šonkauliukai, ir išdėliokite lėkštėse. Ant viršaus uždėkite po ketvirtį kepto česnako ir užpilkite paruošto padažo.
© Big Green Egg Europe